VIDEO: Gjithnjë e më shumë po sulmohen gazetarë

Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve Medial - SSNM dhe Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) shpalli thirrjen për rrëfime me foto me titull “Paint Your Voice”. Siç thotë ai Darko Duridanski nga SSNM, ky konkurs është në të njëjtën kohë dhe thirrje për ndërgjegjësimin për sigurinë e punonjësve të medias. 

- Qëllimi kryesor është të theksohen sulmet me të cilat përballen përditë gazetarët dhe punonjësit e tjerë të medias. Sulmet më së shpeshti ndodhin në rrjetet sociale, ku ndodh diskriminimi në bazë gjinore, por raportohet edhe për sulme fizike. Konkursi është i hapur për këdo që ka një ide se si të ndajë një ngjarje ose incident të pakëndshëm nga një përvojë personale ose përvojë e një personi të dashur përmes një fotoje ose shprehjeje tjetër vizuale, dhe kështu të dërgojë një mesazh që do të synojë të rrisë ndjeshmërinë për profesioni gazetaresk. Në tre vitet e fundit janë regjistruar 23 sulme ndaj punonjësve të medias, 15 prej të cilave ndaj gazetareve, thotë Duridanski.

Numri i sulmeve është shumë më i lartë se ai i raportuar.

– Gazetarët duket se kanë mësuar të jetojnë me sulmet online. Ato janë bërë aq të zakonshme saqë perceptohen edhe si pjesë e profesionit, dhe raportohen rrallë dhe nuk duhet të jenë. Ne kemi kërkuar ndryshimin e Kodit Penal që nga viti 2017. Vitin e kaluar u pranua, Qeveria ia propozoi Kuvendit, por për fat të keq ndryshimet që do të thotë se sulmi ndaj gazetarit do të thotë sulm ndaj një zyrtari, janë ngecur në Kuvend që nga qershori i vitit të kaluar, thotë Duridanski.

Sipas tij, problemi me kërcënimet dhe sulmet e shpeshta mund të zhduket vetëm me ndryshimin e procesit arsimor.

-Që në moshë të hershme duhet t'i kushtohet vëmendje shkrim-leximit mediatik dhe tolerancës dhe tejkalimit të stereotipeve, thekson Duridanski.

Afati i fundit për dorëzimin e tregimeve me foto është 15 shkurti i këtij viti dhe kandidatët e interesuar mund të dërgojnë aplikimet e tyre me e-mail në adresën [email mbrojtur] me një shënim në titull - Për thirrjen "Paint your voice".

Video e ditës