VIDEO | Jakshiq: Politika ka ndikim në kisha, këtë herë KOS dhe KOM morën bekim nga autoritetet botërore

Boshko Jaksic / Foto: Free Press

Bosko Jaksic është një nga emrat më të njohur të gazetarisë ish-jugosllave dhe reporter i “Politika”. Në konferencën e mëngjesit me Jakshiqin, kësaj radhe folëm për gjendjen e re në raportet mes KOS-it dhe KOM- OA-së.

- Të gjitha raportimet e mediave për ngrohjen e marrëdhënieve mes dy kishave janë jashtëzakonisht pozitive. Jo vetëm në qarqet kishtare, pra mes besimtarëve, por edhe në politikën zyrtare. Ajo që është interesante është se i jep kuptim kësaj ngjarjeje, shihet se sa marrëdhëniet kishtare mund të jenë në favor të stabilitetit apo jostabilitetit. Marrëdhëniet e pazgjidhura, për më shumë se gjysmë shekulli, kanë shkaktuar trazira të mëdha politike. Le të kujtojmë se çfarë ndodhi me peshkopin Jovan Ohridski. Tani situata është e kundërta. Tani dera është e hapur jo vetëm për vendosjen e unitetit kanonik mes dy kishave, por edhe për marrëdhëniet e mira që kanë ekzistuar gjithmonë mes dy popujve, të prishura nga politikanët. "Tani Kisha nuk jep një rast të tillë për korrupsion dhe ky është një lajm shumë i mirë dhe shpejtësia me të cilën ndodhi është e papritur," tha Jaksiç.

Ai përmend se nga vendimi i Patriarkanës Ekumenike për njohjen e kishës kanonike me emrin Arqipeshkvia e Ohrit deri në Vendimin e Sinodit të KOS-it për njohjen e statusit të pavarësisë së plotë të brendshme të KOM-it kanë kaluar 7 ditë dhe vetëm 3 ditë kanë kaloi nga Sinodi i KOS-it dhe liturgjia e përbashkët.ditë. Politikanët, përfshirë edhe presidentin serb Aleksandar Vuçiq, sigurisht që janë përgjegjës për gjithë këtë.

- Është fakt se bota e politikës sigurisht që ndikon në atë që po ndodh në çështjet kishtare, veçanërisht në nivelin ndërshtetëror. Ka informacione se në vitin 2002 dy kishat ishin shumë afër marrëveshjes, por për shkak të insistimit të qeverisë politike në Shkup, delegacioni maqedonas u tërhoq dhe nuk u arrit marrëveshje. Është e qartë se politika ka ndikim në të dyja palët. Kësaj radhe të dyja kishat në Beograd dhe Shkup morën bekimin nga autoritetet laike në të dy vendet. Në nivelin e popullit ka një afërsi të sinqertë që as politikanët nuk mund ta prishin, është vendimtar Jakshiq.

Shikoni të gjithë bisedën në video:

Video e ditës