VIDEO | Charles Michel tha: Maqedonas, keni një mundësi historike për t'i thënë po, po BE-së!

Kovacevski dhe Charles Michel/Foto: PVRSM

Kryetari i Këshillit të Evropës, Charles Michel, në përpjekje për të treguar përkrahje për propozimin francez dhe për të konfirmuar përkushtimin e Unionit për integrimin e Maqedonisë, sot në Shkup zhvilloi takime të veçanta, fillimisht me presidentin Pendarovski, e më pas me kryeministrin Kovaçevski.

Nga sa u njoftua nga zyrat e kryeministrit dhe presidentit, i ftuari nga Brukseli theksoi edhe një herë mbështetjen dhe përkushtimin e Bashkimit Evropian për fillimin e negociatave në vend, duke theksuar se këto janë momente kyçe për përparimin e vendin tonë nga pikëpamja ekonomike, politike dhe sociologjike.

Në konferencën për media me mysafirin e lartë nga Brukseli, Charles Michel, kryeministri Kovaçevski theksoi se duhet të mendojmë racionalisht, me mençuri dhe përgjegjësi. Sipas tij, propozimi francez mbron vijat e kuqe të Maqedonisë.

“Me propozimin francez të modifikuar, të specifikuar, të plotësuar, kemi marrë atë për të cilën kemi luftuar me vite, që është një formulim i pastër në gjuhën maqedonase. Pozicioni kyç, ai shtetëror, i cili ishte më i rëndësishmi për ne dhe ndaj të cilit qëndruam konsekuent, është përmbushur. Me këtë propozim të gjitha spekulimet që aludojnë në të kundërtën janë të rreme dhe të pavërteta. Ne maqedonasit jemi krenarë për historinë tonë, jemi krenarë për gjuhën tonë, jemi krenarë për identitetin tonë me të gjitha aspektet e tij. Askush nuk ka arritur ta asimilojë popullin maqedonas deri më tani, as e ka asimiluar dhe as do të ndodhë që ta asimilojë. Dhe ky është fakt”, tha Kovaçevski.

Michel theksoi se nëse thonë po, pas disa ditësh do të fillojë një konferencë ndërqeveritare dhe gjuha maqedonase do të mbetet e jona.

“Me këtë propozim qartë po diskutojmë për gjuhën maqedonase, gjuha maqedonase është gjuha juaj dhe propozimi e respekton atë, i gjithë legjislacioni i BE-së do të përkthehet në gjuhën maqedonase. Ne jemi gjithashtu të vetëdijshëm për shqetësimet që disa njerëz kanë shprehur në lidhje me identitetin tuaj kombëtar dhe ju mund të mbështeteni në mbështetjen time të plotë si President i Këshillit Evropian që unë do të qëndroj sistematikisht prapa të drejtave tuaja legjitime. Maqedonas, ju keni një mundësi historike për të thënë po, po në fillim të negociatave, po për BE-në, po për fëmijët tanë, vendi juaj ka mundësinë të bëhet edhe një herë kampion në zgjerim, do të sjellë një dinamikë të re. këto reforma do t'ju afrojnë me BE-në, do të sjellin stabilitet dhe elasticitet për popullin tuaj, mund të mbështeteni në mbështetjen politike dhe financiare”, tha presidenti i Këshillit Evropian Michel.

Ndryshe, sot për të katërtën ditë me radhë disa qindra persona janë mbledhur para Qeverisë në mesditë për të shprehur protestë për shkak të shqyrtimit të paralajmëruar më parë dhe pranimit të mundshëm të propozimit nga Qeveria.

Deputeti nga radhët e VMRO-DPMNE-së, Dragan Kovacki, në konferencën për media të sotme para Qeverisë ka urdhëruar kryeministrin që të vijë në vete dhe ta refuzojë propozimin francez sepse paraqet ultimatum që përmban të gjitha kërkesat bullgare.

- Propozimi që qeveria Kovaçevski e pranon është i papranueshëm për Maqedoninë. Populli, intelektualët, aktorët socialë dhe opinioni ekspert thonë me zë të lartë se ky propozim për fillimin e negociatave është i dëmshëm për Maqedoninë dhe çon në dy skenarë, më keq për vendin, njëri është negociata e përjetshme dhe i dyti është asimilimi me urdhër të Bullgaria, tha ai, deputeti i VMRO-DPMNE-së, Dragan Kovacki.

Qytetarët e mbledhur thanë për “Free Press” se do të vijojnë protestat derisa qeveria të refuzojë në tërësi propozimin nga Parisi. Në të njëjtën kohë, qytetarët nuk i miratojnë protestat e dhunshme dhe radikalizimin e tubimeve.

Në ndërkohë, mijëra njerëz protestuan dje në Shkup për natën e tretë kundër propozimit francez për heqjen e vetos bullgare për fillimin e negociatave të Maqedonisë së Veriut me Bashkimin Evropian. Një pjesë e protestuesve, të udhëhequr nga lideri i partisë më të vogël politike të Majtë, Dimitar Apasiev, shtynë gardhin mbrojtës para Qeverisë dhe Kuvendit. Ata hodhën rrotulla letre, shishe plastike, balona me ujë dhe vezë drejt Qeverisë. Demonstruesit besojnë se propozimi francez e bullgarizon Maqedoninë, nuk e njeh gjuhën dhe historinë maqedonase dhe kërkojnë që qeveria të refuzojë ultimatumin.

Video e ditës