VIDEO: “Shtypi i Lirë” hyri në një praktikë të egër për trajtimin e infertilitetit për një ekzaminim nga një mjek i palicensuar.

Klinika Diva në Shkup ku “trajtohet” steriliteti/Foto: Sloboden Pechat

Në zyrën e paregjistruar të gjinekologut D.R. i cili nuk ka licencë aktive nga Dhoma e Mjekësisë, mbërritëm si “pacientë” që kërkonin mjekimin e infertilitetit. Ne donim të sigurohenim nga dora e parë nëse ajo që na thanë burimet tona më parë ishte e vërtetë - që Dr. DR. në qendër të Shkupit, në Kapistec, ka një ordinancë të paregjistruar dhe atje ushtron mjekësi të fokusuar në trajtimin e sterilitetit.

Burimet që ndodheshin më parë në atë banesë na dhanë edhe numrin e tij të telefonit. Në hyrje nga fasada e pallatit të kuq, na priti diçka që duhet të ishte shenjë për praktikën. Me ngjyrë blu të errët në pjesën e çimentuar të tendës shkruhej: "Qendër Sterile". Arritëm para banesës me dy dyer hyrje. Këmbanat u hoqën nga muri dhe vrimat ishin ngjitur me shirit. Me sa duket, këtu ose po përgatiten aktivitete rinovimi ose janë hequr me qëllim kambanat. Trokitëm në derë. Prezenca e dikujt dëgjohej nga brenda. Por askush nuk u hap. Filluam të largoheshim dhe duke dalë i ramë celularit të mjekut për ta pyetur se ku u zhvendos ordinanca e tij. Por ne thjesht iu drejtuam me fjalët “Doktor R. këtu është një pacient, ku e keni zyrën?”, na tha:

– Kthehuni, ju ishit ata që trokitët në derë tani, apo jo?

Bëmë dhjetë hapa dhe dera u hap. Dhe bashkë me të, botëkuptimi u hap drejt një praktike të paregjistruar. Një burrë, një pacient, ishte tashmë i shtrirë në shtrat dhe dukej sikur po i bëhej një ndërhyrje me laser. Këmba e tij ishte ngritur dhe e përkulur në shtratin e mjekut ku ishte shkruar një fletë e bardhë, lazeri ishte ndezur dhe ne, "çifti i ri i martuar" u drejtuam në "dhomën e pritjes" që ishte një dyvendësh në korridor. të banesës.

- Uluni, më lejoni të mbaroj me pacientin, është caktuar një takim, na tha doktori D.

Kur u kthye, na pyeti se çfarë po bënim, i cili na dha numrin e telefonit dhe na qetësoi:

“Më lejoni t'ju them vetëm se këtu trajtimi është pa pagesë. Nëse ka fëmijë, paguhet, nëse nuk ka, nuk paguhet. Zoti e dënoi dikë që të mos kishte fëmijë, pra e dënoi doktori që t'i merrte para? Nuk funksionon kështu. “Lehtësojeni veten”, na tha doktori dhe shkoi në dhomën ku është zyra e tij.

Herë pas here kthehej në “dhomë të pritjes” dhe ne uleshim në divan. Para nesh ishte një dritare me perde të montuara, e vendosur në dysheme dhe e mbështetur pas murit.

“Para jush kam pasur mjeshtra, disa rinovime. Telefono një herë tjetër, sa herë të duash atëherë do të pranohesh. Kështu do të jetë më mirë për ju. "Vetëm një injeksion më shumë për të dhënë dhe unë do t'ju marr."

Kur pacienti u largua, Dr. D. na ftoi në zyrën e tij. Boks, referime të vjetra specialistësh në tavolinë, së bashku me regjistrin e mjekësisë, mure të suvatuara me përshkrime të sistemeve riprodhuese, një shtrat mjekësor i mbuluar me çarçaf të bardhë, një karrige me tre këmbë, një lazer, një lavaman, foto në muret e foshnjave dhe një foto e falangës së Aleksandrit të Madh. Skanimi i parë shtetëror tregoi pikërisht këtë.

Pritëm edhe pesë minuta të tjera dhe mjeku u shfaq para nesh me një pallto të bardhë me një vrimë në njërën mëngë të riparuar me shirit ngjitës. Dhe kishte disa pallto të bardha të varura në varëse te dera.

– A sillni gjetje?

- Jo

- Mirë, do të hetojmë.

- Doktor, jeni gjinekologe?

– Gjinekologe, më së shumti merrem me sterilitetin.

– Çfarë trajtimesh do të më bëni?

- Eko, analizat e hormoneve në ditët pjellore, nëse folikulat janë të vogla do të testojmë hormonet, estradiolin dhe progesteronin, nëse janë të suksesshme do të duhet të shtojmë hormone. Ju do t'i bëni ato teste në laborator. Unë nuk kam një laborator të madh, bëj spermograme, strisone, por është një metodë e shtrenjtë. Pra, ju do të bëni analizat e gjakut, do t'i sillni ato rezultate tek unë, ne do të mbledhim të dhëna se sa kohë keni planifikuar të bëni një fëmijë dhe do të dalim me një rezultat. Unë punoj me lazer. Është një dritë që do të bëjë që vezoret të prodhojnë folikula pjellore. Ndërkohë do të bëjmë një spermogram, shpjegoi me durim doktori.

Shpjegimi i tij ishte se ka shumë mënyra për të punuar mbi fertilitetin. Fillimisht me dietë, pastaj me hormone me pilula, lazer. Ai përsëriti shumë herë se nuk merr para nëse nuk ka një shtatzëni të suksesshme dhe kritikoi spitalet private që “nuk u kanë thënë të vërtetën pacientëve, se nuk mund të mbeten shtatzënë, vetëm për të shpenzuar paratë e tyre për analizat që zgjasin me vite. ".

– Kështu funksionon. Nëse ka një shtatzëni, duhet të ngarkoni, nëse jo, nuk duhet të paguani asgjë. Pra, le të shohë nëse do ta ekzaminojë për një vit, dy ose tre, theksoi doktori.

Ai na tha gjithashtu se i tha të vërtetën një pacienteje të ardhur nga Shqipëria në Maqedoni, se vezoret dhe mitra e saj ishin shumë të vogla për të mbetur shtatzënë dhe më pas ajo u divorcua dhe u kthye në Shqipëri.

- Unë them zonjë, duhet t'ju them të vërtetën dhe ajo u divorcua dhe u kthye në Shqipëri. Jo të gjitha gjërat përfundojnë në mënyrë ideale. Por ju shoh ju të dy, me sa kuptoj nga ndërtimi i zonjave dhe zotërinjve, mendoj se do të arrijmë sukses. Në njëqind raste janë dy-tre raste të tilla. Ju nuk jeni në atë grup, u shpreh mjeku.

Pastaj kishte pyetje se sa kohë "kemi martuar", nëse vëllezërit dhe motrat tona kanë fëmijë, kur ishte dita e parë e menstruacioneve për të përcaktuar ditët pjellore në të cilat do të bëheshin analizat e hormoneve, kështu që ai do të dinte se si të bënte. filloni.

Pati edhe një leksion të shkurtër ku ai na shpjegoi se "me shumë trupa arrihet qëllimi" duke aluduar për spermatozoidet dhe i sugjeroi "zotërisë" të bënte një spermogram, të cilin vendosëm ta shtynim për ekzaminimin e radhës që ai. caktuar për 10 prill në orën 30:XNUMX dhe XNUMX minuta. Ai tha se ishte e nevojshme të shihej nëse endometriumi kishte nevojë për ndihmë, gjë që u arrit me stimulim lazer.

- Ky është lazeri. Lazer i kuq. Sipërfaqësore. Ka shenja lindjeje në çdo burrë dhe çdo grua dhe ky lazer stimulon ato qendra. Më pas impulset transmetohen në hipotalamus dhe gjëndrra e hipofizës jep urdhër që vezoret të krijojnë folikulat ose endometriumi të rritet. Lazeri i zgjidh të gjitha këto. Ky nuk është si lazeri "Tom and Jerry", ai që pret. Ky është një lazer sipërfaqësor, shpjegoi doktori.

Ai u mburr se nuk i kujtohet “t’i ketë lindur një fëmijë me anomali” sepse “merr të gjitha masat e nevojshme” përpara se të fillojë të punojë me pacientët.

