VIDEO | Nasov: Fotovoltaikët janë shumë të dobishëm, janë të interesuar edhe qytetarët edhe shteti

Ilija Nasov / Foto: Free Press

Kriza aktuale ekonomike dhe energjetike në botë dhe akoma më shumë ka ngritur çështjen e gjetjes së burimeve alternative dhe të rinovueshme të energjisë dhe zbutjen e mungesës së energjisë, të cilat nga ana e tyre vlejnë për ndotësit kryesorë të mjedisit.

– “Intersolar” është eventi më i madh në botë për energjinë diellore dhe unë jam prezent prej më shumë se 20 vitesh. Unë punoj në projekte të energjisë diellore me një duzinë institute më të mëdha në Evropë, tha në konferencën e mëngjesit Prof. Dr.Ilija Nasov. -

Ai ka shpjeguar se “AE Solar” është markë gjermane me të cilën prezantojnë produktet.

- Sigurisht që energjia diellore ka filluar të jetë me interes të madh dhe ne si shoqatë jemi duke e diskutuar këtë çështje. Me miratimin e Ligjit për Energjinë, i cili futi 4 kilovat fuqi të instaluar në çati dhe 20 kilovat për kompanitë, po flisja - dhe pse jo më shumë? Arsyeja për këtë ishte se sigurisht që instalimi i fotovoltaikëve në tokë ka më shumë probleme potenciale, thotë doktor Nasov.

Sipas tij, nevojitet një procedurë administrative më liberale.

- Fotovoltaikët janë shumë të dobishëm, përdoruesit kanë interes personal, por edhe shteti. Ajo energji e prodhuar nuk ka as doganë e as TVSH dhe është produkt maqedonas, por këtu më e rëndësishmja është se ku harxhohet ajo energji. Statistikisht, ndërtesat konsumojnë më shumë energji, por edhe ndotin më së shumti me grimcat PM10 dhe CO2, nëse e prodhojnë vetë atëherë nuk do të ndotin. Në Evropë dhe në botë ekziston koncepti i "ndërtesave me energji pothuajse zero", por nuk mjafton që fotovoltaikët të jenë vetëm në çati por edhe në fasadën jugore dhe të prodhojnë energji elektrike, ngrohje dhe energji ftohëse dhe kjo është e mundur. , thotë doktor Nasov .

Shikoni të gjithë bisedën në video:

Video e ditës