VIDEO INTERVISTË | Metodi Haxhi Janev: Tre vjet pas anëtarësimit në NATO, ne tani e kuptojmë korrektësinë e këtij vendimi

Metodij Haxhi Janev - profesor / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Rruga drejt anëtarësimit ishte e gjatë dhe e vështirë, por ne nuk u dorëzuam në arritjen e qëllimit kryesor strategjik. Edhe pse ushtria maqedonase ishte gati për të hyrë në Aleancë që në vitin 2009, por për shkak të bllokadës nga Greqia, ne u penguam, disa vite më vonë me lëshime të vështira dhe përpjekje diplomatike të politikanëve, të cilat historia do të tregojë nëse ata kishin të drejtë apo jo. , arritëm të bëhemi një shtet anëtar i plotë. Tre vjet pas anëtarësimit tonë dhe përmbushjes së kërkesave absurde, sot ne ende e kuptojmë rëndësinë e anëtarësimit në NATO. Kështu ndër të tjera ka thënë profesori universitar Metodat Hadzi Janev gjatë paraqitjes në emision "Shtypi i mëngjesit".

- Nuk them që politikanët e kanë pasur të lehtë punën. As për të kaluarën dhe as për të tashmen nuk mund të konstatojmë nëse vendimmarrja ka qenë e guximshme dhe vizionare për ndryshimin e emrit kushtetues. Ajo që na kërkuan atëherë ishte një absurditet për të cilin nuk kishim garanci, i ngjashëm me atë që shohim sot përmes kërkesave të Bullgarisë për hyrjen tonë në BE. E përsëris, historia do të tregojë nëse vendimi për ndryshimin e emrit ishte i justifikuar nga njëra anë, por edhe nëse, nga ana tjetër, lidershipi perëndimor në atë kohë, përmes politikave të ndarjes latente të Maqedonisë nga rrugët euroatlantike. , kontribuoi në mos hyrjen tonë në një aleancë ushtarake ndërkombëtare. E përsëris, në vitin 2009 vendi u bashkua me NATO-n dhe disa vite më vonë, më 27 mars 2020, edhe politika jonë iu bashkua aleancës ushtarake - theksoi Haxhi Janev.

Profesori i së drejtës ndërkombëtare në Akademinë Ushtarake, Metodi Haxhi-Janev theksoi se ka ende dobësi për të cilat vendi nuk arrin të shfrytëzojë plotësisht të mirat e anëtarësimit tonë.

- Anëtarësimi në NATO nuk nënkupton vetëm sigurinë e një vendi, por përfaqëson një sistem apo kornizë të integruar për zhvillimin e të gjithë shoqërisë. Fakti që ne si shtet nuk arrijmë të funksionalizojmë industrinë e dedikuar, pra nuk kemi ide dhe politika se si ta ndihmojmë sektorin privat që të përdorë sistemet e NATO-s, ky është problemi ynë. Problem tjetër shtesë është fakti se sektori i shoqërisë civile nuk arrin t'i shfrytëzojë vlerat e komunitetit euroatlantik, për të cilin po derdhen shumë para në vend - tha Haxhi Janev.

I pyetur se çfarë do të thotë të arrihet qëllimi i vendosur në vitin e ardhshëm, që është rritja e buxhetit të mbrojtjes në dy për qind të PBB-së, Haxhija Janev ka theksuar se siguria dhe paqja e një vendi është një gjë e shtrenjtë që nuk duhet të kursehet.

- Nevojiten forume dhe seminare shtesë në të cilat si shtet, qytetarëve do t'u sqarohet se ku dhe si shkojnë këto para nga buxheti kur bëhet fjalë për financimin e ushtrisë dhe anëtarësimin tonë në NATO. Edhe pse Ministria e Mbrojtjes në raportet e fundit të transparencës është institucioni më transparent për sa i përket shpenzimeve dhe punës së institucionit, megjithatë është e nevojshme të informohet më tej popullata se buxhetet e mëparshme të mbrojtjes në nivel global janë ndarë rreth 90 për qind vetëm për të mbuluar pagat e punonjësve. Tani, sa i përket anëtarësimit tonë në NATO, nuk është kështu. Duhet të investojmë në staf, teknikë dhe pajisje të reja. Në fakt, e gjithë kjo mbulohet nga ai 2 për qind e mjeteve buxhetore, për të cilat qytetarët duket se nuk janë mjaft të informuar se ku përfundojnë paratë e tyre - sqaroi Haxhi Janev.

Gjatë vizitës, profesori i së drejtës ndërkombëtare foli edhe për zhvillimet e fundit në fushat e betejës në Ukrainë, vizitën e presidentit kinez Xi Jinping në Moskë, por edhe se cilat do të jenë lëvizjet e radhës të rusëve në front.

Për më shumë nga biseda me Haxhi Janev, shikoni videon më poshtë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës