VIDEO | Federico Fellini ka lindur në këtë ditë: Këtu janë 10 filmat e tij të preferuar

Federico Fellini / Facebook
Federico Fellini / Facebook

Karriera e tij e pasur zgjati gati 50 vjet, dhe Fellini ka krijuar një reputacion si dikush që vazhdon e vetmja mënyrë që mund të bashkojë imagjinatën, temat sociale dhe natyrën e njeriut. Ai kishte qasjen e tij dhe donte tregime të diskutueshme. Filmi i tij i vitit 1973 Amarcord u bë një simbol i "qasjes" së Fellinit ndaj jetës, krijimit të filmave dhe skenografisë në përgjithësi.

Filmat Fellini si p.sh. "8", "La Dolce Vita", "Netë e Cabiria", "Juliet of the Spirits" dhe "Fellini Satyricon" i sollën atij 12 nominime për Oskar dhe një frazë të re në estetikën e filmit të "Felinijevski".

“Kur filloj një film, kam një skenar përpara, por e ndryshoj çdo ditë. I shtoj asaj se çfarë do të ndodhë me imagjinatën time atë ditë. Ju shkoni në rrugë, e dini se ku do të përfundoni, por jo se çfarë do të ndodhë ndërkohë. "Ju doni të habiteni," tha ai.

Kur kërkonte frymëzim për forma të ndryshme të arritjeve artistike, Fellini gjithmonë fliste shumë sinqerisht se cili film ndihmoi një regjisor tjetër.. Një herë iu kërkua të zgjidhte se cilët filma i konsideronte më të mirë në histori. Ai e bëri atë shumë lehtë, duke treguar se i pëlqen Kurosawa, Hitchcock, Kubrick dhe të tjerët.

Kështu doli lista e filmave të preferuar të Federico Fellini-t.

1. "Cirku" nga 1928 / "Dritat e qytetit" nga 1931 / "Monsieur Verdoux" nga 1947 - Charlie Chaplin

2. Çdo film për vëllezërit Marks ose Stanlio dhe Olio

3. "Stagecoach" nga 1939 - John Ford

4. "Rashomon" nga 1950 - Akira Kurosawa

5. "Sharmi Diskret i Borgjezisë" nga 1972 - Louis Bunel

6. "2001: Një Odisea Hapësinore" nga 1968 - Stanley Kubrick

7. "Paisan" nga 1946 - Roberto Rossellini

8. "Zogjtë" nga 1963 - Alfred Hitchcock

9. "Luleshtrydhe të egra" nga 1957 - Ingmar Bergman

10. "8" nga 1963 - Federico Fellini

Federico Fellini vdiq më 31 tetor 1993.

Video e ditës