VIDEO | Ivan tregoi historinë e tij një muaj pas shpëtimit: Një dhuratë për ditëlindje që nuk do ta harroj kurrë

Ivan tregoi historinë e tij për stacionin televiziv grek SKAI/Foto: Screenshot

Ivan (30) nga Shkupi, i cili u zhduk në det të hapur nga plazhi Mitti në Halkidiki muajin e kaluar me miqtë e tij, por u shpëtua pas 20 orësh nga shërbimet greke të shpëtimit, tregoi historinë e tij tronditëse të mbijetesës dhe shpëtimit. shoku i tij, 31-vjeçari Martin Jovanovski ende nuk është gjetur me gjithë kërkimin e gjerë dhe të përditshëm në të cilin përveç shërbimeve greke ishin përfshirë edhe vullnetarë dhe miq nga Maqedonia.

“Ditën e dytë kur pashë që të gjithë po kërkonin në zonat përreth. Më pas kuptova se ndoshta nuk do të më gjejnë”, thotë Ivan, duke përshkruar se çfarë ka kaluar dhe çfarë ka menduar në ato orë të vështira.

“Ishte zhgënjyese. Kanë kaluar 20 gati 21 orë”.

Ivani doli fitimtar... Pas 20 orësh në det i vetëm dhe i pafuqishëm, makthi mori fund.

Ishte dhurata më e keqe e ditëlindjes, për sa i përket tmerrit që ka kaluar dhe që e kam përshkruar për televizionin grek SKAI.

Ivan nuk do ta harrojë kurrë këtë dhuratë për ditëlindje. Një muaj më vonë, në një bisedë me gazetarin Christos Nicolaidis, ai përshkruan kohën e terrorit, kur rrymat e çuan nga plazhi i Mitit në Poseidi në Halkidiki ku festonte ditëlindjen, 15 milje detare larg, në jug të Kasandrës.

Në ato momente kundërshtari i tij është i ftohti dhe errësira. Ivan përshkruan në mënyrë shumë karakteristike "erën e vdekjes" që ndihet kur nuk ka shpresë shpëtimi gjatë natës.

"Është si çdo ndjenjë tjetër, thjesht pranoni fatin tuaj, bëni atë që mundeni dhe përqendrohuni në mbijetesën tuaj," tha Ivan.

Gjithçka derisa një top i ndryshoi fatin...

“Po, gjeta një top të vogël, një top fëmijësh. Ishte dita e dytë, vetëm pak orë pas lindjes së diellit”, tregon Ivan për topin, i cili ndonëse i shfryrë, e mbajti gjallë teksa ishte në ujë për orë të tëra.

“E gjeta topin në det dhe notova drejt tij dhe e mbajta në duar. Ajo ishte pak e shfryrë. Ishte zhgënjyese”.

Por ai nuk u dorëzua, vazhdoi të luftonte dallgët, duke u mbajtur fort pas të njëjtit top që dy vëllezër kishin humbur në Lemnos 10 ditë më parë.

"Vetëm një falenderim, një falenderim i vërtetë për të gjithë ata që morën pjesë në shpëtimin tim, pavarësisht nga roli i tyre", thotë Ivan, duke kujtuar se si u ndje kur kuptoi se helikopteri që fluturonte sipër e kishte pikasur.

Tani Ivan po përpiqet të harrojë atë që ndodhi, por ai kurrë nuk do të ndalet, siç thotë ai, duke luftuar vetë betejat e tij, njoftoi televizioni grek.

Menjëherë pas zhdukjes së tij më 9 korrik, miku i tij Vasil u tërhoq nga deti dhe në kërkim Martin Jovanovski Zyrtarisht, nga shërbimi bregdetar grek, OFKAT është ndalur dhjetë ditë më parë, por miqtë nuk dorëzohen dhe vazhdojnë ta kërkojnë në bregdetin e Halkidikit.

Kërkimi për Martinin përfundon në Halkidiki: deti mbetet për ta rikthyer

Video e ditës