VIDEO-INTERVISTA: Ribaroski: Ka zgjerim ndërtimi, dhe gjeodetët nuk kanë punë, të habitur kolegët tanë serbë

Nikolla Ribaroski, kryetar i Odës Ekonomike për Punë Gjeodezike/Foto: Free Press

Shumica e kompanive private që merren me punë gjeodezike janë në prag të mbijetesës, edhe pse në Maqedoni çdo ditë po ngrihen ndërtesa banimi dhe ka projekte të infrastrukturës publike. Sipas kryetarit të Odës së Shoqërive Tregtare për punë gjeodezike, Nikolla Ribaroski, kjo është për shkak të politikave katastrofike në këtë sektor.

– Për disa objekte që ndërtohen për interes publik, ligji parashikon që punimet të kryhen nga Kadastra Shtetërore. Tani imagjinoni, ju keni një sektor privat në një aktivitet, dhe sektori shtetëror është konkurrenca e tij. Sa i përket ndërtimit të objekteve, gjeodezia inxhinierike nuk është askund e rregulluar me ligj, edhe pse tentohet të parashikohet, por mënyra se si bëhet nga Agjencia e Kadastrës është e papranueshme për ne. Kërkojmë që të kthehen projektligjet nga sfera jonë dhe ne si Odë të përfshihemi në krijimin e tyre - tha Ribaroski në një intervistë për TV Slobodna.

Ai thotë se kolegët e tyre nga Serbia nuk kanë mundur ta kuptojnë se si janë në krizë kompanitë për punë gjeodezike në Maqedoni.

- Gjatë vizitës time të fundit në dhomën përkatëse në Beograd, dua të citoj kolegun tonë, pronar i një kompanie të madhe atje, i cili tha se pavarësisht problemeve globale, nuk ka krizë në gjeodezinë në Serbi. Kur thashë se sektori i gjeodezisë në Maqedoni është në krizë, ajo më shikoi çuditërisht dhe më pyeti: “Epo, a është ndërtuar gjithçka në vendin tënd që nuk ke punë?” – thotë Ribaroski.

Ribaroski së fundi e ka përmendur problemin me rritjen e çmimeve që u ngarkon Agjencia Kadastrës dhe ata nga ana e tyre nuk mund t'i rrisin çmimet e parapara me Tarifën e vitit 2014.

- Në vitin 2019, Oda formoi një grup pune dhe përpiloi një listë të re tarifore, e cila iu dorëzua Agjencisë. Deri më sot ajo tarifë nuk ka parë dritën e ditës, me pretekstin se nuk është përgatitur sipas metodologjisë. Para dy muajsh e kemi thirrur sërish Agjencinë që t'i japë përfaqësuesit e saj në grupin punues, të shihet se çfarë kontestohet në atë metodologji dhe të miratohet një tarifë e re - thotë Ribaroski.

Drejtori i Kadastrës, Boris Tunxhev, dje ka mbajtur një konferencë për media, ku ka tentuar të hyjë edhe Ribaroski, i cili është hedhur jashtë nga sigurimi. E pyetëm edhe pse e bëri atë ndërhyrje, a nuk mundi të organizonte një takim me drejtorin?

Video e ditës