VIDEO INTERVISTË Orce Dançevski: Shahu është loja më e mirë për fëmijët tanë

Orce Danchevski mysafir në Utrinski Pechat FOTO: Printscreen

Ishte vërtet e vështirë të bindeshin autoritetet që ta futnin shahun në sistemin arsimor, thotë Orce Dançevski, sipas programit të të cilit nga ky vit shkollor, shahu është lëndë zgjedhore në klasën e parë dhe të dytë në shkollat ​​fillore në Maqedoni.

- Përpjekjen e parë e kemi pasur në vitin 2011, kur pas rekomandimit të BE-së, shahu duhej të hynte në procesin arsimor. Dhe më pas u bë një përpjekje për të futur shahun në klasën e gjashtë si pjesë e lëndës së edukimit fizik. Por ky doli të ishte një vendim i keq. Në gushtin e kaluar, me iniciativën e Federatës së Shahut të Maqedonisë kontaktuam Ministrinë e Arsimit dhe për kënaqësinë tonë të madhe u pranua programi që dërguam. Edhe pse kishim një periudhë të shkurtër, megjithatë arritëm të organizojmë dhe mbajmë trajnime për mësimdhënësit e klasës së parë dhe të dytë, por me mundësi që shahu të vazhdojë në klasën e tretë dhe të katërt - thotë Dançevski në Utrinski Pechat.

Ai shprehet i kënaqur që kursin e tij e kanë vizituar rreth 200 mësimdhënës, por është i vetëdijshëm se ka rezistencë edhe te një pjesë e stafit pedagogjik.

- Ka një hulumtim që na zbulon se fëmijët që kishin një orë mësimi në shah në vend të një mësimi në matematikë, atëherë kishin rezultate më të mira pikërisht në matematikë, krahasuar me bashkëmoshatarët e tyre që e kishin atë mësim më shumë në të njëjtën lëndë. Në shkollën fillore "Yahia Qemal", ku mësoj shah nga klasa e parë deri në klasën e gjashtë, përvoja na tregon se fëmijët lexojnë më mirë dhe llogaritin më mirë pas orëve të shahut - pohon Dançevski.

Ndiqni të gjithë intervistën me mjeshtrin ndërkombëtar të shahut në linkun e mëposhtëm:

Video e ditës