VIDEO INTERVISTË | Kostadinov kërkon falje për fyerjet dhe mallkimet ndaj dioqezës së Strumicës: Nuk lejohet të mbytet liria e shprehjes

Kostadin Kostadinov - Kryetar i Komunës së Strumicës / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Forumi “Pse jo për edukim seksual në shkolla” i cili u mbajt më 17 mars në Shtëpinë e Kulturës “Anton Panov” në Strumicë, ku me ftesë të organizatorit, Fondacionit Eleusa, ishte i pranishëm edhe kryetari i Komunës së Strumicës, Kostadin Kostadinov, dhe folës ishin prof. Dr. Venko Andonovski dhe vikaripeshkvi i Strumicës Jakov Stobiski, shkaktuan një ortek reagimesh në opinion, para së gjithash nga Platforma për barazi gjinore dhe nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale vetëm parashikon një debat të ashpër dhe qëndrime të kundërta kur projektligji për barazinë gjinore do të jetë në Kuvend para deputetëve. Teksti i propozuar aktualisht ndodhet në ENER dhe sipas propozuesit MTSP duhet të kontribuojë në tejkalimin e pengesave dhe mangësive në ofrimin efektiv të barazisë dhe eliminimin e stereotipeve duke forcuar pozitën dhe statusin e gruas në shoqëri, akses të barabartë në burime dhe pjesëmarrje të barabartë në adoptim. të vendimeve në të gjitha sferat e jetës shoqërore.

Pasi ishin sulmoi pikëpamjet e Kishës Kryetari i Komunës së Strumicës ishte në shënjestër edhe për propozimin e ligjit për barazi gjinore, i cili u tha në forumin në Strumicë, i cilësuar si “antigratë, antihumaniste, kundërkushtetuese dhe ndërhyrje e drejtpërdrejtë e fesë në miratimin e ligjeve, përkundër shpalljes së Maqedonisë shtet laik” Kostadin Kostadinov.

- Akuzat ndaj meje si kryetar i komunës dhe Këshillit të Komunës së Strumicës janë absurde, vetëm unë jam paraqitur në një forum të organizuar nga fondacioni Eleusa dhe kam trajtuar ndonjë temë. Dhe është e drejta e tyre që Kisha të ketë qëndrimin e saj, ashtu siç është e drejta themelore e çdo personi të ketë mundësinë të dëgjojë, ta shfajësojë atë si temë, të mendojë për të dhe në fund të arrijë në një konkluzioni dhe ne fund ta thote vetes ose te mos tregoje mendimin tend. Është vërtet mahnitëse, sepse në një moment ndjej se është një përpjekje për të mbytur lirinë e shprehjes, e cila është e palejueshme. Marrëdhënia ime personale si një besimtar që ka babain e tij shpirtëror, i cili quhet z. Nuk do të lejoj që Jakobi, i cili është famullitar i dioqezës së Strumicës, të zëvendësohet vetëm sepse unë jam kryetar komune. Dhe është shumë e lehtë të kuptohet, tha Kostadinov në daljen e tij në emisionin “Utrinski pechat”.

Kryetari i Komunës së Strumicës pret falje për fyerjet e shprehura dhe theksoi se si kryetar komune do të marrë pjesë në forume të tjera nëse është i ftuar, për të dëgjuar mendime të tjera për këtë temë.

