VIDEO INTERVISTË | Despotovski: Duhet të bëjmë presion pozitiv mbi kompanitë në zonat për të rritur pagat

Jovan Despotovski - Drejtor i TIRZ / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Që një shoqëri të ketë zhvillim dhe rritje, duhet të zhvillojë politika shëndetësore, arsimore dhe sociale, dhe zhvillimi i industrisë është kusht themelor dhe i domosdoshëm. Maqedonia është një vend mesatar i zhvilluar dhe me politikën e zhvillimit të zonave zhvillimore industriale teknologjike (TIZ) ka mundësi të përmirësojë cilësinë e jetës së qytetarëve të saj, të ndryshojë strukturën e të punësuarve në sektorin publik dhe privat, të përfitojë njohurive dhe teknologjisë dhe për të ulur ritmin e largimit të njerëzve nga vendi.

- Maqedonia është në grupin e vendeve të zhvilluara mesatare dhe synimi ynë është që rritja që po ndodh ta bëjmë edhe më intensive, nga njëra anë e shohim edhe zhvillimin në rritjen e fushave si arsimi, kultura dhe politika sociale me një fjalë. , qytetëruese po ne po përparojmë, nga ana tjetër. Qëllimi ose aspirata jonë është ajo që duhet të arrijë mesatarja në mbarë BE-në. Në një periudhë nuk pati zhvillim në vend ose thuajse ngeci në atë mënyrë që të tjerët përparuan dhe ne automatikisht shkuam prapa. Sot mund të shohim se po ecim mirë dhe saktë. Në qasjen time, ajo që është dobësi mund të kthehet në avantazh. Domethënë, shpesh më pyesin se çfarë mund të ofrojë Maqedonia si një vend i vogël? Përgjigja është: Të qenit i vogël nga ana tjetër na bën më fleksibël. Një situatë është aktuale këto ditë dhe përfundoi pozitivisht për ne ku ishim në konkurrencë me Serbinë dhe Kroacinë, morëm për partner kompaninë e madhe tajvaneze Jageo. Është një kompani gjigante në elektronikë. Procesi zgjati një vit në një periudhë kur ne duhet të theksojmë vazhdimisht avantazhet tona ndaj vendeve të tjera. Në fund, në perceptimin e partnerit tonë të ardhshëm, ne kemi arritur t'i paraqesim dobësitë tona si të mira, dhe ato të mirat për t'u theksuar dukshëm. Për shembull, është fakt se anëtarësimi ynë në NATO është një avantazh i madh ndaj Serbisë, si dhe siguria dhe stabiliteti ynë në rajon. Këtë e theksoi drejtori i Drejtorisë për Zona Zhvillimore Teknologjike Industriale – TIRZ, Jovan Despotovski, në emisionin “Shtypi i mëngjesit” në Slobodna TV.

Është evidente se anëtarësimi i Maqedonisë në NATO në afat të gjatë ndikon dhe kontribuon në përmirësimin e zhvillimit të vendit, para së gjithash në ekonomi, e pastaj edhe në fusha të tjera. Kompanitë e huaja janë të vetëdijshme se siguria dhe stabiliteti i vendit është një parakusht për të investuar kapitalin e tyre dhe anëtarësimi në NATO për vendin është një avantazh në krahasim me një vend tjetër që nuk është anëtar i Aleancës. Pas ndryshimit të statusit të shtetit në këtë fushë, politikanët ndryshuan edhe retorikën e tyre kur mbrojnë ardhjen e kapitalit të huaj. Përkatësisht, në periudhën e kaluar politikanët shpesh thoshin se Maqedonia ka fuqi punëtore të lirë dhe të arsimuar dhe kjo duhet të jetë përparësia jonë më e madhe.

- Ata nuk kanë dëgjuar kurrë një deklaratë të tillë nga unë. Dua të them se jam një person i përgjegjshëm ndaj atyre që më kanë emëruar dhe ndaj atyre për të cilët punoj. 15 vjet më parë kur shkalla e papunësisë ishte rreth 25%, mund të kishte pasur ndonjë justifikim ekonomik për të ftuar kompani që janë intensive të punës, që do të thotë se gjenerojnë pak vlerë të shtuar, por ende paguajnë një rrogë. Megjithatë, ajo kohë ka kaluar prej kohësh dhe tani po flasim për një shkallë papunësie që është njëshifrore. Kompanitë kanë një nevojë reale për fuqi punëtore dhe pyetja është realisht sa është shkalla e papunësisë tani. Ne duhet të bëjmë presion pozitiv mbi kompanitë, si përdoruesit e zonave, për të rritur pagat. Në fillim të mandatit tim kam deklaruar se pagat janë të ulëta dhe se kjo situatë duhet të ndryshojë. Vitin e kaluar nga zonat në buxhet janë regjistruar 3,5 miliardë denarë, ndërsa shteti ka paguar rreth 800 milionë denarë. Ajo që ne japim si mbështetje për kompanitë në zona, kthehet ndjeshëm në buxhet. Trendi i rritjes në zona vazhdon dhe presim 500 vende të reja pune. Ne kemi lidhur kontrata për punësimin e 5000 personave në 5 vitet e ardhshme. Numri i të punësuarve është karakteristik dhe kjo do të thotë se gjysma e eksporteve maqedonase gjenerohet nga këta 17 mijë të punësuar në zona. Ajo që është e disponueshme në zona pasi teknologjia gjeneron një vëllim të konsiderueshëm të aktiviteteve - theksoi Jovan Despotovski, drejtor i TIRZ.

Shikoni të gjithë bisedën me drejtorin e TIRZ-it Jovan Despotovski në video:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës