VIDEO RAPORT: Kujtojmë Treblinkën – kampin ku u ekzekutuan 7.144 hebrenj maqedonas

FOTO - Dejan Srbinovski: Bordi në hyrje të Muzeut Treblinka

>"Asnjë hebre nga Maqedonia nuk u deportua në Aushvic, të gjithë u deportuan në Treblinka dhe askush nuk u kthye prej andej. Tani do të keni mundësinë të shihni dhe dëgjoni nga afër vuajtjet e të parëve, miqve dhe të afërmve tuaj dhe të bindeni për të vërtetën e vërtetë për tragjedinë e hebrenjve dhe ekzekutimet e 7.144 hebrenjve maqedonas që u vranë në kampin e përqendrimit në Treblinka. ."

Me këto fjalë anëtarët e komunitetit hebre në Maqedoni i dërguan javën e kaluar tre gjimnazistët dhe pesë nxënës nga Shkupi me origjinë hebreje në Poloni dhe në disa memorialë dhe lokacione të hebrenjve të dëbuar gjatë Luftës së Dytë Botërore.

FOTO: Memoriali kryesor për hebrenjtë e vdekur në Treblinka

Duke pasur parasysh se ne padyshim nuk mund ta ndryshojmë historinë, por mund të respektojmë kujtimin e bashkëkombësve hebrenj të rënë, menjëherë pas mbërritjes në Poloni, destinacioni i parë për vizitën e të rinjve nga komuniteti hebre maqedonas ishte pikërisht kampi Treblinka.

I fshehur thellë pas mbulesës së pemës 5 kilometra nga fshati Treblinka dhe rreth njëqind kilometra në verilindje të Varshavës në rrugën kryesore që të çon në kufijtë me Rusinë, kampi i njohur i vdekjes i Gjermanisë naziste ishte një "mirëseardhje" e ftohtë për studentët maqedonas. dhe nxënës të shkollave të mesme.

Heshtja e frikshme dhe era e ftohtë në portat e kampit ishin vetëm një kujtim i fjalëve të thëna nga anëtarët e komunitetit hebre në Maqedoni para se të largoheshin nga Shkupi.

FOTO: Hyrja në Muzeun Treblinka

Pavel Malishevski udhëzues për Muzeun Treblinka për Shtypi i Lirë vuri në dukje se kampi në Treblinka, si të tjerët, fillimisht ishte menduar si një burg për polakët që kundërshtonin regjimin nazist, dhe më pas u kthye në fabrikën më të madhe të vdekjes në Evropë.

FOTO- Piedestalet në kujtim të viktimave në Treblinka

- Siç e dini shumica prej jush, pas Luftës së Dytë Botërore, Polonia u pushtua nga Rajhu i Tretë nga Perëndimi dhe BRSS nga Lindja. Tani jemi në një lokacion përballë hyrjes së Treblinkës, kampet ndodhen afërsisht 5 km. nga stacioni hekurudhor Treblinka dhe 5 km. nga fshati me të njëjtin emër Treblinka. Këtu llogaritet se rreth 900.000. Aty u vranë hebrenjtë në dhomat e gazit, kryesisht nga Polonia, hebrenjtë nga Rajhu i Tretë dhe vendet që ishin të pushtuara nga Gjermania naziste - i tha shkurt grupit nga Maqedonia udhërrëfyesi Malishevski para hyrjes në kampin Treblinka.

Guri me emrin Maqedoni në Treblinka, meritë e EZRM-së

Duke rrëfyer kronologjikisht historinë mijëravjeçare të hebrenjve polakë me nikoqirët tanë, persona në krye të Ministrisë së Punëve të Jashtme polake, arritëm në përfundimin se pa kulturën e hebrenjve polakë nuk do të kishte kulturë të Polonisë, asnjë identitet kombëtar polak pa identitet hebre. Pra, duke diskutuar se si të inkurajojmë pas shumë vitesh jetën e përtërirë hebreje në komunitetin hebre në rritje në Poloni, rruga na çoi te guri gri me mbishkrimin Macedonia që u zbulua në fshatin polak, përveç shumë gurëve të tillë mbi të cilët emrat e vendeve nga vinin hebrenjtë e vrarë në kampin nazist.

FOTO: Të rinjtë hebrenj dhe Maya Nanou fotografohen para gurit me emrin Maqedonia në Treblinka

Maya Nanou një studiuese nga Qendra për Hulumtim dhe Edukim në Holokaustin në Shkup që e shoqëronShae grupi i të rinjve nga komuniteti hebre maqedonas në Poloni, duke treguar për përpjekjet e komunitetit maqedonas të hebrenjve për të vendosur shënuesin e tyre guri në Treblinka, ai na shpjegoi se nuk ishte e lehtë të ndërhyri në vendosjen e përhershme të memorialit të Treblinkës dhe se i gjithë aktiviteti zgjati gati dy dekada e gjysmë.

- Është arritur me punë shumëvjeçare, angazhime dhe kontakte ndërkombëtare përfaqësuesit e komunitetit hebre në Maqedoni. Ne e thjeshtë nuk mundet për të pajtuarIU me faktin se hebrenjtë maqedonas nuk kanë as një varr në Treblinka. Nuk ishte e lehtë të ndërhyhej në vendosjen e përhershme të memorialit të Treblinkës, pas kaq shumë vitesh. Por falë përpjekjevedhe anëtarë të shquar të komunitetit hebreEpo, që nga viti 2008 ne gjithashtu kemi gur Në të cilën thotë “Maqedoni” – thotë ai Maya Nanou.

Sofja zgjati dorën për të hequr gurin me mbishkrimin Bulgaria nga një kampnga Treblinka

Në të njëjtën kohë, duke treguar për fatin e hebrenjve nga këto zona në Luftën e Dytë Botërore, udhërrëfyesi ynë iu referua edhe gurit mbi të cilin është shkruar emri i Bullgarisë.

FOTO-Dejan Srbinovski: Udhërrëfyesi i grupit Malishevski para shënuesve përkujtimor të viktimave nga vendet e botës në Treblinka

- Bullgaria gjatë Luftës së Dytë Botërore ka pushtuar Jugosllavinë ose më mirë disa pjesë të tij. Tani atëherë e zënë pjesë e Jugosllavisë ishte gjithashtu nga prezente Maqedonia. Me këtë monument përkujtoheshin hebrenjtë e Maqedonisë deri në fund të viteve gjashtëdhjetë me emrin Jugosllavi. Por кamin me emrin Maqedoni si shenjë e hebrenjve maqedonas ishte vendosur në vitin 2008 dhe atë me iniciativën dhe kërkesën e Komuniteti Hebre Maqedonas – na tha ai Malishevski.

Ai shtoi se së fundmi Sofja zyrtare përmes ambasadës në Poloni ka kërkuar heqjen e gurit me emrin Bullgari me një shpjegim të thjeshtë se nuk duhet të shkruhet në kontekst negativ në kampin e përqendrimit në Treblinka.

FOTO: Modeli i kampit si dukej gjatë Luftës së Dytë Botërore

Martin Grombanievski dhe Dea Denkovska, nxënës të shkollave të mesme nga Shkupi, të cilët ishin pjesë e grupit që organizoi vizitën e të rinjve nga Bashkësia Hebraike në Maqedoni (EZRM) në Poloni, duke përmbledhur përshtypjet nga vizita në kamp, ​​thanë se Treblinka Muzeu përfaqëson një urë përtej humnerës së krijuar nga Holokausti, një urë nëpër kohë, kontinente dhe jetë njerëzore. Siç thonë ata, ata nuk do t'i harrojnë kurrë vuajtjet e hebrenjve, veçanërisht të atyre që u deportuan nga Maqedonia gjatë Luftës së Dytë Botërore, përfshirë edhe paraardhësit e tyre.

Shikoni të gjithë video reportazhin më poshtë.

Video e ditës