- Pres organizata të tilla që dërguan fyerje dhe mallkime të rënda ndaj Dioqezës së Strumicës dhe pres që së paku t'u kërkojnë falje strumicasve sepse nëse e shihni stemën e Komunës së Strumicës do të shihni se në njërën anë është kryq, dhe pse është aty, sepse praktikisht dita e qytetit kur është festa më e madhe për Strumicin, 11 dhjetori – Shën 15 Tiveriopol meshtarë-dëshmorë. Tempulli më i madh dhe një nga tempujt më të rëndësishëm në vend është tempulli i St. Tiberiopolis meshtarë-dëshmorë dhe këtë duhet ta kemi parasysh. Mënjanë pikëpamjet, përveç mendimit tim personal për ligjin, nuk është gjëja më e rëndësishme, por forma dhe trajtimi se ku janë paraqitur apo nuk janë paraqitur kryetari dhe këshilltarët është një çështje e papranueshme. As nuk do të lejoj askënd që të trajtojë marrëdhënien time personale me Kishën ose me fetë e tjera në një skenë të tillë publike. Ne politikanët jemi të zgjedhur në zgjedhje. Funksionet tona janë kalimtare dhe të ndryshueshme. Statusi dhe marrëdhënia personale që vendosim shpirtërisht me kishën ose me atin shpirtëror, është gjëja më intime që ekziston te njeriu. Mund të jetë atje, mund të mos jetë. E kam dhe nuk dua të më shqetësojë asgjë. E drejta ime të dëgjoj dhe të jem prezent në të gjitha forumet nëse ato organizata organizojnë forume të tyre në Strumicë dhe më ftojnë mua, do të paraqitem të dëgjoj edhe mendimin e tyre, kjo është obligim i kryetarit, prandaj ekzistojmë, tha Kostadinov.

Ai shtoi se ka shumë obligime si kryetar i Komunës së Strumicës, andaj ende nuk e kanë shqyrtuar propozim ligjin kontrovers, por e ka mirëpritur iniciativën e ministres Trençevska për hapjen e dialog me Dioqezën e Strumicës të KOM-OA.

– Ligji është në shqyrtim nga ENER. Më inkurajon fakti që ministrja Jovana Trenchevska dëshiron të bisedojë me dioqezën e Strumicës për të kapërcyer mosmarrëveshjet apo keqkuptimet, por në të njëjtën kohë nëse kemi tribuna, unë si kryetar komune dhe si person bashkë me këshilltarët, me komunën. administrata sepse ne duam të dëgjojmë se çfarë mendon dikush që nuk pajtohet me një zgjidhje të caktuar ligjore, përsëriti Kostadinov.

Për iniciativën për futjen e edukimit seksual në shkolla, ai tha se edhe kjo është një temë që duhet diskutuar.

- Sigurisht, kjo duhet diskutuar. Prandaj u ngrit një zhurmë e tillë në shoqëri, e cila është e shëndetshme. Debati është i shëndetshëm. Do të debatojmë, do t'i shqyrtojmë zgjidhjet ligjore dhe do të marrim qëndrim përfundimtar, tha Kostadinov.

Në vijim, Kostadinov foli për projektet që ka realizuar gjatë mandatit të tij kryetar komune gati një vit e gjysmë. Sipas tij, 40 për qind e programit tashmë është realizuar, një pjesë është në fazën e projektimit, një pjesë është në fazën e realizimit dhe ka edhe projekte të pafilluara.

- Është e rëndësishme që ne të kemi konturet e mandatit, kështu që tashmë i kemi zbatuar premtimet themelore zgjedhore. I tillë është rasti me kompleksin sportiv, i cili është i rrethuar me një park skate, i cili është me kërkesë të të rinjve strumica. Është një sfidë e veçantë të menaxhosh qytetin në një krizë ekonomike dhe energjitike. Nevojat e banorëve të Strumicës për të marrë transport publik janë në fazën e përgatitjes së specifikacionit teknik në mënyrë që të shpallim prokurim publik dhe Strumica të jetë qyteti i parë në rajon që do të ketë transport publik plotësisht të elektrizuar. Mesazhi është shumë i qartë, projektet tona janë në përputhje me Marrëveshjen Evropiane të Gjelbër dhe me standardet evropiane dhe botërore për realizimin e transportit publik, tha Kostadinov.

Ai foli edhe për shtigjet e sapondërtuara të biçikletave, stacionin e qytetit ku kujdesen për qentë endacakë, si dhe për projektet për të rinjtë në qytet.

Shikoni të gjithë bisedën me Kostadin Kostadinov në video:

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës