VIDEO INTERVISTË | Mitko B. Panov: Goce Dellçev është pengesë për maqedonizmin verior

Mitko B. Panov - historian / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Historia jo rastësisht është vendosur në qendër të dy marrëveshjeve me Greqinë dhe Bullgarinë, sepse vetëm rishikimi i saj duhet të problematizojë identitetin maqedonas dhe të krijojë një konstrukt të ri të popullit maqedonas verior, thotë historiani Mitko B. Panov nga Instituti i Historisë Kombëtare në Shkup.

- Prandaj është sulmuar Goce Dellçev, mund të thuhet se po ndërhyn në maqedonizmin verior. Goce është simboli i maqedonizmit, d.m.th i Maqedonisë, dhe pikërisht për ato arsye ne përpiqemi bashkë ta nderojmë, por jo vetëm Gocen, por edhe të gjitha figurave të tjera historike që janë të lidhura me Maqedoninë, tani duhet t'u jepet një kontekst të ri, dhe me atë në fakt për të treguar se kombi maqedonas u shpik në Jugosllavinë e Titos, një lloj konstrukti artificial, me një histori të bazuar në falsifikime. Shkenca moderne e mohon plotësisht këtë - tha Panov në studion e Utrinski Pechat.

Historiani mendon se nuk është e udhës të mbahet një festë e përbashkët e figurave historike, kur njëra palë nuk njeh tjetrën. Ai gjithashtu theksoi se Komisioni i Përbashkët për Historinë e Maqedonisë dhe Bullgarisë në rekomandimet e tij jep ekskluzivisht narrativën bullgare.

- Komisioni në rekomandimet e tij i dha një kontekst ekskluzivisht bullgar misionit të Kirilit dhe Metodit, duke mos përmendur askund Maqedoninë, se ata kanë lindur në Maqedoni. Pra, konteksti maqedonas është plotësisht i përjashtuar, dhe jepet vetëm vështrimi bullgar i historisë - shton Panov.

Në intervistë ai jep një përgjigje shumë shteruese për pjesën e historisë që i përket shtetit të formuar nga mbreti Tsamoil, si dhe për t'i parë gjërat nga një kënd tjetër nga ai që jemi mësuar t'i shohim burimet historike, të cilat janë tipike. të zhvillimit të shkencës.gjatë shek.

E gjithë intervista me Mitko B. Panelin mund ta shihni në linkun e mëposhtëm:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës