VIDEO INTERVISTË | Pastori Filip: Vendimi im nuk ishte të bëhesha pastor, por ndjekës i Krishtit

Pastor Filip Ivanov/Foto: Metodi Zdravev

Shtypi i Lirë në mbështetje të bashkësive fetare në Maqedoni. Nëse besoni në veten tuaj ose në Zotin, Allahun, Birin dhe Frymën e Shenjtë, ju udhëhiqeni nga Kurani, Bibla apo Shkrimet e Shenjta, në fund të fundit ju jeni ende një qenie njerëzore, e cila është pjesë e një komuniteti. Ortodoks, Musliman, Scientolog, Bektesh, Dervish, Ungjillor, Katolik apo Judaist. Të gjithë duhet të ndërtojnë bashkëjetesën së bashku dhe të kuptojnë e pranojnë njëri-tjetrin. Shtypi i Lirë do të përpiqet t'u përgjigjet pyetjeve se kush e lavdëron Zotin, kush çfarë kremton, në çfarë beson, si e ndjek besimin, duke njohur fetë. Qëllimi është të njohim veten, por edhe fqinjin, mikun, të njohurin që është pjesëtar i një komuniteti apo kishe tjetër fetare. Përmes një serie prej dhjetë episodesh, ne shpresojmë të kontribuojmë në njohjen më të mirë të njëri-tjetrit dhe të kuptojmë se në fund të fundit jemi të gjithë njësoj.

Filip Ivanov është pastor në Kishën Ungjillore në Veles. Nuk ishte vendimi i tij të bëhej pastor, por ndjekës i Krishtit. Dëshira e tij për t'i shërbyer Krishtit ia ndryshoi jetën dhe tani ai i shërben atij.

Pastor Filip Ivanov/Foto: Metodi Zdravev

- Unë jam pastor dhe prift në këtë bashkësi kishtare lokale, dhe në nivel të Maqedonisë, zëvendës i kryetarit të këtij komuniteti. Një kishë ungjillore është një kishë protestante, që do të thotë se është një kishë e krishterë midis Ortodoksisë, Katolicizmit dhe Protestantizmit. Kisha Ungjillore është një kishë protestante e themeluar në shekullin e 16-të. Dallimi kryesor është se Shkrimet e Shenjta janë për ne autoriteti suprem për besimin dhe praktikën e krishterë. Mësimi ungjillor është i ndryshëm nga të tjerët për shkak të Shkrimeve. Është autoriteti i parë. Nuk kemi një numër të caktuar të anëtarëve, nga 40 deri në 50 veta vijnë në shërbesat e kishës - thotë Ivanov.

Ai shpjegon se këngët e kishës dhe himnet shpirtërore janë pjesë e shërbesës, të kënduara nën shoqërimin e një piano ose kitare. Nga ritet e shenjta, bie në sy frekuentimi i rregullt i shërbesave të kishës çdo javë, lutjet e mbrëmjes gjatë javës dhe kungimi.

– Sakramentet tona të shenjta janë pagëzimi dhe kungimi, kryesisht theksi në jetën e përditshme është marrëdhënia me Zotin dhe si përkthehet në jetën e përditshme. Lëndë djegëse shpirtërore është vetë besimtari, përkushtimi i tij personal ndaj Krishtit, në adhurimin e Krishtit, në lutje, por edhe raporti i ndërsjellë me besimtarët – thotë pastori.

Pastor Filip Ivanov/Foto: Metodi Zdravev

Në pyetjen nëse vijnë personat depresiv që kanë pasur probleme, Ivanov thotë se njerëzit shpesh kanë nevoja të ndryshme, gjejnë rehati, strehim dhe mbështetje në shpirtërore për probleme të ndryshme, ankth, sëmundje mendore. Në ato momente njerëzit kërkojnë diçka jashtë vetes, kërkojnë Zotin.

- Unë si udhëheqës shpirtëror i drejtoj në atë proces. Nuk zgjidhet me shkop magjik dhe kërkon një proces dhe kohë. Ne besojmë se Perëndia është triuni duke u shfaqur në Atin, Birin dhe Frymën e Shenjtë dhe se Perëndia është krijuesi, lëvizës dhe shërues i të gjitha gjërave të dukshme dhe të padukshme. Në frymën e krishterimit, ne e shohim çdo person si fqinjin tonë. Ka të gjitha llojet e dallimeve, teologjikisht, por është detyra jonë t'i shohim të gjithë si vëllezër pas Krishtit. Dhe ne i shohim të gjithë të tjerët si fqinjët tanë - thotë pastori

Për festat thotë se festojnë Krishtlindjet, Pashkët, Ditën e Shpirtrave, një ditë e veçantë është Dita e Reformës Protestante, 31 Tetori dhe janë momentet kryesore kur kujtojnë atë histori shpëtimi nga Shkrimet e Shenjta.

- Vendimi im nuk ishte të bëhesha pastor, por ndjekës i Krishtit. Dëshira ime për t'i shërbyer Krishtit ndryshoi jetën time, tani i shërbej atij. Kjo ishte vendimtare për mua që të bëhem pastor - thotë Ivanov.

Më poshtë ndiqni të plotë intervistën e koleges Agnesa Chavoli: 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës