VIDEO: Pacienti më i ri me covidium është një foshnjë një muajshe, më të prekurit janë fëmijët deri në dy vjeç dhe nga 9-16 vjeç

Besnik Zeqiri, drejtor i Spitalit Kozle / Brifing i mëngjesit

Në Spitalin e Mushkërive të Fëmijëve Kozle, i cili është shndërruar në një qendër covid, janë shtruar 19 fëmijë me koronavirus pozitiv, katër prej të cilëve janë në mbështetje të oksigjenit. Të gjithë janë në gjendje të qëndrueshme, përfshirë fëmijët me mbështetje oksigjeni. Këtë e ka deklaruar sot në emisionin "Brifing i mëngjesit" në Slobodna TV drejtori i spitalit, Dr. Besnik Zeqiri.

Më i vogli nga fëmijët e shtruar në spital është një foshnjë një muajshe. Shumica e fëmijëve sëmuren nga mosha zero deri në dy vjet dhe nga 9 në 16 vjeç. Fëmijët midis moshës dy dhe nëntë vjeç duket se kanë imunitet më të mirë, pasi kanë më pak gjasa të sëmuren. Pesëmbëdhjetë nga fëmijët e sëmurë janë të moshës shkollore, mund të thuhet se që nga fillimi i vitit shkollor ka pasur një rritje të lehtë të numrit të fëmijëve të sëmurë, por situata nuk është alarmante, tha Zeqiri.

Edhe pse vizitat në Qendrat Covid janë rreptësisht të ndaluara, një përjashtim nga ky rregull është bërë në Spitalin Kolze. Atje fëmijët shoqërohen nga një prind, zakonisht nëna.

- Rreth 80 përqind e prindërve që shoqërojnë fëmijët e tyre të sëmurë janë gjithashtu pozitivë për kuotën, kështu që mjekët tanë kujdesen për fëmijët dhe prindërit në të njëjtën kohë. Ka një zonë të kuqe dhe jeshile në spital. Hyrja e përparme është për pacientët kojotë, ka dy klinika që rishikojnë urgjencat që ne tashmë e dimë se janë pozitive. Nga ana tjetër, ne kemi një zonë të gjelbër për fëmijët me simptoma të tjera, alergji ose sëmundje të tjera kronike. Sidoqoftë, ne i shtrojmë vetëm fëmijët në spital me një koidus pozitiv. Pjesa tjetër që kanë nevojë për shtrim dërgohen në Klinikën e Fëmijëve ose në qytetet nga vijnë, shpjegon Zeqiri.

Në oborrin e spitalit të fëmijëve "Kozle" ndodhet një ndërtesë e parafabrikuar që nuk ka funksionuar kurrë si spital modular, por ka funksion si qendër triage. Për momentin, siç shpjegon Zeqiri, ata nuk e përdorin fare.

Që nga fillimi i vitit shkollor, 17 punonjës dhe 76 nxënës në 21 shkolla në Kumanovë u infektuan me Kovid

Ai apelon që të gjithë prindërit që kanë fëmijë që ndjekin shkollën të vaksinohen pa përjashtim

 Prindërit dhe fëmijët duhet të vaksinohen. Rreth 500 fëmijë deri në moshën 16 vjeç tashmë janë vaksinuar. Do të ishte mirë të vazhdohet dinamika e vaksinimit, si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët, në mënyrë që të arrihet imuniteti kolektiv, thekson Zeqiri.

Ndiqni bisedën e plotë në video:

Video e ditës