VIDEO – INTERVISTA: Sašo Dukoski, Oda Ekonomike: Duhet të fokusohemi në luftën kundër tregtisë gri dhe zi

Sasho Dukoski - kryetar i Odës Ekonomike / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Qarkullimi tregtar është në rënie. Me inflacionin e llogaritur, rënia në dhjetor 2022 krahasuar me të njëjtin muaj të vitit 2021 është ulur me 0,8 për qind dhe vetëm qarkullimi i ushqimeve me 5,1 për qind. Këto të dhëna pasqyrojnë rënien e standardit të jetesës së popullatës, por tregojnë edhe se i gjithë sektori i tregtisë, ku ndodhen 30 për qind e të gjithë subjekteve afariste në vend, është nën sulm.

Kryetari i Odës Ekonomike pranë Unionit të Odave Ekonomike - Sašo Dukoski, në një bisedë për “Utrinski pečet” thotë se në uljen e qarkullimit ndikojnë disa faktorë.

- Fatkeqësisht, numri i popullsisë ndryshon, zvogëlohet. Për mendimin tim, mënyra e komunikimit të informacionit me publikun ka një ndikim shumë të madh, ndaj qytetarët janë të rezervuar për sa i përket shpenzimit të parave. Në vitin 2022, nuk mund të izoloni një periudhë prej 30 ditësh pa një lloj presioni informacioni mbi qytetarët - nëse janë informacione për luftën në Ukrainë që po ndodh dhe që filloi vitin e kaluar, informacione për trajtimin e fundit të pandemisë, presion përmes informimit për mungesën e disa produkteve elementare ushqimore, pra informacione nga politika monetare - nënkupton një sërë ngjarjesh që ndikojnë në mbarëvajtjen normale të biznesit, dhe kjo reflektohet aty ku qytetarët janë më aktivë, në tregti - thotë Dukoski.

Dukoski thotë se duhet të ndërtohen politika që nuk do të bazohen vetëm në mbijetesën e kompanive, por në rritjen dhe zhvillimin e tyre, sepse po humbasim hapin me rajonin dhe botën. Si një nga çështjet kyçe në të cilat shteti duhet të fokusohet, sipas Dukoskit, është tregtia gri dhe e zezë, në çdo segment, nga moslëshimi i llogarive fiskale e deri te punëtorët e padeklaruar. Ai gjithashtu thotë se ka shumë përgjithësim në sjelljen e punës të punëdhënësve.

- Do të bëj sërish këtë pyetje: Sa punëdhënës kanë shkelur ligjet, rregullat dhe rregulloret? Është njësoj si disa vite më parë, kur një program i tërë subvencioni u pezullua për një kohë të gjatë për shkak se u konstatua një parregullsi në një subjekt. Nëse duam të jemi të sinqertë, duhet të shkurtojmë populizmin dhe të jemi korrekt. Nëse ka subjekte që nuk respektojnë orarin e punës, sigurinë në punë dhe një sërë detyrimesh të tjera ligjore, duhet të fokusohemi në to dhe të mos gjenerojmë. Ne duhet të fokusohemi në reduktimin e ekonomisë gri dhe të zezë, në vend që të bëjmë rregullore të reja për rregulloret në horizont dhe të godasim kështu punëdhënësit që në pjesën më të madhe punojnë me ndershmëri, përveç përjashtimeve të izoluara. Kështu do të përftohen më shumë para në vend, ku do të vendosen taksa të reja dhe do të zgjerohet baza tatimore. Kjo do të krijojë kushte më të mira për punëtorët - thotë Dukoski.

Më poshtë ndiqni të plotë VIDEO-INTERVISTA:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës