VIDEO INTERVISTË | Stojanov: Të rinjtë emigrojnë masivisht, nuk kemi të dhëna se sa janë larguar në Kroaci

Goran Stojanovski - Kryetar i Komunës së Negotinës / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Janë rreth 800 aplikime nga të rinjtë për punë në Kroaci nga komuna e Negotinës. Edhe pse qyteti ka një Zonë të Lirë Ekonomike ndër të parat, nuk ka asnjë fabrikë të vetme në të. Popullsia po shpërngulje vazhdimisht, një pjesë e saj në Shkup, por një pjesë e madhe edhe nga kufijtë e vendit. Për problemet në qytet, për atë që komuna mund t'u ofrojë negotinezëve, por edhe për mungesën e fuqisë punëtore në bizneset e vogla, biseduam me kryetarin e komunës së Negotinës, dr. Goran Stojanov, në "Utrinski Pechat" në Slobodna TV. .

- Edhe pse ndodhemi në Maqedoninë Qendrore me rrugë të shkëlqyera, me hekurudhë kudo, fatkeqësisht nuk ka fabrika dhe kompani që punojnë. Në kohën e tranzicionit ishin fabrika e kabllove, e produkteve të ëmbëlsirave, një fabrikë konservimi dhe bodrumi i verës "Povardarie". Atëherë jetoi Negotina dhe qytetarët kishin motiv të qëndronin dhe të punonin këtu. Tani gjithçka është mbyllur - thotë Stojanov.

Ai sqaron se si kryetar komune që ka një vit e gjysmë në detyrë, së bashku me këshillin bashkiak kanë marrë vendim që investitorët potencialë të lirohen nga një pjesë e detyrimeve të tyre si komunale apo taksa për të hapur vende të reja pune.

- Ne si komunë nuk kemi të dhëna se sa të rinj janë larguar. Gjithçka që dimë është nga njerëzit me të cilët flasim. Por është trend jo vetëm në Negotinë por edhe në shumë qytete të tjera. Por numri i fëmijëve të regjistruar në klasën e parë po zvogëlohet nga viti në vit. Nga 110 fëmijë të planifikuar vitin e kaluar, vetëm 80 u regjistruan në një shkollë. Shkolla e mesme u reduktua nga dy turne në vetëm një ndërrim - thotë Stojanov.

Ata punojnë intensivisht për zhvillimin e turizmit. Bënë një dhomë vere për turistët, në hyrje të qytetit ka një billbord për të informuar turistët që kalojnë tranzit nëpër Maqedoni, ofrojnë turizëm të verës dhe shpresë për zhvillim.

- Komuna e Nagotinës ishte e para që filloi zhvillimin e Zonave të Lira Ekonomike. Por nuk ka ende një fabrikë të vetme. Tani IGM ka obligim që deri në vitin 2024 të ndërtojë një fabrikë – thotë Stojanov.

Me të biseduam edhe për qendrën shëndetësore në Negotinë, për mungesën e personelit mjekësor, për faktin se shteti duhet të përfshihet në zhvillimin e komunës dhe t'u ofrojë të rinjve kushte më të mira për jetë dhe punë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës