VIDEO INTERVISTË | Jovanovski: Jetojmë në një vend që ka diellin në flamur, deri më tani çdo çati duhet të kishte një panel diellor

Gorjan Jovanovski, këshilltar nga Green Humane City/Foto: Sloboden Pechat / Dragan Mitreski

Nesër në orën 11:100 do të mbillen XNUMX pemë të reja në Kisella Vodë, në parkun pas godinës së hekurit të sheshtë si pjesë e nismës rajonale evropiane "Pema e Miqësisë" dhe aksioni i mbjelljes së pemëve do të fillojë në të njëjtën ditë dhe në Në të njëjtën kohë në disa kryeqytete, njofton eko aktivisti Gorjan Jovanovski në programin "Utrinski Pechat", duke theksuar se është një kontribut modest për gjelbërimin e xhunglave të betonit të kryeqyteteve tona, sepse gjelbërimi zgjidh një pjesë të madhe të problemeve të ajër i pastër, një mjedis i bukur, biodiversitet dhe temperatura më të ulëta në verë.

Ndotja mbetet problemi më i mprehtë, sidomos në muajt e dimrit, andaj iniciativa e përbashkët Qytet human i gjelbër, e cila merr pjesë me dy këshilltarë në Këshillin e Qytetit të Shkupit, vazhdimisht ndërhyn dhe ofron zgjidhje.

- Kam shumë frikë nga përdorimi i karburantit në një legen. Druri do të digjet edhe këtë dimër, industria punon në burimet ndotëse të energjisë. Këto probleme duhet të ishin zgjidhur me kohë. Deri tani, çdo çati duhet të ketë një panel diellor. Epo, ne jetojmë në një vend që ka diellin në flamurin e tij, pse të mos marrim ato rrezet e diellit që janë tashmë këtu, në vend që të skuqen shtëpitë tona dhe të nxehen, dhe ne mund ta korrim atë energji dhe ta përdorim atë si energji për ngrohje në shtëpi, për punë në industri etj. Nëse ajo pjesë do të ishte planifikuar, do të kishim pasur energji deri tani. Ne disponojmë energji diellore. Shkupi është në një luginë dhe ne po përjetojmë një fenomen natyror të quajtur inversion i temperaturës. Ajri i ngrohtë poshtë, i ftohtë sipër dhe marrim atë tavë të ndotjes që shihet nga Vodnao që qëndron mbi qytet. Ne duhet të përshtatim mënyrën tonë të jetesës, të zhvendosim të gjithë ndotësit nga qyteti dhe familjet të kalojnë në diçka që nuk do të ndotë: energjinë diellore, ngrohjen qendrore, rrjeti i së cilës nuk është i zgjeruar. Plane ka, por nuk ka se si të fillohet me planin, thotë Gorjan Jovanovski, i cili është këshilltar në Këshillin e Qytetit të Shkupit nga iniciativa “Green Human City”.

Me të biseduam edhe për deponitë ilegale, gjobat që askush nuk mund t'i shkruajë, inspektorët komunal që punojnë deri në 15 në vend të 24 orëve për të identifikuar dhe ndëshkuar ndotësit e vërtetë, për aktivizmin civil, për zënkat e kryetares Arsovska me kryetarin e komunës. Këshilli Trajko Sllaveski si dhe problemi urgjent me transportin publik në qytetin e Shkupit dhe protesta e operatorëve privatë të autobusëve.

- Ne jemi ende duke mbledhur informacion. Nga njëra anë ka akuza se biletat janë faturuar por nuk janë faturuar dhe nga ana tjetër ka pasur akuza se diçka nuk është paguar në kohë dhe sipas raporteve financiare shihet se ka qenë. Gjithashtu, nëse viti ka nisur pa borxhe ndaj kompanive private dhe sipas përllogaritjeve tona, është paguar më shumë se 90 për qind e shumës që u detyrohet kompanive private. Pra, ka probleme nga të dyja palët, por në fund të fundit, kur disa subjekte debatojnë për një temë që është në radhë të parë politike, ne si qytetarë vuajmë, thotë Jovanovski dhe shton se këshilltarët e ZHG-së kanë kërkuar informacion të drejtpërdrejtë nga JSP-ja për të. u konstatua gjendja aktuale.

Një qytet human i gjelbër pret që më në fund të ngrihet një fabrikë kompostimi për mbetjet organike në Shkup dhe se qytetarët e Shkupit do të fillojnë me selektimin e mbeturinave, se do të krijohet një rrjet i qytetit për sensorët e ndotjes në mënyrë që burimi i ndotjes të mund të gjendet saktësisht. .

Në video shikoni të gjithë bisedën me Gorjan Jovanovskin nga Zelen Human Grad:

Video e ditës