VIDEO INTERVISTË | Nikolovski: Jemi duke bërë një promovim të fuqishëm të verës maqedonase që ajo të njihet

Ljupço Nikolovski - min. për Bujqësi, Pylltari dhe Menaxhimin e Ujërave / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Përvoja dhe praktika i mëson fermerit se çdo vit në bujqësi është vit pasigurish, vit frike, por edhe vit gëzimi e festash. Ajo që do të jetë e pranishme varet jo vetëm nga puna e fermerit dhe nga kushtet natyrore, por edhe nga politika shtetërore e zhvilluar dhe zbatuar në bujqësi nga Ministria kompetente e Bujqësisë. Me politikën e Ministrisë së Bujqësisë përmes masave konkrete që ndërmerren, fermerët pritet të njohin mundësinë e tyre dhe të fillojnë të punojnë, investojnë, prodhojnë dhe jetojnë nga bujqësia si zonë.

- Ne i dëgjojmë fermerët drejtpërdrejt në terren dhe sugjerimet e tyre bëhen pjesë integrale e politikës për zhvillimin e bujqësisë. Kërkesat e tyre bëhen pjesë integrale e programeve dhe politikave të ministrisë, si dhe e ligjeve në fushën e bujqësisë. Pas takimeve me fermerët dhe indikacioneve të tyre, arritëm në konstatim se Maqedonia në 15 vitet e fundit kishte një model populist të subvencionimit të bujqësisë që nuk dha rezultatet e pritura, nga njëra anë dhe së bashku me fermerët, ne. vendosi që ne duhet të hyjmë në një reformë të guximshme, nga ana tjetër. Është vendosmëria jonë për të ndërtuar dhe zhvilluar politikën bujqësore në partneritet me fermerët. Në këto dy muaj, partnerët tanë ekonomiko-socialë, Federata e Fermerëve, Veraritë Familjare Tikvesh, pastaj partnerët ndërkombëtarë dhe të gjithë të tjerët po punojnë çdo ditë në terren për të informuar fermerët për masat që kemi marrë në mënyrë që bujqësia të zhvillohet dhe fermerët të mund të përdorni ato. Këtë vit 2023 e kemi quajtur “Viti i mundësive të reja”, që do të thotë një model i ri subvencioni për të cilin duam të informojmë fermerët dhe ta shfrytëzojmë, pastaj mundësi të reja investimi për programin e zhvillimit rural. Kërkesa e personave që janë ekskluzivisht fermerë dhe që jetojnë nga bujqësia kërkoi që të ndahen si kategori nga të gjithë të tjerët për të cilët bujqësia nuk është veprimtaria e tyre bazë apo kryesore dhe ne e pranuam kërkesën e tyre dhe u bë pjesë e programeve të Ministrisë. të Bujqësisë. Këtë e theksoi ministri i Bujqësisë Ljupço Nikollovski në edicionin e sotëm të “Morning Press” në Slobodna TV, ku foli për disa çështje që kanë të bëjnë me politikën bujqësore.

Masat e reja të mbështetjes financiare në vitin 2023 për të mbështetur bujqësinë mbulojnë zona të ndryshme prodhimi dhe fermerë të shumtë.

-Në krahasim me periudhën paraprake kur në periudha të ndryshme janë miratuar masë pas masë, tani i njoftojmë fermerët se nga data 2022 prill deri në fund të nëntorit ka një thirrje të hapur për bashkëfinancim për atë që ata kërkojnë që u nevojiten. Ne presim që me mbështetjen e këshilltarëve tanë në planin e biznesit të shkruajnë atë që u nevojitet dhe të paraqesin kërkesa. Ne kemi vendosur synime të qarta dhe informacioni duhet të jetë i disponueshëm për të gjithë fermerët për t'u njohur me mundësitë e hapura. Tani jemi duke zbatuar masat nga programi i mëparshëm i vitit 2700, ku ka më shumë masa dhe ku kemi marrë 103 kërkesa. Ministria ka lidhur 340 kontrata për blerjen e blegtorisë mbarështuese, pastaj 2000 kontrata për sistemin “pikë pas pike”, dhe synimi ynë është të inkurajojmë dhe krijojmë kushte për ngritjen e XNUMX fermave të vogla dhe të mbështesim bizneset e vogla familjare”, theksoi. Ministri i Bujqësisë Ljupço Nikollovski.

Ministria inkurajoi disa subjekte që të organizojnë panairin e ushqimit dhe pijeve dhe aktivitete të tjera për promovimin e produkteve të fermerëve. Në të njëjtën kohë u vu re pjesëmarrja e prodhuesve të shumtë të verës në panairet ndërkombëtare të verës, ku vera maqedonase u shënua dhe u vlerësua si cilësore.

- Ngjarjet që organizojmë kanë për qëllim promovimin e prodhuesve të vegjël të ushqimit dhe pijeve. Vitin e kaluar, më shumë se 250 prodhues të ushqimeve dhe pijeve në partneritet me Slow Food dhe partnerë të tjerë ekonomiko-socialë organizuan Panairin e Parë Kombëtar të Ushqimit, përmes të cilit qytetarët mund të shihnin të gjithë prodhimin e shumë prodhuesve të vegjël. Reagimet ishin veçanërisht pozitive nga prodhuesit dhe qytetarët që nga organizimi i këtij panairi dhe dëshirojmë që ai të jetë tradicional. Ne dëshirojmë që të gjithë ata që prodhojnë të regjistrohen dhe numri aktual është 500 prodhues dhe besoj se mund të jetë më i madh, theksoi ministri Nikolovski.

- Maqedonia është vendi i dytë pas Greqisë në rajon sa i përket prodhimit të verës, gjegjësisht jemi në vend më të mirë se vendet e ish-Jugosllavisë sa i përket eksportit të verës që ka arritur në 60 milionë euro. Në të njëjtën kohë, Maqedonia renditet e 29-ta në botë për sa i përket eksportit të verës. Kemi arsye të jemi krenarë për sa i përket eksportit të verës në krahasim me dekadat e mëparshme. Gjegjësisht, në strukturën e eksportit nuk dominon vera me shumicë, por vera me etiketë dhe vera si produkt final maqedonas. Sa për ilustrim se sa i madh është progresi në këtë degë, vitin e kaluar u regjistruan 200 kantina të vogla familjare dhe 30 kantina të mëdha. Ministria i mbështeti këta prodhues të vegjël të verës me një grant prej 10 mijë eurosh për pajisjen e pajisjeve sepse duam që ky prodhim të rritet dhe të prezantohemi me verë cilësore për qytetarët vendas, turistët e huaj që vizitojnë vendin tonë dhe tregjet e huaja. Me ndryshimet në ligjin për verë, inkurajuam krijimin e 500 etiketave të reja të markave maqedonase të verërave - theksoi ministri Nikolovski.

Ministria e Bujqësisë në periudhën e kaluar mbështet disa ngjarje për promovimin e verës me pjesëmarrjen e prodhuesve nga Maqedonia.

- Që nga viti 2018 kemi rritur disa herë mbështetjen teknike në fushën e promovimit të verërave. Ministria mori një vendim për të ofruar mbështetje duke mbuluar shpenzimet për punën e stendave për secilën nga kantinat apo partnerët tanë, për organizimin e një eventi apo pjesëmarrjen në një panair vere. Në maj Maqedonia do të prezantohet me verë në Çikago dhe po bëjmë një promovim të fuqishëm të verës maqedonase që ajo të njihet. Më vjen mirë që në disa evente mund të prezantojmë edhe varietetin tonë autoktone “Stanushina” dhe “Vranec” dhe më vjen mirë nëse e shtojmë sipërfaqen me këtë varietet. Megjithatë, ky prodhim është i kushtëzuar nga negociatat për anëtarësimin tonë në Bashkimin Evropian.

Në video shikoni të gjithë bisedën me ministrin Ljupço Nikolovski:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës