VIDEO: Karpalak dhe ngjarjet dramatike të verës së vitit 2001 që shënuan historinë e re të Maqedonisë

Prita në Karpalak më 08.08.2001 në të cilën vdiqën 10 pjesëtarë të ARM-së/Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP / Profimedia

Sot shënohet 21 vjetori i vdekjes së efektivëve të ushtrisë pranë Karpalak. Vdekjes tragjike të vitit 2001 në këtë ditë i paraprinë një sërë ngjarjesh dramatike në të cilat u kërkua zgjidhje politike për konfliktin ushtarak që zgjati pothuajse që nga fillimi i vitit me sulme sporadike dhe përleshje me forcat e sigurisë maqedonase, gjatë të cilave numri i viktimave është rritur.

Në korrik dhe gusht, në Villa Biljana në Ohër, liderët shtetërorë dhe politikë maqedonas me ndërmjetësues ndërkombëtarë Francois Leotard në emër të BE-së dhe James Perdue, si përfaqësues amerikan, u përpoqën për javë të tëra për të krijuar një zgjidhje politike për konfliktin ushtarak në Maqedoni. në vitin 2001, luftimet mes forcave të sigurisë maqedonase dhe luftëtarëve të UÇK-së nuk pushojnë. Janë regjistruar incidente në të cilat ka pësuar popullata civile maqedonase, si rrëmbimi i pesë punëtorëve nga GP Mavrovë dhe rrahja e tyre, si dhe persona të tjerë që më vonë do të humbasin.

Në mëngjesin e 8 gushtit 2001, në ora 9:30 në magjistralen Shkup - Tetovë, në afërsi të fshatit Karpalak u zu në pritë kolona e ushtrisë me pesë vetura dhe 120 rezervistë, me ç'rast 10 pjesëtarë të përbërjes rezervë të ARM-së. Nga sulmi u vranë dhe tre u plagosën.

Nane Naumoski, Sasho Kitanoski, Goran Minoski, Erdovan Shabanoski, Ljube Grujoski, Branko Sekuloski, Darko Veljanoski, Pece Sekuloski, Vebi Rushitoski, Marko Despotoski, të gjithë nga Prilepi dhe Prilepsko kanë vdekur në vend.

Po të njëjtën mbrëmje në Ohër u nënshkrua Marrëveshja Kornizë dhe nënshkrimi i saj u caktua për 13 gusht. U dënua edhe sulmi në Karpalak. Në mbrëmje para Kuvendit është zhvilluar një protestë spontane nga qytetarët të cilët kanë kërkuar një përballje vendimtare me formacionin paramilitar shqiptar.

Më 9 gusht, Ministria e Mbrojtjes shpalli emrat e pjesëtarëve të vdekur të përbërjes rezervë të ARM-së dhe ministri i atëhershëm Vlado Buçkovski bëri thirrje që të qetësohen pasionet dhe t'i jepet një shans paqes. Në Prilep është djegur një xhami në shenjë revolte për vdekjen e ushtarëve nga Prilepi.

Kur në mëngjesin e 10 gushtit Prilepi u mbulua me të zeza, në rrugën për në varreza ku u varrosën eshtrat e mbrojtësve të rënë në afërsi të Karpalak, rreth orës 8 të mëngjesit, në afërsi të fshatit Lubotenski kumbuan vajtime dhe klithma. Baçila, rreth 5 km nga fshati Luboten i Shkupit, një kamion ARM i mbushur me municion përplaset në dy mina tokësore të vendosura në rrugë. Nga shpërthimi kanë vdekur 8 ushtarë nga përbërja rezervë e ARM-së.

Fshati Luboten u granatua, forcat maqedonase të sigurimit hynë, gjatë së cilës u krye masakër mbi dhjetë civilë gjoja shqiptarë dhe ky ishte i vetmi rast për të cilin Gjykata e Hagës nisi procedurën për shkelje të ligjeve dhe zakoneve të luftës. 12 gusht 2001 në fshatin Luboten, për të cilin u gjykua vetëm nga Ljube Boshkovski dhe Johan Tarchulovski.

Konflikti ushtarak në vitin 2001 u mbyll zyrtarisht me nënshkrimin e Marrëveshjes Kornizë më 13 gusht dhe me çarmatimin e rënë dakord të UÇK-së, por incidenti i fundit i madh ishte prita e 11 nëntorit 2001 pranë Trebos, kur tre anëtarë të "Luanëve" njësiti policor u vra.

Video e ditës