VIDEO | Petrovska: Dhurimi i tankeve nuk ndikon në gatishmërinë luftarake të Armatës

Slavjanka Petrovska
Slavjanka Petrovska në "Tema e ditës" në televizionin Sitel / 16 gusht 2022 / Foto: Screenshot, Facebook

Tanket që janë pjesë e tre vendimeve për dhurimin e ndihmave ushtarake dhe armatimit për Ukrainën janë transportuar dhe dhurimi i tyre nuk cenon gatishmërinë luftarake të ushtrisë sonë, njoftoi sonte ministrja e Mbrojtjes. Slavjanka Petrovska.

Në “Tema e ditës” në televizionin Sitel, ajo deklaroi se që nga fillimi i agresionit ndaj Ukrainës, Ministria ka marrë tri vendime politike në Qeveri që ende janë të klasifikuara për shkak të çështjeve të sigurisë, por shumë shpejt, me propozim. të ministrit, ato do të deklasifikohen në formën e duhur dhe do t'i komunikohet publikut saktësisht se çfarë kemi dhuruar.

Petrovska tha se bëhet fjalë për pajisje të gjeneratës së tretë jo premtuese, e cila do të duhej të shkatërrohej për një kohë të shkurtër.

Duke shpjeguar pse janë klasifikuar, Petrovska tha se në fillim të gjitha vendet që kanë dhuruar kanë deklaruar në mënyrë transparente, por më pas ka pasur kërkesë që të mos jetë aq transparente për arsye sigurie.

“Kur merr vendimin dhe kur jep përmbajtjen që dhurohet, atëherë vijon procesi i transportit të asaj pajisje. Dhe kjo, natyrisht, mund të përfaqësojë gjithashtu një rrezik sigurie në këto rrethana. Kjo është arsyeja e vetme pse ne në atë moment e kemi konsideruar këtë”, tha Petrovska.

Duke sqaruar se pse donacioni nuk prek ushtrinë tonë, ministri theksoi se në procesin e anëtarësimit të vendit tonë në NATO janë bërë plane të shumta se cila do të jetë struktura e ushtrisë sonë, por edhe se çfarë do të thotë gatishmëria luftarake e ushtrisë sonë. dhe çfarë lloj armatimi duhet të posedojmë.

Në ato plane, siç shtoi ai, është paraparë saktësisht se cilat kapacitete do t'i zhvillojmë dhe në atë drejtim janë bërë të gjitha planet e tjera për modernizimin e Ushtrisë, si dhe plani afatgjatë për zhvillimin e aftësive mbrojtëse. .

“Nuk duhet të harrojmë se pasi jemi vend anëtar i NATO-s, sigurinë tonë e ndajmë së bashku me vendet e tjera anëtare dhe jemi pjesë e sistemit të sigurisë kolektive”, përfundoi Petrovska.

Në përgjigje të një pyetjeje, Petrovska njoftoi se do të sigurohen helikopterë të rinj shumëfunksionalë të stilit perëndimor dhe kjo është në përputhje me planet për zhvillimin e aftësive dhe kapaciteteve mbrojtëse të Armatës sonë. Ai shtoi se përveç gjashtë automjeteve të blinduara që janë dorëzuar në vend, presin dërgimin e 27 automjeteve të tjera.

“Sa i përket prokurimit të sistemit të mbrojtjes kundërajrore, marrëveshja tashmë është finalizuar, në fillim të shtatorit do të shkoj në Paris për një vizitë njëditore, ku së bashku me ministrin e mbrojtjes së Francës do ta nënshkruajmë këtë. marrëveshje. Kontratat tjera janë në një fazë më të avancuar”, tha Petrovska.

Video e ditës