VIDEO INTERVISTË | Prof. Šapuric: Ne kemi rregullore të mira në fushën e mjedisit, por duhet t'i zbatojmë ato

Zoran Shapuriq - profesor në Kolegjin Amerikan / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Cilësia e jetesës moderne kushtëzohet nga cilësia e mjedisit dhe ky është kusht që popullata të jetë e shëndetshme.

- Cilësia e jetës dhe shëndetit të njeriut kushtëzohet nga mjedisi ekologjik, zhvillimi i qëndrueshëm dhe sjellja e njeriut në natyrë dhe shoqëri. Kjo nënkupton që në shoqëri duhet t'i kushtojmë vëmendje cilësisë së ajrit, ujit dhe tokës. Më pas nënkupton përfshirjen e plotë të standardeve për sigurimin ndaj ndotjes industriale nga shkarkimi i mbetjeve, mosndotjen e ujit, ajrit dhe tokës. Sa i përket ndotjes së ajrit, para së gjithash kryeqyteti Shkupi është i ndikuar nga faktorë të shumtë, përkatësisht pozita e pellgut të Shkupit, pastaj ka mbipopullim në qytet dhe një prani të shtuar të qytetarëve si pasojë e përqendrimit të institucioneve në Shkup. Një situatë e tillë në fakt çon në rritjen e ndotjes së ajrit me substanca jashtëzakonisht të dëmshme që ndikojnë drejtpërdrejt në shëndetin e njeriut. Këtë e theksoi prof. Dr. Zoran Shapuriq në emisionin e sotëm “Utrinski Pechat” në Slobodna TV.

Me ndryshimin e rregullores ligjore mund të ndikohet në përmirësimin afatgjatë të kushteve në mjedisin ekologjik në interes të qytetarëve dhe cilësisë së jetës së tyre.

- Planifikimi hapësinor, i cili nuk respekton disa rregulla të përgjithshme dhe kushte natyrore, si dhe ndërtimet masive të objekteve me shkatërrimin e gjelbërimit dhe pemëve dhe me mungesën e infrastrukturës adekuate janë një sërë faktorësh që ndikojnë në cilësinë e jetës dhe mund të të ndryshohet me rregullim ligjor. Besoj se në këtë sferë nevojiten norma dhe duhet të kufizohen disa procedura, siç është ndërtimi i objekteve jo vetëm në qendër të qytetit, por edhe në bashki të tjera. Ka shembuj pozitivë të zhvillimit të qyteteve në rajon që mund të jenë shembull i mirë për ne, por kërkon shumë kohë.

Zhvillimi ekonomik i komunave është një nga faktorët e rëndësishëm që përmirëson jetën e popullatës në nivel lokal, dhe në të njëjtën kohë ato nuk detyrohen të shpërngulen në Shkup.

- Më shumë se 1/3 e popullsisë së përgjithshme në vend jeton në Shkup përherë dhe herë pas here, dhe kjo për shkak të mungesës së zhvillimit lokal, ku njerëzit nuk do të kishin nevojë të shpërnguleshin. Mendoj se zhvillimi ekonomik në nivel lokal është faktor kyç për përmirësimin e jetës së njerëzve dhe nëse Maqedonia do të kishte arritur të mbajë kompani dhe të krijojë kushte për hapjen e objekteve të reja prodhuese, do të kishte arritur një shpërndarje korrekte të popullsisë. Sot shoqëria maqedonase është në një situatë që kërkon stimulim në drejtim të kundërt, që është kthimi i njerëzve në zonat lokale, pra nga Shkupi në drejtim të komunave tjera. Përveç hapjes së disa kapaciteteve në bujqësi, që ka potencial, mund të mendohet edhe për shpërndarjen e disa institucioneve, agjencive, administratave dhe drejtorive shtetërore për të treguar vendosmërinë e shtetit për të pasur një politikë të zhvillimit të të gjitha mjediseve lokale. Legjislacioni ynë është në masën më të madhe të harmonizuar me vendet e BE-së, por ne nuk kemi aplikim adekuat - thotë profesori Zoran Shapuriq.

E gjithë biseda me Prof. shikoni Dr. Zoran Shapuriq në video:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës