VIDEO INTERVISTË | Tasevska: Është rritur numri i fëmijëve me aftësi të kufizuara që kanë nevojë për përkujdesje, këta janë fëmijë që ju kthejnë dyfish dashurinë

Foto: SOS Fshati i Fëmijëve

Numri i fëmijëve me aftësi të kufizuara që kanë nevojë për kujdes dhe vëmendje po rritet dhe kjo rrit nevojën për një numër më të madh të kujdestarëve të specializuar.

Që nga viti 2018, Fshati i Fëmijëve SOS ka përkrahur aktivisht deinstitucionalizimin e familjeve kujdestare, dhe përmes një sërë projektesh është duke rekrutuar kujdestarë të specializuar, për këtë qëllim këtë vit ka krijuar Metodologjinë me qëllim të rekrutimit të personave të rinj.

Valentina Dimovska – trajnere në fshatin e fëmijëve SOS / Foto: "Sloboden Pechat", Dragan Mitreski

Me atë rast të ftuar në emision Shtypi i Lirë në Slobodna TV ishin Valentina Dimovska dhe Atina Tasevska.

– U përgatit një manual për trajnerët master, një manual për familjet kujdestare dhe një Informator për kujdesin e specializuar, i cili do të jetë i një rëndësie kyçe për kujdestarët e fëmijëve me nevoja të veçanta. Fletën informative do ta promovojmë më 6 dhjetor dhe ajo do të jetë e disponueshme për profesionistët jo vetëm në Qendrën për Mbështetjen e Familjeve Birësuese të Fshatit të Fëmijëve SOS, por edhe në Qendrat për Mbështetjen e Familjeve Birësuese në shtëpinë "11 Tetori" dhe në “Shtëpia për Fëmijë - Manastir”, thotë Dimovska.

E pyetur se cili është dallimi në mes të kujdestarisë së përgjithshme dhe të specializuar, Tasevska thotë se të gjithë fëmijët që hyjnë në kujdesin alternativ janë të rrezikuar, ata kanë nevojë për qasje të ndryshme në arsim. Kujdestarët e përgjithshëm kujdesen për fëmijët që zhvillohen normalisht, domethënë ata nuk kanë as sfida fizike dhe as mendore në zhvillimin e tyre.

Atina Tasevska – trajnere në SOS Fshati i Fëmijëve / Foto: "Sloboden Pechat", Dragan Mitreski

 

- Kujdestarët e specializuar kujdesen për fëmijët që kanë sfida dhe që kanë kushte që në shumicën e rasteve janë për arsye shëndetësore. Kemi fëmijë me sindromën Down, me autizëm, fëmijë me aftësi të kufizuara fizike, për ta thënë profesionalisht, fëmijë të kategorizuar. Dallim ka edhe në numër, gjegjësisht familjet kujdestare gjithmonë kanë një numër më të vogël të fëmijëve me aftësi të kufizuara, sepse kujdesi për këta fëmijë kërkon më shumë përkushtim se familjet tjera kujdestare, thotë Tasevska.

Për të qenë një përtypës i specializuar, duhet të ketë kompetenca të avancuara dhe duhet të kalojë trajnimin. Të gjithë kujdestarët që strehojnë në shtëpinë e tyre një fëmijë ose një person me aftësi të kufizuara marrin kompensim nga shteti.

Shihni të gjithë intervistën më poshtë:

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës