VIDEO INTERVISTË | H.E. Jaroslav Ludva, ambasador çek dhe Dimitar Nikolovski, EUROTINK: Sektori civil maqedonas-bullgar duhet të rregullojë politikanët

Foto Free Press / Dragan Mitreski

Pushtimi rus i Ukrainës ndryshoi edhe prioritetet e BE-së dhe presidencës evropiane të Republikës Çeke. Ukraina është në krye të agjendës, por kjo nuk do të thotë se rajonet e tjera gjeopolitike janë lënë pas dore, thotë H.E. Jaroslav Ludva, ambasador i Çekisë në Shkup në një bisedë për “Utrinski Pechat”.

Sipas ambasadorit çek, Ballkani Perëndimor për presidentin aktual të Unionit është gjithmonë në krye të listës së prioriteteve çeke.

Me një dialog ndërmjet sektorit civil ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, dëshirojmë të arrijmë një hap cilësor që do të ndiqet nga politikanët e të dy vendeve.

Kreu i EUROTINK-ut, Dimitar Nikolovski, thotë se ka gatishmëri të të rinjve në të dyja anët e kufirit maqedonas-bullgar për të gjetur zgjidhje për tejkalimin e mosmarrëveshjeve, pa dëshirën për të dominuar të tjerët.

“Është një gjë e madhe që nga ato takime u kuptua se nuk ka dëshirë të imponohet një e vërtetë në anën tjetër, që është një fillim i mirë për tejkalimin e dallimeve”, thotë Nikolovski.

Në bisedë ai foli edhe për ndjenjën e hidhur tek qytetarët e Maqedonisë se janë bërë sakrifica të mëdha, sidomos pas propozimit francez, i cili lë, thotë ai, frustrim dhe shqetësim shtesë.

“Ka boshllëqe edhe në komunikimin e politikanëve tanë, të cilët thonë se ne po bëjmë reformat për BE-në. Jo, ne po i bëjmë reformat për hir të vetes dhe për të jetuar në një shoqëri më të mirë dhe pastaj valorizimi do të vijë përmes anëtarësimit”, vlerëson drejtori i EUROTINK-ut.

Video e ditës