VIDEO INTERVISTË | Profesor Sinisha Naumoski: Jemi në një luftë ekonomike të tretë botërore, por kjo nuk është krizë financiare

prof. Dr. Sinisha Naumoski / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Problemet në Swiss Bank në Zvicër nuk kanë të bëjnë me ato në Silicon Valley Bank, por lëkundjet në Zvicër shkaktuan rënien e aksioneve në Deutsche Bank të Gjermanisë. Megjithatë, kjo nuk duhet të shqetësojë pasi banka e mbylli vitin e kaluar me fitimin neto më të lartë prej 6,6 miliardë euro

Kriza ekonomike me të cilën po përballemi është ndryshe nga kriza financiare botërore e vitit 2008, thekson profesori Sinisha Naumoski. Ai thotë se pasiguria nuk vjen nga incidentet negative me bankat në Amerikë dhe BE, por nga fakti se “jemi në një luftë ekonomike të tretë botërore”.
Naumoski tha se qytetarët nuk duhet të shqetësohen për sistemin bankar këtu, ai është stabil dhe shumë likuid.

l Çfarë ndodhi me bankën në Shtetet e Bashkuara, kolapsi i së cilës shkaktoi pasiguri dhe frikë tek investitorët për një përsëritje të mundshme të Krizës së Madhe Financiare?
- Këto zhvillime nuk kishin asnjë lidhje me krizën e vitit 2008. Gjatë periudhës së pandemisë, në vitin 2020, ishim të gjithë të mbyllur, kishte “bllokime” edhe këtu edhe në Amerikë. Në Silicon Valley, ku ndodhej banka që njoftoi një krizë të mundshme financiare, Banka e Silicon Valley u fokusua te klientët nga industria e IT. E dimë që në periudhën e Covid-it ishin tërheqëse të gjitha ato biznese që ofronin zhvillim teknologjik, teknologji dixhitale. Kështu, në 2020 dhe 2021, një numër kompanish po rriten në mënyrë dramatike si startup në Silicon Valley. Këto kompani janë bërë klientë të njohur dhe të preferuar të Silicon Valley Bank. Por sidomos vitin e kaluar, si pas-pandemi, e kombinuar me zhvillimet në Ukrainë, patëm lëvizje inflacioniste. Prandaj, Banka Qendrore e Amerikës filloi të shtrëngohej dhe nga ana tjetër, një sërë kompanish në Silicon Valley që po rriteshin shumë shpejt filluan të humbin tregjet nga vendet lindore dhe kjo shkaktoi probleme likuiditeti. Më parë, kur Banka e Silicon Valley ishte shumë likuide, si të gjitha bankat në një situatë të tillë, ajo investonte fondet e saj në letra me vlerë, më shumë se 60 për qind, dhe blinin letrat me vlerë më të sigurta - obligacionet e qeverisë amerikane. Por me obligacionet, një proces në proporcion të zhdrejtë ndodh nga normat e interesit të skontimit - kur normat e interesit rriten për shkak të një politike më të shtrënguar monetare, normat e interesit të obligacioneve bien. Likuiditeti i dëmtuar dhe veçanërisht kriza mes disa startup-eve shkaktoi kërkesë për para falas në bankë, por ajo nuk kishte fonde të mjaftueshme për të përmbushur kërkesat e depozitave të startup-eve dhe informacionin se do të rikapitalizohet për 1,7 miliardë euro, diku rreth 8 Marsi ishte shkaku i përhapjes së shpejtë të spekulimeve se ajo bankë ka probleme. Ishte e mahnitshme se si një bankë 200 miliardë euro mund të mbyllej brenda natës. Ajo bankë tashmë është zhdukur dhe ka shkaktuar efekte në dy banka të tjera më të vogla në SHBA. Por shteti, disi në mënyrë të papërshtatshme për atë lloj intervencionimi në Amerikë, tashmë po dëmshpërblen ata që kishin para në ato banka dhe kriza tashmë është stabilizuar.

l A kanë ndonjë lidhje zhvillimet me këto banka në Amerikë me bankën zvicerane?
– Dy bankat nuk janë të lidhura. Zvicra shihet si një markë bankare dhe se si të tjerët do të përballonin një krizë nëse nuk mundet. Banka Zvicerane ka bërë lëvizje të këqija prej vitesh dhe investitorët nuk donin ta rikapitalizonin atë. Kjo bankë ka tre vite që tregon rezultate të këqija dhe vitin e kaluar ka pasur 7,8 miliardë euro humbje. Krahasuar me ta, konkurrenti më i ri UBS Bank, që i bleu, kishte një portofol në rritje drastike. I bleu përmes Qeverisë dhe Bankës Qendrore të Zvicrës për 3,3 miliardë euro dhe kishte një mbështetje të madhe prej 101 miliardë euro nga monetaristët dhe 9 miliardë nga Unioni Federal Zviceran. Ndodhi rreth datës 20 mars dhe nëse nuk do të kishte mbështetje atëherë do të kishte një efekt serioz në Bankën Qendrore Evropiane.

l Në tokën evropiane, mund të dëgjonim se vlera e aksioneve të Deutsche Bank po zvogëlohet me dy shifra. Maqedonia është veçanërisht e ndjeshme ndaj zhvillimeve në Gjermani, sepse ne kemi lidhje të rëndësishme ekonomike me këtë vend.
– Deutsche Bank ka shënuar rritjen dhe fitimin më të lartë në 15 vitet e fundit. Vitin e kaluar e mbylli me rreth 6 miliardë euro fitim neto. Po, ka pasur rënie të vlerës së aksioneve, por kjo është normale dhe është shkaktuar nga zhvillimet në Swiss Bank në Zvicër dhe tani po stabilizohet.
Sa i përket lidhjes me ekonominë gjermane, më shumë se 70 për qind e kompanive në zona janë gjermane, por shihet se janë në gjendje të plotë. Shqetësimi i vetëm mund të jetë se ku të gjejmë punëtorë, që tashmë po bëhet një problem serioz. Produktiviteti i punës ka qenë në rënie për 30 vjet.

l A ka ndonjë lidhje të bankave tona me atë që ndodhi me bankat në SHBA dhe në BE dhe në çfarë gjendje janë ato?
- Vitin e kaluar bankat komerciale e përfunduan me një fitim rekord prej mbi 157 milionë euro, të 13 bankat kanë shtresa mbrojtëse mbi minimumin e kërkuar, kanë aktive shumë të mëdha likuide të lira, nëse shikojmë asetet e tyre - 5 bankat më të mëdha kanë aktive grupore. mbi 9,2 miliardë euro dhe tregoi rritje serioze në këtë krahasuar me tremujorin paraardhës. Në strukturë, ato janë banka tradicionale, që japin kredi për individë dhe kompani seriozisht të mira. Ata gjithashtu kanë një rritje të vazhdueshme të kursimeve prej 3 deri në 5 për qind. Të 13 bankat kanë aktive mbi 11,3 miliardë euro.

Totali i detyrimeve bankare jashtë, përfshirë edhe SHBA-në, nuk i kalon 6-6,6 për qind dhe në anën e detyrimeve ka depozita që janë dy të tretat e qytetarëve.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës