VIDEO INTERVISTË | Muriq: Islami na mëson se si t'i dorëzohemi Allahut me trup dhe shpirt

Kadrija Muriq/Foto: Metodi Zdravev

Shtypi i Lirë në mbështetje të bashkësive fetare në Maqedoni. Pavarësisht nëse besoni në veten tuaj ose në Zotin, Allahun, djalin dhe shpirtin e shenjtë, udhëhiqeni nga Kurani, Bibla ose Shkrimet e Shenjta, në fund të fundit ju jeni ende një qenie njerëzore që jeni pjesë e një komuniteti. Ortodoks, Musliman, Scientolog, Bektesh, Dervish, Ungjillor, Katolik apo Judaist. Të gjithë duhet të ndërtojnë bashkëjetesën së bashku dhe të kuptojnë e pranojnë njëri-tjetrin.
“Shtypi i Lirë” do të përpiqet t'u përgjigjet pyetjeve se kush e lavdëron Zotin, kush çfarë kremton, në çfarë beson, si e ndjek besimin, duke njohur fetë. Qëllimi është të njohim veten, por edhe fqinjin, mikun, të njohurin që është pjesëtar i një komuniteti apo kishe tjetër fetare. Përmes një serie prej dhjetë episodesh, shpresojmë se do të kontribuojmë në njohjen më të mirë të njëri-tjetrit dhe në fund të kuptojmë se të gjithë jemi njësoj.

Kadrija Muriq/Foto: Metodi Zdravev

Kadrija Muriq është imam në Xhaminë e Sanxhakut në Lubosh Shkup.. Edhe në fëmijëri kur shkoi në mësimin fetar, babai i tij kishte shumë dëshirë të regjistrohej në një "Medrese" - Shkollë e Mesme Islame. Mirëpo, i ati i vdiq dhe kishte një mësues të shkëlqyer, i cili sot “fajëson” që i është përkushtuar besimit.

-Allahu ka vendosur që babai im të shpërngulet në “botën tjetër”, (vdiq). Shkova në mësim fetar dhe aty ishte një hoxhë, i cili më mësoi, Avnia Dervishovski. Ai ishte shumë i sjellshëm me ne fëmijët, ishte mjaft tolerant dhe kur na mësonte parimet islame, çfarë është Islami, çfarë janë lutjet, na përkëdheli në kokë me dorën e tij të butë. Më bëri shumë përshtypje dhe i thashë mamasë se dua të jem si ky hoxha. Kështu e plotësova dëshirën time dhe dëshirën e “gjyshes mirënjohëse” që donte të regjistrohesha në një shkollë të mesme islame këtu në Shkup – thotë Muriq.

Ojata shpjegon se feja e tyre quhet Islam, që në përkthim do të thotë nënshtrim, përkushtim ndaj Allahut dhe të gjitha mësimet shkojnë në atë drejtim që njerëzit të jenë më të nënshtruar, më të përkushtuar.

- Në këtë mënyrë ne udhëzohemi drejt postulateve islame që na bëjnë njerëz më të mirë, fqinjë më të mirë dhe prindër më të mirë. Islami na mëson të dorëzojmë trupin dhe shpirtin, t'i dorëzohemi Allahut. Ne dallojmë nga fetë e tjera në atë se Islami është monoteizëm i pastër, që do të thotë besim në një zot që ka shërbëtorë engjëjt, të cilët u dërguan njerëzve lajmëtarë për të përcjellë besimin e tyre - thotë imami.

Xhamia/Foto: Metodi Zdravev

Kur'ani është shpallja e fundit dhe e fundit e racës njerëzore, pse raca njerëzore përmendet në 18 vende në Kur'an. Ritet bazë islame janë 33 mbi të cilat mbështeten të gjitha të tjerat. E para e pastërtisë shpirtërore dhe materiale me 4 kushte. Këto janë rituale specifike që çojnë në pastërtinë shpirtërore dhe materiale.

- Kemi 5 namaze çdo ditë që fillojnë para lindjes së diellit, pastaj namazin e xhumanit në mesditë të xhumasë, janë dy Bajram, Kurban dhe Ramazan, Taravia që është adhurim, Jenaze Ramaz kur vdes dikush - thotë Muriq.

Ai thotë se është i nevojshëm bashkëpunimi me bashkësitë tjera fetare, në ceremoni të ndryshme.

- Kemi një bashkëpunim të mirë me të gjitha bashkësitë fetare, veçanërisht me Ortodoksinë, që është fqinji ynë i parë. Tek ne Zoti është i pakufizuar në çdo gjë, nuk ka hapësirë, nuk ka kohë, nuk ka formë, sepse ai është i gjithëfuqishëm me të gjitha emrat dhe atributet e tij, ai është zotëruesi i të gjitha botëve të shpirtrave tanë dhe të gjallëve tanë. Ai na jep lirinë pavarësisht gjithçkaje. Kushdo që dëshiron të besojë në Zot do të ketë një jetë të bukur, e cila nuk do të ketë pasoja. Allahu fal dhe ka mirësi dhe dashuri - thotë imami.

Shikoni të gjithë intervistën e koleges sonë Agnesa Chavoli këtu:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës