VIDEO | Ivanovska nga KSHPK shpjegon pse Ramadani nuk mund të jetë drejtor i MEPSO

Mund të them se problemet kanë filluar të hapen. Ne shpallim publikisht dhe në mënyrë transparente problemet me të cilat përballemi. Ne hapëm çështje madhore, bëmë analiza që duhet të ndihmojnë në ndërtimin e rezistencës së sistemit tonë. Ne gjithashtu kemi hapur pyetje për emërimin e drejtorëve në detyrë, kështu që mendoj se jemi në rrugën e duhur, edhe pse kemi burime të kufizuara. Ne kemi punuar në kushte të pandryshuara nga komisionet e mëparshme, por kemi arritur të japim rezultate, tha në konferencën e mëngjesit, Biljana Ivanovska nga SCPC.

- Për vitin 2020, komisioni ishte planifikuar të zhvendosej në ambiente të reja, por për shkak të gjendjes së jashtëzakonshme, fondet u kufizuan dhe u rialokuan. Ne vendosëm të bëjmë një rindërtim të ambienteve të reja. Ne ramë dakord me Ministrin e Financave që për tre gjërat kryesore, softuerin, burimet njerëzore dhe mjediset e reja, fondet do të sigurohen me një dinamikë të caktuar. Propozimi u pranua nga Qeveria dhe tani është në Parlament. Pasi të pranohet ky propozim dhe të miratohet buxheti, ne do të jemi në gjendje të marrim pëlqimin e qeverisë dhe të marrim softuerin e ri. Kështu që në vitin 2021 mendoj se do të mundësohen dhe plotësohen kushtet themelore të punës, thotë Ivanovska.

- Ekzistenca e nepotizmit në punësimin në sektorin publik, janë abuzime më të shpeshta të pozitës së aktrimit. Drejtori, shpenzimet joproduktive të buxhetit, mungesa e kushteve themelore të punës së Komisionit Kundër Korrupsionit janë disa nga dobësitë në sistemin tonë që paralajmëroi Presidentja e Komisionit Biljana Ivanovska në fjalën e saj me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Antikorrupsionit. Së fundmi, Antikorrupsioni dha një mendim mbi ekzistencën e një konflikti interesi në emërimin e Kushtrim Ramadani si drejtori i ri i MEPSO.

Lidhur me deklaratën e Kryetarit të Komisionit Antikorrupsion Biljana Ivanovska se Ekziston një konflikt interesi në emërimin e Kushtrim Ramadani si drejtor i ri i MEPSO, tha kryeministri Zoran Zaev dje në konferencën për Utrinski se sipas tij nuk ka asgjë të diskutueshme në këtë.

- Për MEPSO, as neni 47 dhe as neni 48 i ligjit për anti-korrupsion nuk i japin kufizime një eksperti të tillë i cili emërohet drejtor nga një komision rregullator. Ajo thotë nëse rregullatori është një organ kontrolli. Organi i kontrollit të MEPSO është Bordi Mbikëqyrës, pastaj Zyra Shtetërore e Auditimit. Unë isha në një takim me SCPC duke shpjeguar 47 dhe 48. Ne gjithashtu hymë në Ligjin kryesor të Energjisë dhe absolutisht pohoj se nuk ka kufizime, tha Zaev.

Për informim në mëngjes Ivanovska deklaroi se lind pyetja se si drejtori para periudhës ligjore prej dy vjetësh do të përfaqësojë kompaninë e energjisë përpara komisionit rregullator ku ai ushtronte autoritetin publik në rastet dhe për të cilat një zyrtar merrte pjesë në vendimmarrje.

- Secili institucion është përgjegjës për veprimet e tij dhe në raportin e fundit të KE u vërejtën qartë dy rekomandime kryesore - autoritetet kompetente duhet të zbatojnë rekomandimet e SCPC dhe që fondet duhet të sigurohen për funksionimin e mirë të komisionit. Kjo është arsyeja pse unë them, është mirë të debatosh, të hapësh këto diskutime, të ndash mendime dhe vendimet politike duhet të bazohen në pozicione ligjore parimore, mendon Ivanovska.

Shikoni të gjithë bisedën në video:

Zaev kundër Antikorrupsionit: Nuk ka asgjë të diskutueshme në emërimin e drejtorit të ri të MEPSO

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës