VIDEO INTERVISTA Miroslava Burns, gazetare: Në Maqedoni nuk ka asnjë shembull të një gabimi mjekësor të provuar nga gjykata

Mbi të gjitha, çmimi është një guxim dhe motivim i madh për kërkime të mëtejshme, thotë gazetarja e Sloboden Pechat, Miroslava Burns, e cila së fundmi u shpërblye nga Bashkimi Evropian me vendin e dytë për storjen më të mirë kërkimore.

Në studion e Slobodna TV, Burns ka përsëritur të gjitha detajet për nënën nga Dibra, Yildz Veaposka, e cila pas lindjes ka mbetur pa tre organe.

- Historia shkaktoi vëmendje të madhe kombëtare, siç i ka hije një rasti kaq tragjik të labirintit shëndetësor maqedonas. Ky çmim do të më ndihmojë që në të ardhmen të kërkoj bashkëbisedues të ngjashëm dhe histori të ngjashme dhe t'u jap atyre një zë - thotë Burns.

Ndonëse rasti i Veaposkës mori një trajtim të shkëlqyer nga mediat dhe opinioni ishte i njohur në detaje me kalvarin e nënës nga Dibra, megjithatë rasti ende nuk ka zgjidhje gjyqësore.

– Gjatë rastit kanë ndodhur disa gjëra. Fillimisht është mbyllur ordinanca private e mjekut kryesor që ka kryer operacionin, në një shtëpi familjare në Strugë. Më pas ai u shkarkua nga pozita e drejtorit të spitalit të Strugës, ndonëse kjo ndodhi pas disa muajsh presione publike. Por më pas pasoi vendimi skandaloz, i lidhur nga Dhoma e Mjekësisë, e cila u deklarua e paaftë për këtë rast. 10 mjekë mbajtën një konferencë për media dhe nuk arritën të shpjegojnë se si ka ndodhur gjakderdhja tek gruaja që po lindte, me pretendimin se nuk janë kompetent për të përcaktuar gabimin mjekësor - shton gazetari i Sloboden Pechat.

Burns tregon se Weaposka përfundimisht u detyrua të merrte vetë drejtësinë.

“Ajo ka ngritur padi private dhe gjykata në Strugë më pas ka udhëzuar Institutin e Mjekësisë Ligjore që ta hetojë rastin, gjë që ka rezultuar në një raport të gjerë në të cilin është shënuar një gabim mjekësor”, kujton ajo.

Megjithatë, është e paqartë se cili do të jetë epilogu i rastit të gruas që ka lindur nga Dibra, pasi siç thotë Burns, deri më tani në Maqedoni nuk ka asnjë shembull të një gabimi mjekësor të provuar nga një gjykatë.

Ndiqeni të plotë intervistën në linkun e mëposhtëm:

Video e ditës