VIDEO | Një botë pa njerëz: Çfarë do të ndodhë në Tokë kur njerëzimi të zhduket?

Siç zbulon shkenca, planeti Tokë ekziston për rreth 4,5 miliardë vjet, dhe njerëzit e quajnë atë "shtëpi" për vetëm 200 vjet. Kështu, është logjike të konfirmojmë se planeti ynë ka ekzistuar dhe zhvilluar para nesh, dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë nëse njerëzimi përfundimisht zhduket, shkruan Express Kroate.

Çfarë do të ndodhte nëse burri zhdukej, ekspertët parashikojnë:

Pas disa orësh

Pak orë pasi njerëzimi të zhduket, nuk do të kalojë shumë kohë që ndryshimi rrënjësor në botë të ndihet dhe planeti siç e njohim ne, të fillojë të ndryshojë përgjithmonë. Duke qenë se të gjitha termocentralet në botë punojnë me lëndë djegëse fosile, të cilat meqë ra fjala prodhohen nga fuqia njerëzore në termocentrale, së shpejti do të mbarojë energjia elektrike në mbarë botën. Kjo do të thotë se të gjitha dritat dhe makineritë që operojnë nëpër termocentrale do të ndalojnë së punuari. Errësira ka të ngjarë të mbizotërojë në mbarë botën, por jo plotësisht, sepse do të ketë ende energji elektrike nga rezervuarët e paneleve diellore dhe mullinjtë e erës.

Foto: EPA-EFE / TANNEN MAURY

Pas disa ditësh

Edhe pse panelet diellore dhe mullinjtë e erës ende prodhojnë energji elektrike, pas 48 orësh pa mirëmbajtjen e duhur, ata do të ndalojnë së punuari dhe atëherë planeti do të jetë padyshim pa energji. Ndërkohë, kafshët shtëpiake tashmë janë të uritur dhe të dehidratuar për shkak se nuk kanë marrë kujdesin e duhur. Shumica e kafshëve shtëpiake fillojnë të vdesin sepse u mungon kujdesi me të cilin janë mësuar, gjë që tashmë ua ka bërë të pamundur të mbijetojnë vetë. Stacionet e metrosë së nëndheshme do të nisin të përmbyten sepse nuk do të ketë kush t'i vërë në punë pompat që i mbajnë ato të thata.

Foto: Unsplash

Pas disa javësh, qentë e racave të kryqëzuara, veçanërisht terrierët dhe bulldogët, do të fillojnë të vdesin. Qentë më të mëdhenj do të fillojnë të grupohen dhe të gjuajnë kafshë më të vogla për të mbijetuar. Kafshët shtëpiake do të bëhen pre dhe burim ushqimi për jetën e egër. Së shpejti kafshët e kopshtit zoologjik do të fillojnë të lënë kafazet e tyre dhe të kthehen në instiktet e tyre natyrore të kafshëve.

Foto: Unsplash

Pas një muaji

Uji që ruan temperaturën e centraleve bërthamore do të avullojë, duke shkaktuar shpërthime shkatërruese bërthamore. Miliona jetë të egra do të fillojnë të marrin kancer për shkak të rrezatimit nga shpërthimet.

Foto: Unsplash

Kanalizimi i bazuar në termocentralet do të ndalojë punën dhe lumenjtë dhe liqenet do të mbushen me mbeturina të ujërave të zeza. Këto mbetje do të jenë vdekjeprurëse për shumicën e jetës së egër, jetesa e ekosistemit të së cilës varet nga lumenjtë dhe liqenet. Impiantet e industrisë kimike dhe natyrore do të fillojnë të kenë ndikim në mjedis. Ndërsa kimikatet depërtojnë në ajër dhe po ashtu edhe gazrat natyrorë, bota do të bëhet një vatër zjarresh që zgjasin me ditë.

Foto: Unsplash

Pas një viti

Nëse njerëzimi zhduket, brenda një viti Toka do të fillojë të rindërtohet për shkak të kërcënimit të zvogëluar nga njeriu. Pa një Njeri i “mërzitur”, do të duhet më pak kohë për të rigjeneruar nga të gjitha dëmet e shkaktuara nga zjarret nga dëmtimet e impianteve bërthamore, natyrore dhe kimike. Të gjitha produktet që është dashur të riciklohen me siguri do të jenë në ujë dhe strukturat e mëdha si ura, ndërtesa apo Kulla Eifel ndoshta do të “plasen”, pra do të fillojë faza e kalbjes.

Foto: Unsplash

Pas 25 vjetësh

Pa njerëzimi duke mutuar gjenet e tyre për tu rritur më shpejt dhe më lehtë, bimët në Tokë do të fillonin të ndryshonin. Do të duhen dy dekada për të përfunduar, por bimësia do të fillojë të kthehet në "formën e saj origjinale". Gjithashtu, në ndërkohë, bimët ndoshta kanë hyrë tashmë në qytete, kështu që ata kanë tejkaluar rrugët dhe ndërtesat që tani janë të mbuluara me bar dhe gjelbërim tjetër. Atëherë qytetet do të drejtohen nga kafshë të egra, dhe ndërtesat do të fillojnë të shemben për shkatërrim të plotë. Qytetet si Las Vegas dhe Dubai do të kthehen në gjendjen e tyre natyrore, domethënë ato do të mbulohen me rërë të shkretëtirës. Ndotja do të jetë një gjë e së kaluarës, kështu që dukshmëria në të gjitha qytetet do të jetë e njëjtë.

Foto: Unsplash

Pas 300 vjetësh

Kafshët tani sundojnë botën, dhe kafshët e rrezikuara dikur, veçanërisht elefantët, tani po kthehen në planet pa kërcënime zhdukje si ato të tregtarëve të fildishit. Fakti që kafshët u arratisën nga kopshtet zoologjike kontribuoi në shpërndarjen e larmishme të botës së egër të ndryshme nëpër botë.

Foto: Unsplash

Luanët dhe elefantët që Afrika ishte dikur në shtëpi tani po enden në atë që ka mbetur në Manhattan. Strukturat e mëdha si urat, ndërtesat dhe Kulla Eifel shemben deri në shembjen e plotë. Dhe bota detare do të vuajë pasojat e zhdukjes së njerëzimit, sepse ujërat do të jenë plot jetë të egra.

Foto: Imgur

Pas 10 vjetësh

Të gjitha qytetet dhe indikacionet se njerëzimi ka ekzistuar dikur do të zhduken, përveç disa ndërtesave prej guri. 10 vjet pas zhdukjes së njerëzimit, vetëm Piramidat, Muri i Madh i Kinës dhe Mali Rushmore do të mbeten. Supozohet se vetëm këto struktura kanë kapacitetin të zgjasin kaq shumë vite dhe ato do të jenë dëshmitari i vetëm i ekzistencës së njeriut në planetin Tokë.

Muri i Madh i Kinës / Foto: Unsplash

Pas 50 milion vjetësh

E vetmja gjë që do të mbijetojë 50 milion vjet në planetin Tokë do të jetë plastika, sepse nuk biodegradohet - plastika ndahet në copa më të vogla dhe më të vogla, por ato nuk zhduken kurrë, dhe duhet shumë kohë që të zhvillohet ai proces.

Foto: Unsplash

Nëse ka alienë që vizitojnë planetin tonë, ata ndoshta do të habiten me plasticitetin e plastikës. Planetit Tokë ndoshta do t'i duhen edhe 50 milionë vite të tjera për t'u pastruar nga çdo plastikë, si e vetmja provë që njerëzimi e ka pushtuar ndonjëherë planetin.

Video e ditës