PREMIERA VIDEO | “Politikanët” e “Free Press”, vdekja e Navalny si rast: A mund të interpretohet liria kudo dhe gjithmonë vetëm në një mënyrë?

Politikanët

Në edicionin e fundit të Politikanti.mk, Sasho Ordanoski dhe Borjan Jovanovski diskutuan - dhe u përplasën - për kontratën shoqërore dhe lirinë, ndërsa arsyeja e bisedës ishte vdekja tragjike e opozitarit rus, i cili u shndërrua në disident, Alexei Navalny.

Cila është arsyeja e nxitjes për të sunduar me “dorë të fortë” në Rusi, por edhe në shumë vende të tjera të botës? Pse njerëzit e tolerojnë, madje e dëshirojnë atë? Si ta kuptojmë "shpirtin rus" jashtë perspektivës perëndimore? A është më e lehtë të lirohesh nga liria për të qenë përgjegjës për veten dhe të ardhmen tënde? Ata kanë qenë pjesë e dilemave për të cilat drejtuesit kanë paraqitur tezat dhe opinionet e tyre në edicionin e sotëm të Politikanti.

Navalny, një njeri vdekja e të cilit tronditi çdo njeri të denjë, ishte tema e parë në të cilën Ordanoski analizoi se si jetoi dhe punonte ky lider i opozitës ruse në epokën e Putinit.

- Nuk mund të qëndroni indiferent ndaj një historie njerëzore siç është historia e jetës së Alexei Navalny, njeriu vdekja e të cilit tronditi çdo njeri të denjë në planet. Ai ishte një njeri i cili ishte i vetmi që - kundër interesave të tij - kundërshtoi Vladimir Putinin dhe që mund të konsiderohet si kundërshtari i tij i vetëm i vërtetë politik që mund të tërheqë kaq shumë njerëz pas tij - theksoi Ordanoski.

Në këtë podcast Sasho Ordanoski dhe Borjan Jovanovski folën për faktin se në Rusinë e sotme gjithsesi nuk ka opozitë, por tradita e disidencës në Rusi ekziston prej kohësh. Sipas mikpritësve, Navalny nga opozitar u kthye në disident, gjë që në kontekstin rus ka një kuptim të veçantë.

Edhe vdekja e tij është në duart e shtetit, në duart e Putinit, me veprimet e saj dhe të tij. Ai nuk ka qenë kurrë një person që do të kalonte në politikën ruse, ndonëse befasoi me numrin e votave me kandidaturën për kryetar bashkie. Por gjithsesi, nuk duhet të ketë asnjë lloj kundërshtari të Putinit, edhe nëse ai ishte në burg diku larg në Siberi.

Është një akt i madh që gruaja e tij pranoi të vazhdonte udhëtimin e tij. Por as ai dhe as ajo nuk mund të rrëzojnë regjimin e Putinit. Regjimi i Putinit do të bjerë nga brenda, nga qarqet përreth tij, jo nga vetë njerëzit, ishin mendimet e drejtuesve të podcast-it të Politikanëve.

Në edicionin e sotëm të podcast-it, ndër të tjera, u diskutua se si të kuptohet "shpirti rus" jashtë perspektivës perëndimore, cila është arsyeja e nxitjes për një "dorë të fortë"? por edhe për shumë tema të tjera globale që interesojnë publikun vendas.

Ndiqni “Politikanët” në “Sloboden Pechat”, këto janë vetëm disa nga përmbajtjet në premierën e sotme:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës