VIDEO | Ky është 'snusi' që adoleshentët gërhijnë derisa të hedhin: E kemi blerë me një marrëveshje rekord, edhe pse shitet ilegalisht

Një pako snus

Thasat e nikotinës me fuqi shtesë, të quajtura gjithashtu "snus" shiten në dyqane dhe pika karburanti të njohura në seksionin e cigareve, megjithëse nuk është e ligjshme. “Snus” po bëhet trend tek adoleshentët dhe mbart me vete rrezikun e helmimit nga nikotina dhe varësinë e lartë.

Mund të duket se në këtë video kemi blerë rregullisht çanta “snus”, të cilat legalisht dalin në shitje në këtë vend. Por kjo nuk është e vërtetë, të paktën sipas përgjigjes që kemi marrë nga Ministria e Ekonomisë. Dyqani ndodhet në qendrën strikte të qytetit, në një nga rrugët më të frekuentuara në qendër të Shkupit.

Aty shfaqet “Snus” bashkë me cigaret. Çmimi është rreth 300 denarë, dhe në paketim ka një kafkë. Emri i markës është "Killa" dhe shija thotë boronica. Shitësi na tha se ka edhe agrume, mentol dhe shije të tjera. Na dha një faturë fiskale për “snus”. Ishte një shitje në dukje e zakonshme.

Por kur foton e produktit së bashku me pyetjet nëse importuesi ka leje për ta shitur këtë produkt ia dërguam Ministrisë së Ekonomisë, nga aty morëm përgjigje se produkti po shitet ilegalisht. Në qendër të Shkupit. Në një nga trafiku më i dukshëm. Ofrohet edhe në pikat e karburantit.

“Në rastin konkret kompania NOVA GRUP DOO Shkup nuk është fare e regjistruar në Regjistrin e prodhuesve, eksportuesve dhe importuesve të cilin e mban Ministria e Ekonomisë. Kjo do të thotë se ata nuk lejohen të importojnë këto produkte, të cilat sipas ligjit trajtohen si produkte të lidhura me duhanin. Për të mundësuar importimin e produkteve të duhanit, kompania është e detyruar të regjistrojë markën tregtare të produktit të duhanit në Ministrinë e Ekonomisë në përputhje me nenin 51 të Ligjit për duhanin, produktet e duhanit dhe produktet e ngjashme. Kompania deri më tani nuk ka regjistruar markë të një produkti duhani për import dhe shitje”, na është përgjigjur shërbimi për marrëdhënie me publikun në Ministrinë e Ekonomisë.

Inspektorati Shtetëror i Tregut ka përgjegjësinë për t'iu përgjigjur shitjeve të tilla të paligjshme të "snus".

“Nëse kompania shet produkte të duhanit pa poseduar vendim për regjistrim në regjistrin e markave të produkteve të duhanit, Inspektorati i Tregut do të nxjerrë vendim që ndalon shitjen e produkteve të duhanit dhe produkteve të lidhura me to dhe do t'i konfiskojë përkohësisht nëse importuesi nuk është i regjistruar në regjistri i vulave”, na thanë Ministria e Ekonomisë.

Ne morëm heshtje nga Drejtoria doganore. Si kanë hyrë në kufi këto produkte? Pse askush nuk i vuri re deri tani, edhe pse “thithnin sytë” në dyqanet e duhanit dhe pikat më të frekuentuara të karburantit? A hesht biznesi që ka qenë objekt debatesh në Bashkimin Evropian që nga viti 1992, sepse "snus" përmban shumë nikotinë dhe shitet në paketa dhe me shije që imitojnë padëmshmërinë dhe "karamele"?

“Snus” është kthyer në trend tek adoleshentët, paralajmërojnë mjekët për rreziqet

“Sloboden Pechat” ka biseduar me disa adoleshentë të cilët konfirmojnë se snusi nuk është asgjë e re për ta dhe është një produkt mjaft i pëlqyer. Por rreziku i snusit sipas toksikologëve është se mund të çojë në helmim nga nikotina. Është një produkt nikotine në kuti të rrumbullakëta të paketuara në qese të vogla. Këto thasë përmbajnë një sasi shumë të madhe nikotine dhe çojnë në varësi të lartë. Vetëm një qese nga ato që kemi blerë për qëllimet e këtij teksti ka 13 miligramë nikotinë. Për krahasim, një cigare ka 0.7 miligramë nikotinë. Pra, vetëm një qese është e barabartë me 15 cigare të rregullta të holla.

Vendet ku shitet snusi janë jashtëzakonisht të hapura dhe të rregullta që të jep përshtypjen se është produkt legal. Madje ekziston edhe një deklaratë e shtypur në gjuhën maqedonase, e cila është e detyrueshme për të gjitha produktet në shitje. Produkti eksportohet nga Danimarka. Jemi duke bërë përpjekje që të kontaktojmë kompaninë importuese nga Maqedonia, por deri më tani pa sukses.

Doktor Niko Bećarovski, mjek toksikolog dhe mjek shumëvjeçar nga Klinika e Toksikologjisë në Qendrën Klinike “Nënë Tereza”, thotë për “Sloboden Pechat” se askush nuk ka ardhur në spital për të thënë se kanë konsumuar “snus” dhe se janë të sëmurë prej tij, gjë që nuk është kështu, do të thotë se nuk ka ndodhur. Sipas doktor Bećarovskit, pasojat e këtij produkti manifestohen si simptoma klasike të helmimit nga nikotina.

-Testet laboratorike dhe toksikologjike nuk mund ta zbulojnë. A ka raste të tilla? Ndoshta ka, duke qenë se është në të gjitha shtetet përreth. Bëhet fjalë për nikotinë të koncentruar që ngjitet në dhëmbë. Simptomat do të ishin dhimbje koke, të vjella dhe një lloj helmimi me nikotinë, duke qenë se bëhet fjalë për sasi të larta të nikotinës, pasuar me marramendje, keqtrajtim dhe zhurmë në vesh, tha doktor Beçarovski për "Sloboden Pechat".

Ne folëm edhe me një vajzë adoleshente e cila dëshmoi se si reagojnë bashkëmoshatarët e saj ndaj përdorimit të këtij produkti relativisht të lirë, rreth 300 denarë dhe shumë i aksesueshëm, edhe pse shitja e cigareve dhe alkoolit për të miturit është e ndaluar për një kohë të gjatë në këtë vend. kohë dhe dënohet me ligj.

- Qesja vendoset në dhëmbë dhe piqet. Ata janë të ndarë nga forca. Një paketë është e barabartë me disa cigare, mund të jetë deri në 20 cigare. Dhe disa njerëz vënë 6 në një kohë dhe ata ndihen të sëmurë, ata ndihen shumë të trullosur. Unë kam qenë në një situatë ku ne dalim ta kemi atë. Mund t'i bie të fikët, varet se si funksionon për të. Për të gjithë ata që përpiqen, hera e parë është më e keqja dhe më pas mësohen me të. Ata thonë se muskujt e tyre relaksohen dhe trupi i tyre relaksohet. Dhe në shkollë mësuesit na pyetën nëse e përdornim dhe ne i thamë "jo". Këtë trend e kam parë për herë të parë në qershor apo korrik të vitit të kaluar, thotë bashkëbiseduesi ynë, nxënës në një shkollë të mesme të Shkupit.

Në MPB deri më tani nuk janë raportuar për keqpërdorim të snusit dhe nuk kemi marrë asnjë përgjigje për ligjshmërinë e kërkesës nga Dogana. Puna e MPB-së është e fokusuar tek narkotikët dhe “snus” nuk është në atë kategori. Nga data 15 tetor i vitit të kaluar deri më 15 mars të këtij viti, MPB zbuloi 7 autorë të mitur të veprës penale të “prodhimit dhe vendosjes së paautorizuar në treg të narkotikëve, substancave psikotrope dhe prekursorëve” dhe katër autorë të veprës së “lehtësimi i përdorimit të drogave narkotike” më së shumti në tekno party dhe tekno festivale, në parqe etj.

“Ministria e Punëve të Brendshme vepron në mënyrë parandaluese në të gjitha fushat dhe vëmendje e veçantë i kushtohet institucioneve arsimore. Ne veprojmë në mënyrë parandaluese në shkolla me trajnime dhe leksione për dëmet dhe pasojat që vijnë nga përdorimi i lëndëve narkotike. Të miturit janë një kategori vulnerabël dhe në disa raste kur të miturit kapen në posedim apo kënaqësi, duhet thirrur prindi për ta dhe prania e një inspektori për delikuencën e të miturve është e detyrueshme. Më pas duhet të njoftohet gjyqtari për delikuencë për të mitur dhe prokurori publik për delikuencë të të miturve, thonë ata.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës