VIDEO INTERVISTA Ivica Bocevski: Saga evropiane e Maqedonisë vazhdon që nga koha e komunizmit

Ivica Bocevski, mysafir në Utrinski Pechat FOTO: Sloboden Pechat

Në vitin 1989, pushtetarët e atëhershëm të vendit, të ardhur nga Unioni i Komunistëve të Maqedonisë, dhanë udhëzime që të gjithë legjislacioni të përshtatet me atë evropian, më së voni deri në vitin 1991. Këtë për shikuesit e Utrinski Pechat ka sqaruar analisti politik Ivica Bocevski, i cili ka shtuar se marrëveshjen e parë mes Jugosllavisë dhe Komunitetit Ekonomik Evropian (KE) e ka nënshkruar Stojan Andov.

- Ajo që harrohet është se në vitet e 80-ta të shekullit të kaluar në Jugosllavinë socialiste, por edhe në Maqedoninë socialiste, gjërat filluan të shkojnë drejt liberalizimit politik dhe ekonomik, nuk është e lehtë, por ky është drejtimi që mori vendi. Ka një raport interesant nga Qeveria e Branko Mikuliqit, ai ka qenë kryeministër para Ante Markoviqit, në të cilin jepen udhëzime për futjen e elementeve të tregut në ekonomi, si dhe hapjen në KE. Jugosllavia dhe Maqedonia, natyrisht, në atë kohë shiheshin si pjesë e tregut të përbashkët të Evropës së bashkuar - tha Bocevski.

Por pavarësisht se komunistët maqedonas kishin plan për t'u anëtarësuar në KE të atëhershëm, ende edhe pas 30 vjetësh, vendi nuk është gati për t'iu bashkuar familjes evropiane.

Ai thotë se dështimi më i madh në integrimet evropiane të Maqedonisë është bërë në periudhën pas pavarësisë, kur Maqedonia humbi një dekadë të tërë në afrimin e saj në BE. Për Bocevskin është krejtësisht e parëndësishme nëse data aktuale e anëtarësimit tonë në Union është 2030, sepse mund të kthehet lehtësisht në 2100 apo 2150.

- Në vitin 2030 asnjë nga komisionerët e Komisionit Evropian nuk do të jetë aktual dhe kjo vlen edhe për të gjithë politikanët e tjerë evropianë. Natyrisht, zyrtarët tanë aktualë nuk do të jenë më në pushtet në vitin 2030, kështu që askush nuk do të dijë se çfarë është premtuar më parë - shton Bocevski.

Ndiqeni të plotë intervistën me Ivica Bocevski në linkun e mëposhtëm:

Video e ditës