VIDEO | Këshilla nga Klinika "Zhan Mitrev": Teknika minimale invazive - dekompresimi i ijeve

Foto: Promo

Ekzistojnë teknika moderne për ruajtjen e funksionit të kyçeve që mund të aplikohen, e tillë është teknika e quajtur bioplastika intraosseous, e cila vonon vdekjen e palcës kockore (IntraOsseous BioPlasty (IOBP®).

Problemet që lidhen me sistemin kockor janë mjaft të shpeshta, veçanërisht në popullatën e moshuar. Disa prej tyre i referohen problemeve serioze funksionale që lidhen me ijet.

Për të zgjidhur problemet dhe për të lehtësuar aktivitetet e përditshme, ekzistojnë teknika moderne për ruajtjen e funksionit të kyçeve që mund të aplikohen. E tillë është teknika e quajtur bioplastika intrakockore, e cila vonon vdekjen e palcës kockore.

Kjo procedurë (IntraOsseous BioPlasty (IOBP®) / Bio Filler) është një trajtim biologjik i dëmtimit të palcës kockore që inkurajon rimodelimin fiziologjik dhe riparimin e kockave, lehtëson në mënyrë efektive dhimbjen, përmirëson funksionin e kyçeve dhe vonon zhvillimin e osteonekrozës së kokës femorale. Ajo kryhet nëpërmjet dekompresimit të bërthamës dhe aplikimit të drejtpërdrejtë të palcës kockore të përqendruar, në mënyrë që të rrisë lëvizshmërinë e reduktuar dhe të lehtësojë dhimbjet e vazhdueshme.

Foto: Promo

Kjo teknikë u aplikua tek një paciente femër 53-vjeçare me nekrozë avaskulare të kofshës së djathtë. Ajo u ankua për dhimbje dhe funksion të kufizuar të kyçit të hip. Pas vlerësimit klinik dhe imazherisë diagnostike iu indikua ky operacion minimal invaziv për të zgjidhur problemin e saj.

“Kemi kryer dekompresim të bërthamës së kofshës me teknikën e bioplastikës intraosseous. Ai përfshinte shpimin e një vrime më të madhe ose disa vrimave më të vogla në kockën e vdekur të kokës së femurit (maja e kockës së kofshës) në mënyrë që të lehtësohej presioni në kockë. Duke përdorur këtë teknikë, dekompresimi i bërthamës bëhet me aplikimin e drejtpërdrejtë të qelizave staminale – PRP-koncentrat nga një aspirat i palcës kockore duke përdorur sistemin Arthrex Angel për të stimuluar shërimin. Duke përdorur koncentrat aspirate të qelizave staminale të palcës së eshtrave (BMAC) të marra nga palca e kockave të saj, ai përmban faktorë të rritjes dhe proteina anti-inflamatore, të cilat janë treguar se nxisin shërimin e kockave dhe indeve të buta, ndërkohë që reduktojnë simptomat e dhimbjes që lidhen me lëndimet, tendinitin dhe artrit”, sqarojnë nga Klinika “Zhan Mitrev”.

Foto: Promo

Me këtë metodë vonohet vdekja e palcës kockore (osteonekroza) dhe në këtë mënyrë shmanget instalimi i një kofsh artificial.

Ekipi i ortopedëve në Klinikën “Zhan Mitrev”, i udhëhequr nga prof. Dr. Kostantin Mitev, i kryen këto procedura.

Programoni një ekzaminim ose konsultim në tel. 02/3091-484.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës