VIDEO INTERVISTË | Damevski: Scientologjia është një fe për të kuptuar shpirtin tonë, universin dhe përfundimisht Zotin

Moni Damevski/Foto: Facebook

Shtypi i Lirë në mbështetje të bashkësive fetare në Maqedoni. Nëse besoni në veten tuaj ose në Zotin, Allahun, Birin dhe Frymën e Shenjtë, ju udhëhiqeni nga Kurani, Bibla apo Shkrimet e Shenjta, në fund të fundit ju jeni ende një qenie njerëzore, e cila është pjesë e një komuniteti. Ortodoks, Musliman, Scientolog, Bektesh, Dervish, Ungjillor, Katolik apo Judaist. Të gjithë duhet të ndërtojnë bashkëjetesën së bashku dhe të kuptojnë e pranojnë njëri-tjetrin. “Free Press” do të përpiqet t'u përgjigjet pyetjeve se kush e kremton Zotin, kush çfarë kremton, në çfarë beson, si e ndjek besimin e tij, duke njohur fetë. Qëllimi është të njohim veten, por edhe fqinjin, mikun, të njohurin që është pjesëtar i një komuniteti apo kishe tjetër fetare. Përmes një serie prej dhjetë episodesh, ne shpresojmë të kontribuojmë në njohjen më të mirë të njëri-tjetrit dhe të kuptojmë se në fund të fundit jemi të gjithë njësoj.
Simeon Moni Damevskin e njohim si drejtor të festivalit “Vëllezërit Manaki”, por pakkush e di se ai është ithtar i fesë Scientology dhe i pari që e solli këtë fe në Maqedoni tridhjetë vjet më parë. Për Shtypi i Lirë thotë se ai mësoi për Scientologjinë si një komunitet fetar në Amerikë.

- Si çdo i ri në atë kohë edhe unë kam pasur turbullira. Profesioni ynë është shumë emocional, në universitet dëgjuam lloj-lloj informacionesh, merreshim me ndjenja të forta të brendshme dhe kjo mund të irritojë, destabilizojë. Ngaqë isha shumë i shqetësuar se diçka nuk shkonte me mua, fillova të kërkoja një zgjidhje për paqëndrueshmërinë. Kështu, kur shkova në shkollën pasuniversitare në Amerikë për të përmirësuar veten si aktor, më ra në dorë libri “Dianetika”. Edhe pas faqeve të para kuptova se nuk kam ndonjë problem serioz dhe se ka një zgjidhje për të. Por kur kuptova se ishte kishë, u trondita pak, sepse jam rritur në kohën socialiste - thotë Damevski.

Por më pas kuptova se feja Scientology nuk ka të bëjë me perëndinë. Besimi në Zot është e drejta juaj personale. Qoftë për ty Allah, Zot me Frymën e Shenjtë apo diçka tjetër, kjo është puna jote.

- Scientology merret me njeriun si një qenie shpirtërore. Është një fe që ofron një rrugë drejt një kuptimi të plotë të natyrës sonë shpirtërore dhe marrëdhënieve tona me veten, me njerëzit e tjerë, me të gjitha gjallesat, me universin material dhe shpirtëror dhe me Zotin. Në fakt, fillova të ndieja dhe kuptoja spiritualitetin me Scientology. Por është jo dogmatike. Ju nuk duhet të pranoni asnjë nga parimet që studioni nëse ato nuk janë të vërteta për ju. Fillimisht studiova kurse për shkaqet e paqëndrueshmërisë dhe komunikimit. Me ta qetësova paqëndrueshmërinë. Por unë u bëra ndjekës i Scientologjisë vetëm në vitin 1992, disa vjet pas takimit tim të parë me "Dianetikën", sepse atëherë kisha tashmë përfitime të dukshme në jetën time nga zbatimi i asaj që po mësoja. Unë personalisht e kam verifikuar vërtetësinë e tij. Për shkak se kam dashur ta ndaj me të tjerët, në vitin 1996 jam aktivizuar edhe më shumë - thotë Damevski.

Ai thotë se ai solli Scientology në vend.

- Më thirrën në televizion, në media dhe kur nisa të flisja për eksperiencat e mia, tema u bë aktuale dhe njerëzit filluan të pyesnin se ku të vinin. Meqenëse nuk jam përfaqësues zyrtar i kishës dhe në atë kohë nuk kishte asnjë organizatë kishtare në Maqedoni, thirra për ndihmë nga Greqia dhe Amerika. Kështu u formua organizata e parë Scientology në vendin tonë. Është relativisht i vogël, por shumë njerëz kanë kaluar nëpër të që atëherë.

Ai thotë se kisha përbëhet nga vullnetarë dhe priftërinj të trajnuar. Disa prej tyre janë mbikëqyrës kursi, të tjerët janë specialistë në ofrimin e procedurave të sakta përmes të cilave rritet vetëdija shpirtërore dhe aftësitë e një individi. Të dielave kemi një shërbim ku lexojmë fragmente nga veprat e themeluesit Ron Hubbard, për parimet e fesë sonë.

- Në Kishën e Scientology, ndjekësit japin donacione për shërbimet që duan të marrin. Kemi edhe dasma, pagëzime dhe funerale. Nëse doni një prift Scientology, ai do të vijë tek ju, por ju gjithashtu mund ta quani veten një pop. Unë jam i martuar në një zyrë të gjendjes civile, por martesa ime e parë u lidh gjithashtu në një kishë Scientology. Dhe ne gjithashtu kemi pushimet tona. Më 9 maj ne festojmë Ditën e Dianetikës, më 13 Mars ditëlindjen e zotit Hubbard. Në Maqedoni festojmë edhe Krishtlindjet edhe Vitin e Ri. Një pemë e Krishtlindjes është zbukuruar gjithashtu në Nju Jork. Por kam miq që ndezin edhe qirinj për festat e hebrenjve. Secili është i lirë të ushqejë traditat e veta - thotë Damevski.

Më poshtë mund ta ndiqni të plotë intervistën e Simeon Moni Damevskit:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës