VIDEO INTERVISTË | Milan Stefanovski: Nuk ka konsensus ndërpartiak për zgjidhjen e çështjeve kombëtare dhe kjo është arsyeja pse euroskepticizmi po rritet në shtëpi

Milan Stefanovski - politolog / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Disa faktorë ndikojnë në rritjen e euroskepticizmit në vend në mesin e popullsisë. Një nga arsyet e kësaj situate në vend është pikërisht ritmi i ngadaltë burokratik i politikave të zgjerimit të BE-së ndaj Ballkanit Perëndimor. Nëse keni një mekanizëm që i nënshtrohet sfidave, siç ishte rasti me pandeminë, dhe ju si vend i merrni vaksinat nga Serbia, e cila nuk është anëtare e BE-së, në vend se nga Bashkimi, krijohet një imazh në shoqërinë e brendshme se Brukseli nuk ka kapacitet për të zgjidhur problemet e vendeve që janë jashtë tij. Një interpretim i tillë i këtyre politikave të BE-së nga qytetarët maqedonas reflekton negativisht kur bëhet fjalë për ndryshimet kushtetuese, zbatimin e reformave dhe zgjidhjen e çështjeve të tjera të rëndësishme kombëtare. Përveç kësaj, mungesa e konsensusit mbipartiak në mesin e aktorëve politikë maqedonas për zgjidhjen e çështjeve kombëtare hap dyert e rritjes së euroskepticizmit në popullatë, i cili është gjithashtu shqetësues, thotë politologu. Milan Stefanovski gjatë paraqitjes së ftuar në emision "Shtypi i mëngjesit".

- Në BE në këtë moment nuk ka një marrëveshje të përgjithshme ndërmjet të gjitha shteteve anëtare për drejtimet gjeopolitike se ku duhet të lëvizë Unioni në të ardhmen. Ngjashëm është edhe në vend. Dy partitë më të mëdha VMRO-DPMNE dhe LSDM kanë dëshmuar se nuk kanë konsensus për çështjet strategjike të vendit. Kur kombinohet nga njëra anë politika konfuze e Brukselit ndaj politikave të zgjerimit dhe nga ana tjetër pamundësia e palëve vendase për të rënë dakord për ndryshimet kushtetuese, të cilat janë kushti i vetëm për rrugën tonë drejt BE-së, Është krijuar imazhi tek njerëzit se BE-ja mund të mos jetë një zgjerim i ri është i nevojshëm, veçanërisht me vendet e Ballkanit Perëndimor - theksoi Stefanovski.

Stefanovski shpjegon se BE-ja me kalimin e viteve nuk ka arritur të afirmohet si një lojtar i rëndësishëm gjeopolitik në hartën globale, një pikë plus për të cilën kemi një rritje të euroskeptikëve dhe lëvizjeve të djathta në vendet anëtare lindore të Unionit.

- Euroskepticizmi ekziston në Hungari dhe Rumani, por edhe në Bullgari. Dhe në parim, ky nuk është vetëm problem i qytetarëve sepse ata kanë pushuar së besuari në të, por është problem ndoshta sepse kanë pushuar së besuari se ai sistem i vlerave evropiane ekziston. Megjithatë, këtu dua të theksoj se Maqedonia nuk ka alternativë tjetër përveç anëtarësimit të plotë në Union. Frenues të proceseve evropiane në vend ka pasur dhe do të ketë. Zgjidhjen e këtij problemi për sigurimin e numrit të nevojshëm të deputetëve për ndryshimet kushtetuese e kanë vetë partitë. Duhet të kuptojnë se duhet të riprogramohen dhe të sigurohen që të mos ketë një proces tjetër negociues me BE-në, këtu e kam fjalën për partinë opozitare VRMO-DPMNE. Kushdo që është në pushtet do të duhet ta zgjidhë problemin. Ka afate deri në të cilat vendi duhet të qëndrojë dhe të ecë përpara. Nëse nuk respektohen për pikë politike ditore, partnerët tanë perëndimorë do të reagojnë konkretisht. Kjo vërehet këto ditë përmes mesazheve të ambasadorit amerikan Ageler, por edhe të liderëve të tjerë evropianë - përmbledh Stefanovski.

Në të njëjtën kohë, politologu shton se imazhi gjeopolitik që Perëndimi dëshiron të arrijë në vendet e rajonit po prishet pikërisht për shkak të problemeve të vendeve këtu me korrupsionin, jo sundimin e ligjit, propagandën si dhe për shkak të problemeve në drejtësi.

Më shumë nga biseda me Milan Stefanovskin mund të shikoni në videon e mëposhtme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës