VIDEO | Shoptrajanova: Puna e maestro Xhambazovit duhet të inkorporohet në sistemin arsimor

Jasna Shoptrajanova / Brifing i mëngjesit
Jasna Shoptrajanova / Brifing i mëngjesit

Kompozitori dhe dirigjenti legjendar dhe themeluesi i muzikës për fëmijë dhe popullor maqedonas Aleksandër Dzambazov vdiq më 25 janar. Kur largohen njerëzit që kanë investuar jetën dhe punën e tyre në zhvillimin e kulturës maqedonase, lind pyetja se si të ruhet trashëgimia e tyre.

“Disa nga këngët e tij më të famshme si “Pëllumbat e bardhë”, “Mësuesja ime”, “Për të gjithë fëmijët” dhe sigurisht kënga e himnit për Shkupin “Qyteti i bukur do të mbijë përsëri” nuk do të harrohen dhe veniten kurrë edhe nëse nuk e bëjmë këtë. dije se janë këngët e tij, do të jetojnë gjithmonë. Por ajo që më mahnit gjithmonë dhe e komentoj publikisht është pse nuk e studiojmë në arsim. Kjo është e vërtetë për letërsinë, por edhe më shumë për muzikën, dramën dhe artet. Për themeluesit e kulturës sonë mësojmë në letërsi, ndërsa mësojmë shumë pak ose aspak për themeluesit e muzikës apo pikturës. Është diçka që duhet të bëhet pjesë e edukimit të rregullt, ndonëse si përmbajtje fakultative. Isha shumë i lumtur me reformat në arsim që i dhanë një mundësi të tillë një mësuesi për të zhvilluar një program për shkollën e tij apo për disa shkolla. Ne nuk bëjmë aq sa duhet për të dokumentuar, për të përpunuar muzikologjikisht, madje edhe për t'i realizuar ato vepra, siç janë për shembull veprat e Cole Porter-it”, thotë ai për brifingun në Utrinski. Jasna Shoptrajanova, i cili e njihte dhe bashkëpunoi me maestro Xhambazov.

Zorica Pop Pankova, një nga këngëtarët legjendar maqedonas të estradës, kujton Xhambazovin:

“Do ta kujtoj më së shumti buzëqeshjen e tij, sepse ai ishte gjithmonë i gjerë dhe i ndershëm dhe humanizmi i tij. Unë do të flas për të në kohën e tashme, sepse nuk mund të pajtohem me atë që ka ndodhur, atë që sjell jeta. Ai është një diell për mua, di të ushqejë besim tek këngëtarët, ka ditur gjithmonë të thotë se çdo gjë do të jetë mirë, gjithçka do të jetë mirë. Ndodhi në festivalin në Opati, në vitin 1982, kur këndova "Lulet", tekst i Slavko Janevskit, erdha në provë dhe nuk munda të hyja në këngë, maestro u habit dhe më tha: "Zorçe, ti. janë me dëgjim absolut, çfarë po ndodh, hajde ngadalë, ngadalë, hajde do të të intonoj'. Ai ishte një njeri i thjeshtë, nuk ndihej si i njëjti, themeluesi i estradës maqedonase”, thotë Pop Pankova.

Në bisedën për maestro Aleksandar Xhambazov iu bashkua edhe dirigjenti Jasmina Gjorgjevska i cili 32 vite më parë ka marrë pjesë në audicionin e “Golden Nightingale”. “Mbaj mend që audicionin e drejtoi vetë maestro Xhambazov, isha shumë nervoz, por gjithmonë do ta kujtoj ngrohtësinë, spontanitetin dhe besimin e tij që na rrënjosi.

Ndiqni të gjithë bisedën në video

Video e ditës