VIDEO INTERVISTË | Sotirovski: Duhet të ketë “Një shoqëri për të gjithë”, të gjithë ndajmë vlera të ngjashme

Darian Sotirovski, drejtor i Komisionit për marrëdhënie ndërmjet bashkësive fetare / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Në masën që garantoni të drejtat e njeriut, ju i jepni mundësi dikujt t'i abuzojë me to. Praktikisht, dikush përmes velit të të drejtave të njeriut mund të hyjë brenda. Ndryshe, autoritet për subjektet fetare është gjykata civile në Shkup, tha Darian Sotirovski, drejtor i komisionit për marrëdhënie me bashkësitë fetare dhe grupet fetare.

Ai beson se deri më tani në mandatin e tij nuk ka pasur asnjë rast të favorizimit të një besimi në kurriz të një tjetri.

“Secili mendon se tjetri është i favorizuar dhe se është në pozitë më të mirë. Por nëse i shikoni nga ana, jeni të vetëdijshëm se praktikisht të gjithë ndjejnë probleme të ngjashme. Dhe ne përpiqemi të mos kemi keqkuptime në këtë kuptim, pak a shumë me sukses, por ka marrëdhënie të kënaqshme. Dekada e kaluar ka qenë gjithmonë një përparim i lehtë që është i dukshëm. Vitin e kaluar krijuam me sukses grupin e parë të miqësisë mes këtyre dy subjekteve. Me theks te brezi i ri i shërbëtorëve fetarë, sepse aty është e ardhmja. Gjenerata e re e zyrtarëve fetarë nesër duhet të punojë me popullin”, theksoi Sotirovski.

Ai shtoi se do të ishte katastrofike për një zyrtar fetar të një besimi të mos kishte numrin e telefonit të një prifti të një besimi tjetër.

“Në terren vërehet sasia e tempujve fetarë, në vend të cilësor, pra tempuj të plotë”. Unë di disa raste kur popullsia lokale i bën presion komunitetit të tyre fetar për të ndërtuar një tempull fetar, ky vendim bie nga lart poshtë në tokë. Kur flasim për përkatësinë etnike, ne kemi marrëdhënie ndërfetare dhe ndërfetare në një etni. Sa i përket popullit maqedonas, ata janë kryesisht ortodoksë, por kemi edhe maqedonas të cilët janë të besimit katolik dhe islam, të besimit protestant, nuk janë më pak maqedonas”, theksoi Sotirovski.

“Për çështjen e “Një shoqëri për të gjithë”, mendoj se sado që është bërë një thënie që dikush abuzon në diskursin publik, nuk është çështja nëse është e mundur, por nëse duhet të jetë. . Mendoj se duhet, jo sepse dikush na e ka imponuar, por sepse është një nevojë për të gjithë ne që jetojmë. Duhet të kuptojmë se ndajmë vlera të ngjashme, nuk e them me qëllim, sepse kultura ka ngjyrosur një farë diversiteti”, shpjegoi Sotirovski.

Në një intervistë për Sloboden Pechat, ai arriti në përfundimin se ne që jetojmë në këtë klimë këtu jemi më të afërt me njëri-tjetrin.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës