VIDEO INTERVISTA Snezhana Stojçevska: Në vitet e 80-ta ne e nënvlerësuam paqen dhe tani frika nga lufta është reale

Snezhana Stojçevska e ftuar në “Utrinski Pechat” / Foto: Sloboden Pechat

Si fëmijë nuk më pëlqenin lojërat në të cilat thirrej lufta, por harrova në dëshirat e mia për të uruar paqe, shkruan në përmbledhjen e saj më të fundit poetike poetja maqedonase Snezhana Stojçevska, e cila sot ishte mysafire në "Utrinski Pechat". "Hapësirë ​​boshe".

– Tani frika është më reale, sepse sikur tashmë po hyjmë në luftën e tretë botërore. Fillimisht ishte pandemia e Covid-19, dhe më pas kriza e energjisë, sikur vazhdimisht po shkojmë nga kriza në krizë dhe bota po ecën në rrugën e padëshiruar. Gjithnjë e më pak ka kuptim për të mirën e përbashkët, dhe gjithnjë e më shumë është një luftë për kotësi, në të cilën vetëm një prekje e butonit mund të nënkuptojë fundin e botës - thotë Stojçevska.

Në poezinë “Shkupja klasë moj mil”, ajo përshkruan tërheqjen magnetike të degës së saj të lindjes, ndonëse është e vetëdijshme se gjithnjë e më shumë njerëz nga Shkupi, por edhe nga qytetet e tjera të Republikës së Maqedonisë po shpërngulen me shpejtësi.

- Shkupi ka nevojë për kulturë. Qyteti merr frymë kryesisht përmes ngjarjeve kulturore. Dhe e gjithë kultura nuk duhet të koncentrohet në kryeqytet, sepse atëherë qytetet e tjera do të fokusohen tërësisht në Shkup - shton Stojçevska.

Ndiqeni të plotë intervistën me poetin në linkun e mëposhtëm:

Video e ditës