VIDEO | Prof. Metodi Haxhi Janev: Kthimi i mundshëm i shërbimit ushtarak do të forcojë patriotizmin, vlerat, por edhe rendin dhe disiplinën

Metodi Haxhi Janev - profesor / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Profesori i universitetit, Metodat Hadzi Janev në studion e mysafirëve të Shtypi i Lirë këtë javë ai foli për kundërsulmin e Ukrainës në fushat e betejës në lindje të Kievit, përdorimin e mundshëm të armëve bërthamore nga Putini si një veprim legjitim për të mbrojtur katër rajonet ukrainase që iu bashkuan Federatës Ruse, cili është plani i rusëve në periudhën që pason, por edhe nëse duhet të fillojë një debat në shoqërinë maqedonase për kthimin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak në ushtri.

Duke komentuar përparimet e fundit të ukrainasve në Kherson dhe humbjen e kontrollit të qytetit të rëndësishëm strategjik të Limanit nga rusët, Haji Yanev thotë se Kievi aktualisht po shkon për taktin "të gjitha ose asgjë", një hap që aktualisht po jep rezultate. , por në afat të gjatë mund të shkaktojë probleme serioze për forcat ushtarake ukrainase.

- Për ukrainasit, kjo ofensivë është më se e qartë se ajo zbret në gjithçka ose asgjë. E them këtë sepse Kievi nuk ka zgjidhje tjetër. Sipas narrativës që shohim nga politikanë si Zelensky, është se nëse më parë ishte i përmbajtur në deklaratat, por tani shohim një kërkesë për anëtarësim në NATO, Rusia jashtë territorit të Ukrainës dhe më pas negociata, etj. E gjithë kjo thotë se ata kanë informacione që ndërtojnë vetëbesim dhe janë superiorë në terren - vlerëson Haxhi Janev, duke shtuar se tani për tani Rusia nuk ka përgjigje për këtë lloj presioni ushtarak në terren nga Kievi.

Metodi Haxhi Janev - profesor / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Lidhur me pyetjen që këto ditë është në opinion nëse do të ketë apo jo kthim në shërbimin ushtarak në Maqedoni, profesori Haxhi Janev thotë se ka disa dilema për të cilat duhet bërë një analizë e detajuar dhe gjithëpërfshirëse. Sipas tij, kjo çështje ka një kontekst më të madh social në shoqëri dhe meriton vëmendje.

- Personalisht, si qytetar, mendoj se ndonëse ideja e miratuar në atë kohë për të hequr shërbimin e detyrueshëm ushtarak ishte me qëllim të mirë dhe të justifikuar. Nga këndvështrimi i sotëm, mendoj se ishte ende një vendim i humbur dhe i gabuar. Është kështu sepse sot shohim se çfarë ka krijuar ndër vite. Krijoi një vakum serioz brezash ku humbën vlerat bazë të një shoqërie. Vlerat e atdhedashurisë, dashurisë për atdheun, ndjenjën e respektit ndaj vlerave, por edhe rregullit dhe disiplinës - thotë Haxhi Janev, ndërsa sqaron se nuk do të thotë se shërbimi në ushtri do të jetë i vetmi korrigjues i gjithë këtyre kushteve shoqërore. .

Në të njëjtën kohë, profesori universitar Haxhi Janev, duke e analizuar çështjen e kthimit në shërbimin e rregullt ushtarak nga aspekti ushtarak, thekson se është padyshim mirë për ushtrinë maqedonase, sepse tani në një trazirë të tillë globale, ushtria do të kishte një Forca rezervë e trajnuar mirë për përdorimin e saj eventual. .

Ndiqni bisedën e plotë në video:

Video e ditës