VIDEO INTERVISTË | Robert Popovski: Që zyrtarët të japin llogari për çdo qindarkë, institucionet duhet të jenë më transparente

Robert Popovski - koordinator kombëtar për qeverisje të përgjegjshme dhe transparencë / Foto: Sloboden pechat - Dragan Mitreski

Duhet të ndryshojmë mentalitetin e sjelljes. Qytetarët kanë të drejtë të dinë më shumë për punën e institucioneve. Pesë vitet e qeverisjes së këtij grupi politik sollën një kthesë serioze pozitive sa i përket hapjes së institucioneve ndaj qytetarëve. Deri në vitin 2017 nuk bëhej fjalë për hapje, por qeveria dhe institucionet e atëhershme vlerësoheshin si të fundit në rajon për nga transparenca. Me kalimin e viteve situata ka ndryshuar dhe tani jemi lider në llogaridhënie në punën e institucioneve në vendet e Ballkanit Perëndimor. Mirëpo, ato rezultate nga njëra anë janë domethënëse, por nga ana tjetër janë të detyrueshme, sepse për mendimin tim nuk mjaftojnë dhe duhet të punohet shumë në këtë temë. Këtë ai e ka theksuar ndër të tjera gjatë një paraqitje të ftuar në emision "Shtypi i mëngjesit" Robert Popowski koordinatori kombëtar për qeverisjen e përgjegjshme dhe transparencën në qeveri.

- Qeveria jonë është e vetmja që ka një buxhet të hapur. Të gjitha transfertat nga buxheti janë publike dhe çdo qytetar mund t'i shohë dhe ato plotësohen çdo pesëmbëdhjetë ditë. Megjithatë, ju si shoqëri nuk mund të prisni ndryshime në sjellje apo një hap serioz përpara nëse vullneti politik i vetëm një segmenti të shoqërisë është ai që dëshiron të jetë transparent - tha Popovski.

Duke folur pse nuk është rinovuar Mjeti i llogaridhënies për shpenzimet e bartësve të funksioneve publike në të cilën qytetarët mund të shohin se sa para kanë shpenzuar zyrtarët maqedonas për qëllime zyrtare, Popovski shtoi se po punohet për rivendosjen e kësaj platforme për transparencë.

- Kushdo që është zyrtar i zgjedhur dhe i emëruar ka përgjegjësi të shpjegojë se ku e ka shpenzuar çdo qindarkë. Ai mjet plotësohej rregullisht dhe ky ndalim aktual ka arsye objektive dhe subjektive. Kushtet objektive për mosfunksionimin e këtij mjeti janë kriza e Covid-it, situata në Ukrainë e të tjera. E gjithë kjo reflekton në punën e këtij mjeti. Por fakti është se së fundi është publikuar një raport për këtë temë dhe pres që shumë shpejt të publikohen shpenzimet për kabinetin e ri qeveritar - tha Popovski.

Koordinatori për qeverisje të përgjegjshme dhe transparencë Popovski theksoi se ne si shoqëri duhet të vendosim se si do të përballemi me korrupsionin.

- Nuk ka fshehje të ryshfetit në këtë strukturë në pushtet. Nëse dikush dyshon për diçka, do ta dëshmojë veten para institucioneve të sistemit. Ndoshta shumë njerëz akuzohen në mënyrë të padrejtë, por ka sistem dhe institucione ku kjo dëshmohet - theksoi Popovski. Ai shtoi se nëse sistemi kyç, që është sistemi i drejtësisë në vend, është në këmbë të lëkundura, do të jetë e vështirë për institucionet e tjera të përballen me më shumë korrupsion.

Robert Popovski në bisedën në studio ka folur edhe për raportin e fundit të Agjencisë për mbrojtjen e të drejtës për qasje të lirë në informata, në të cilin disa nga institucionet janë vlerësuar për transparencën dhe hapjen e tyre. Më tej, u diskutua edhe për përdorimin e mediave sociale nga zyrtarët dhe institucionet publike, nëse përfaqësimi i tyre aktual është i mjaftueshëm apo jo, korrupsioni, partishmëria, por edhe tema të tjera.

Më shumë nga biseda me Robert Popovskin shikoni në videon e mëposhtme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës