VIDEO | Parlamenti si arenë betejash partiake, qytetarët humbësit më të mëdhenj

Foto: Shtypi i Lirë / Dragan Mitrevski

Ligji për Qendrën Klinike, Ligji për arsimtarët dhe bashkëpunëtorët profesional në shkollat ​​fillore dhe të mesme, Ligji për shërbimin në ushtri janë vetëm disa nga dhjetëra ligjet që janë bllokuar në Kuvend. Në dy vitet e fundit që nga fillimi i pandemisë, Parlamenti është bllokuar më shpesh sesa jo.

Hapat e rinj të VMRO-DPMNE-së për organizimin e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, sepse “Qeveria e LSDM-së po e drejton keq vendin”, sipas nënkryetarit të VMRO-DPMNE-së. Aleksandar Nikollovski, janë mekanizma të zakonshëm të lejuar nga demokracia.

Ai ishte i ftuar në Dnevnik qendror në TV Sitel dhe tha se nëse qeveria në periudhën në vijim nuk mbledh mbledhje lidershipi, opozita e udhëhequr nga VMRO-DPMNE do t'i radikalizojë bllokadat.

 - Nëse ka një kapacitet të fortë në Qeveri, ndoshta nuk do të insistonim aq shumë. E gjithë kjo po e fillojmë tani në pranverë, sepse kemi frikë se nëse kjo Qeveri mbetet me këtë kapacitet gjatë vjeshtës dhe dimrit, Maqedoninë e pret një katastrofë - tha Nikoloski.

Ne anen tjeter Pavle Bogoevski, ish-deputet dhe aktivist civil i ftuar në konferencën e mëngjesit, duke komentuar strategjinë e bojkotit aktiv të Kuvendit nga opozita VMRO-DPMNE, theksoi se kjo do të shkaktonte bllokadë të plotë të shtetit dhe dëme të drejtpërdrejta për qytetarët.

VMRO-DPMNE ka bojkotuar Maqedoninë e Veriut që nga viti 2016 kur nuk i njohën rezultatet dhe nuk lejuan formimin e shumicës parlamentare për muaj të tërë, kështu që ne e dimë se si përfundoi. Ky bojkot aktiv dhe zyrtar është vetëm një njohje e asaj që ata kanë bërë me vite më parë, sepse Kuvendi ka qenë i bllokuar për një kohë të gjatë para se VMRO-DPMNE të shpallë se do të bojkotojë, tha Bogoevski.

Ndërkohë qytetarët e anketuar nga “Shtypi i Lirë” thonë se janë lodhur nga pazaret politike të partive në emër të institucioneve jofunksionale dhe të bllokuara.

Mbetet të shihet nëse do të përmirësohet puna e Kuvendit me dialogun mes opozitës dhe pushtetit në ditët në vijim apo opozita do të radikalizojë bllokadat dhe protestat. Ajo që është e qartë dhe e sigurt është se qytetarët dhe shteti janë vënë sërish në një pozitë të palakmueshme duke bllokuar punën e institucioneve dhe të aparatit shtetëror në kushtet kur vendi po përballet me inflacion të lartë, krizë ekonomike dhe duke zgjidhur çështje vendimtare për zhbllokimin e integrimit evropian. procesi.

Video e ditës