VIDEO: Janë thyer xhamat e Kuvendit, ndërprehet fjala e Vesna Petrushevskës

Foto: RFE/printscreen

Në momentet kur aktorja ka folur para qytetarëve të mbledhur Vesna PetrusevskaFjalimi i saj u ndërpre kur një grup protestuesish, disa prej të cilëve të veshur me fantazma, rrëzuan gardhin mbrojtës të vendosur para Kuvendit dhe tentuan të shtyjnë drejt hyrjes së Kuvendit, ku u penguan nga një kordon i madh policor.

Demonstruesit po hedhin sende të ndryshme drejt policisë, por edhe godinës së kuvendit, e cila ka thyer xhamat dhe situata është e tensionuar.

Petrushevska në fjalën e saj tha se askush nuk ka të drejtë të negociojë për identitetin dhe gjuhën tonë, si dhe se “kjo protestë është luftë për ne maqedonasit”.

“Kam ardhur me një qëllim, t'ju them disa gjëra. Para së gjithash është përgjegjësi shoqërore që çdo kulturor, aktor, muzikant të vijë dhe të thotë se ne kemi vetëm një gjuhë, ajo është maqedonishtja, tha Petrushevska në protestën e sotme kundër propozimit francez, e cila po mbahet me moton. "I fundit - JO faleminderit".

“Askush nuk mund të negociojë për identitetin tonë, gjuha maqedonase është kështjella jonë. Jemi në luftë me gjuhën maqedonase. Ne jemi një popull i mrekullueshëm, thjesht jemi në disavantazh. Kjo është arsyeja pse unë jam këtu sot dhe as shiu, moti dhe stuhitë nuk më ndaluan. Kjo është një luftë për ne, për maqedonasit dhe për gjuhën tonë”, u tha Petrushevska qytetarëve të mbledhur.

Video e ditës