Na dha një referim, nga referimet e vjetra të specialistëve që nuk janë më në përdorim dhe i vuri vulën e tij. E shkruar në latinisht thotë: Dr. DR. spec. Mjek obstetër gjinekolog.

Me referimin dolëm nga dera e banesës dhe filluam të pyesim institucionet se çfarë dinë për këtë njeri.

“Për pyetjen që bëni ju njoftojmë se mjeku është i regjistruar në regjistrin që mban Oda e Mjekësisë, por nuk ka licencë aktive për të punuar”, na është përgjigjur Oda e Mjekësisë.

Të pyetur se kur ka qenë joaktive licenca, ata na thanë se kështu ka qenë që prej datës 15 mars 2018, që do të thotë se mjeku ka pesë vite që nuk lejohet të ushtrojë profesionin.

Në inspektoratin shtetëror shëndetësor sanitar e mbyllën këtë “klinik” në vitin 2015 dhe e harruan. Askujt nuk i intereson nëse do të respektohen vendimet e ndalimit në 2023.

“Mbikëqyrja e jashtëzakonshme inspektuese është kryer në periudhën para vitit 2015, në lidhje me një aksion gjatë të cilit janë kontrolluar praktikat gjinekologjike dhe obstetrike. Njëkohësisht është shqiptuar edhe vendim për ndalim të kryerjes së veprimtarisë, pasi personi ka gjetur D.R. nuk ka dorëzuar vendim për kryerjen e veprimtarive shëndetësore të lëshuar nga Ministria e Shëndetësisë, kanë thënë për “Sloboden Pechat” nga Inspektorati Shtetëror Shëndetësor dhe Sanitar.

Duke pasur parasysh se pyetjet tona kishin të bënin me periudhën më të gjatë se 10 vjet, inspektorët na thanë se nuk mund të japin të dhëna të sakta për artikujt më të gjatë se 10 vjet, sepse ato objekte janë arkivuar dhe anuluar sipas planit të funksionimit arkivor dhe se DSZI nuk disponon. artikujt me vlerë të qëndrueshme.

“Për periudhën nga viti 2015 e deri më sot nuk kemi marrë ankesë dhe as kemi bërë inspektim sepse objekti nuk ekziston në regjistrin e objekteve që kanë leje pune”, thanë inspektorati.

Departamenti juridik i Ministrisë së Shëndetësisë sqaron se regjistrimi nënkupton që një person i caktuar regjistrohet si themelues i një institucioni. Ky informacion përcaktohet në procedurën për përcaktimin e kushteve për themelimin e ndërmarrjes dhe në procedurën për leje pune.

“Nuk kemi të dhëna se është nxjerrë vendim që një person me ato të dhëna të themelojë një praktikë mjekësore si një objekt shëndetësor privat në të cilin ky person ka cilësinë e themeluesit. Në adresën e treguar nuk ka asnjë vendim të regjistruar për një institucion që kryen veprimtarinë e fekondimit të asistuar biomjekësor, i cili si zonë përfshin trajtimin e sterilitetit”, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Shëndetësisë.

Pra, në fakt, në qendër të Shkupit, në një banesë përdhese, të fshehur nga “injoranca e bekuar” e institucioneve, edhe sot e kësaj dite vazhdon të përshkruajë mjeku D.R. Pacientët e tij janë të regjistruar në një fletore lëkure të trashë blu, ku ai na ka regjistruar edhe ne.

“Sloboden Pechat”, duke hetuar pretendimet për të cilat ka ardhur nga burime të njohura për redaktorët, dëshiron të lajmërojë institucionet kompetente se ka praktika të egra që rrezikojnë shëndetin e qytetarëve, të cilët shpeshherë nuk e dinë se këto janë praktika të paregjistruara ku janë shumë të ndjeshme. pacientët trajtohen.një degë e mjekësisë – steriliteti dhe pasojat mund të jenë si psikologjike ashtu edhe fizike. Duke qenë se shteti tashmë e ka rregulluar ligjërisht këtë sferë me regjistrimin dhe dhënien e licencave të punës, si dhe duke kontrolluar kushtet dhe të ardhurat që realizohen nga praktika private shëndetësore, pasojat janë edhe më të mëdha.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës