VIDEO INTERVISTË | Marjan Risteski, aktivist dhe sindikalist: Ligji duhet të kufizojë normat e interesit dhe të kontrollojë kreditë e shpejta

Marjan Risteski - KSOM / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Në Kodin Penal shkruhet se nëse arkëtimi është në disproporcion me borxhin kryesor, është një lloj kamate dhe është vepër penale, thotë Risteski dhe i bën thirrje organeve të reagojnë për të gjitha rastet e tilla me të cilat ballafaqohen qytetarët.

Një numër i madh i qytetarëve, sidomos në vitin e fundit, iu drejtuan aktivistit dhe sindikalistit Marjan Risteski për t'u ankuar se kanë ngecur me kredi të shpejta, ndërsa ankesa për llogari të vjetra edhe pas 20 vitesh ka ende. të kërkuara nëpërmjet përmbaruesve dhe për një shumë shumë herë më të madhe se sa kishin borxh.

Është e padiskutueshme se borxhet duhet të kthehen, por Risteski apelon Qeverinë, veçanërisht Ministrinë e Financave që të kontrollojë se sa kompanitë financiare punojnë legalisht dhe sa i mashtrojnë qytetarët me shpenzime të fshehura. Sa i përket rregullores, theksoi Risteski, nevojiten ndryshime ligjore me të cilat do të kufizohen të gjitha shpenzimet që paguhen për kredi të shpejtë, si dhe duhet të ketë ndryshime në Ligjin për marrëdhëniet detyrimore, me të cilin do të vendoset kufiri i sipërm i kamatës në mospagim.

- Nisur nga standardi i jetesës, qytetarët e gjejnë shpëtimin në kreditë e shpejta që merren vërtet shpejt, por të vështira për t'u shlyer. Vitin e fundit kemi pasur shumë reagime dhe grabitja që bëhet përmes shtesave të ndryshme që nuk raportohen te klientët duhet të ndalet. Për shembull, nëse vini në një kompani të tillë financiare dhe kërkoni një kredi të shpejtë, dhe ata ju pyesin nëse i dëshironi paratë menjëherë, përgjigja është zakonisht pozitive, por kushton para shtesë dhe klienti nuk njoftohet. Pastaj vonesa prej 5 ditësh është 900 denarë, pra me 5 ditët e reja vijnë sërish 900 denarë. Nëse ju dërgojnë një letër, janë 1.500 denarë. Nuk ka asnjë shtesë... Ministria e Financave është përgjegjëse për mbikëqyrjen e këtyre shoqërive financiare dhe duhet të kujdeset për këtë.

Duhet të ketë një mekanizëm për funksionim të ndershëm. Nga ana tjetër, gjoba më e madhe për këto kompani financiare është 5.000 euro – thotë në intervistë për “Utrinski Pechat”, Marjan Risteski, aktivist i iniciativës civile “Stop ekzekutorëve” dhe kryetar i Konfederatës së organizatave sindikale të Maqedonisë. ".
Risteski thotë se tani në vend është prezente kamata, e cila dënohet me Kodin Penal.

- Fajdeja dënohet me ligj. Në Kodin Penal është shkruar se nëse arkëtimi është në disproporcion me borxhin kryesor, është lloj i kamatës dhe është vepër penale - thekson Risteski.

Risteski paralajmëron deputetët që të miratojnë propozim-amandamentet e Ligjit për detyrime, të cilat tashmë janë miratuar në komisionin parlamentar dhe që duhet të kufizojnë normat e interesit.

– Interesimi është i madh. Ka shembuj ku qytetari paguan 5.000 denarë për 100.000 denarë, ku paguan 1.000 euro për 10.000 euro dhe ne vazhdimisht avokohemi për ndryshimin e rregullores. E mirëpresim propozimin për ndryshime në Ligjin për Marrëdhëniet e Detyrimeve, të dhënë nga një grup parlamentar, sipas të cilit, në momentin kur interesi arrin në borxhin kryesor, ai duhet të ngrihet. Kjo do të thotë se, për shembull, nëse dikush ka një borxh prej 8.000 denarë, kamata nuk duhet të jetë më e lartë se 8.000 denarë. Në atë rast, përmbaruesit dhe kreditorët nuk do të kenë interes as që t'i mbajnë sendet në sirtar pas 10 vitesh, kështu që në atë moment para se të vjetrohet objekti, ta nxjerrin dhe ai borxh me kamatë të llogaritur bëhet i madh - thotë Risteski.

Ai pohon se duke i zgjatur procedurat hasin në llogari 20-vjeçare.

- Janë llogari nga periudha e tranzicionit kur shumë qytetarë humbën punën, kur po ndodhnin falimentimet e mëdha. Unë kam biseduar me qytetarët dhe ata thonë, mirë do ta paguaj faturën, por jo për 1.000 denarë duhet të kthehen 23.000 denarë. Një dokument të tillë e kam nxjerrë publikisht - thotë Risteski.

Shikoni të gjithë intervistën në video:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës