VIDEO INTERVISTË | Makedon - një gjeni i vogël nëntë vjeçar në matematikë, po përgatitet të studiojë në Harvard

Makedon Dimitrovski është një gjeni i vogël që kudo që shfaqet sjell medalje nga garat e matematikës. Ai ka një IQ 140 dhe asgjë nuk është e vështirë për të kur bëhet fjalë për të mësuar. Ai flet disa gjuhë përveç maqedonishtes dhe planifikon të studiojë në Harvard pas disa vitesh. Për Shtypi i Lirë thotë se ka marrë pjesë në garat për “matematikën pa kufij” dhe ka konkurruar me 23.000 mijë fëmijë, nga rreth 29 shtete, të ndarë në disa grupe dhe sigurisht ka dalë me medalje.

- Kjo ndeshje nuk ishte aq e vështirë për mua, dhe ishte shumë interesante për mua që ta bëja - thotë Dimitrovski.

Kur e pyesin se çfarë do të thotë të jesh gjeni, ai përgjigjet se do të thotë shumë për të dhe se punon shumë. Ai arrin të ndihmojë miqtë e tij dhe di shumë për shumë lëndë të ndryshme, matematikë, astronomi, histori, gjeografi.

-Kur isha katër vjeç, koeficienti i inteligjencës ishte 133, por tani është deri në 140 ose 150. Kur isha katër vjeç, mami dhe babi më bënë testin e IQ-së, më pas zbuluam se kam një IQ 133 dhe që atëherë ishte e qartë për mua se sa i zgjuar jam. Di anglisht, maqedonisht, flas gjermanisht, shqip dhe njëherë daneze. Kam në plan të shkoj në Harvard pas tre ose katër vjetësh, ku duhet të bëj një test. Një mentor nga Australia po më përgatit për testin - thotë Makedon.

Deri më tani ka qenë në gjashtë-shtatë gara të matematikës, nga të cilat është kthyer me medalje.

Më poshtë ndiqni të plotë intervistën e koleges Agnesa Chavoli:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës