VIDEO INTERVISTË | Dr. Trençeva: Për disa vite nuk do të ketë pediatër në shëndetësinë parësore

Mitka Trençeva / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Ambulanca plot me fëmijë të sëmurë, temperatura të larta, dhimbje fyti. E pazakontë dhe e çuditshme për këtë periudhë të vitit. Përgjigje se cila është arsyeja dhe pse paraqitet, kërkuam nga pediatri Dr.Mitka Trençeva nga objekti shëndetësor privat Dr.Mitka Trençeva. Mjeku konfirmon për Morning Press në Slobodna TV se është e çuditshme që në dhomat e pritjes ka ende shumë pacientë të vegjël, edhe pse jemi në prag të verës. Sipas saj, çdo rrufë, teshtitje apo kollitje nuk është arsye për ta çuar menjëherë fëmijën te mjeku. Nëse ka temperaturë të ngritur, duhet të prisni të paktën 24 orë para se ta çoni te mjeku i familjes, veçanërisht nëse është një fëmijë më i madh që ha dhe konsumon lëngje.

- Në këtë periudhë të vitit ka shumë infeksione streptokoksike, pothuajse harruam Covid-in. Shumë nga infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes që hasin pacientët e vegjël janë për shkak të streptokokut. Nga 30 deri në 40 për qind e dhimbjeve të fytit janë për shkak të infeksioneve streptokoke. Ka shumë infeksione të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes dhe ato janë për shkak të këtyre baktereve. Por kjo situatë nuk është vetëm tek ne. Në kontakt me kolegë nga qytetet e tjera, por edhe nga rajoni, situata është e ngjashme kudo. Infeksionet streptokoksike janë rritur në mënyrë drastike – thotë Trençeva.

Ajo shpjegon se sipas përvojës së tyre bëhet fjalë për sindromën post-covid.

- Imuniteti i rënë, izolimi, pamundësia e kontakteve gjatë periudhës sa zgjati Covid, por edhe më pas. Tani jemi të lirë, jemi kthyer në normalitet dhe me këtë po kthehen edhe streptokoket si pasojë e imunitetit të reduktuar – thotë Trençeva.

E pyetur nëse ka pasoja për fëmijët e infektuar pas Covid-it, në vërejtje thuhet se të gjithë pacientët që kanë ndonjë problem dërgohen për trajtim të mëtejshëm.

- Ne i zbulojmë vetëm problemet dhe ata pacientë që kanë problem ua dërgojmë kolegëve tanë në shëndetësinë dytësore dhe terciare dhe ata i regjistrojnë aty. Ne i zbulojmë ato probleme, domethënë i identifikojmë me kohë dhe i dërgojmë më tej. Nëse ka temperaturë të lartë, fillimisht duhet zbuluar streptokoku, i cili është i shpeshtë tek fëmijët dhe shkakton shumë sëmundje nga të ashtuquajturat. sëmundjet joinvazive si angina, skarlatina dhe faringjit me temperaturë të lartë, keqtrajtim, dhimbje në fyt dhe stomak – thotë Trençeva.

Sipas saj, simptomat lehtë mund të zëvendësohen me baktere me virus, por me infeksione streptokoksike fëmija nuk kollitet – thotë Trençeva.

Streptokoku zakonisht prek njerëzit e moshës 5 deri në 45 vjeç dhe për këtë arsye quhet sëmundje e popullatës së re. Nuk ka mbrojtje dhe transmetohet nga i sëmuri tek i shëndetshmi. Fëmijët më së shpeshti infektohen në shkollë apo kopsht dhe nuk ka vaksinë për mbrojtje.

- Është e rëndësishme që fëmijët tre ditë pasi të kenë filluar marrjen e antibiotikut, nëse vërtetohet se kanë infeksion, të mund të shkojnë lirshëm në shkollë sepse bakteret zhduken 24 orë pas marrjes së antibiotikut - thotë Trençeva.

Sipas saj, çdo kollë dhe çdo temperaturë e lartë nuk do të thotë ta çosh menjëherë te mjeku. Me alergji, nuk ka kurrë temperaturë të lartë, vetëm kollitje dhe rrjedhje hundësh, dhe është shumë e ngjashme me një ftohje. Ethet mund të jenë të pranishme si me viruse ashtu edhe me baktere.

– Fillimisht nuk mund të përcaktohet nëse është virus apo bakter. Mos shkoni menjëherë te mjeku. Asgjë nuk do të vijë nga disa ditë kollitje dhe rrjedhje hundësh. Pas një temperature të ngritur, duhet të prisni të paktën 24 orë - thotë Trençeva.

Ka një rekomandim për prindërit për të ulur temperaturën.

- Nëse temperatura është e mirë dhe bie, nëse ha e pi, nuk duhet të nxitosh te mjeku. Tek foshnjat, nëse kanë temperaturë të lartë dhe janë me shëndet të dobët, shkoni menjëherë te mjeku. Vera po fillon dhe kërkohen receta për të shkuar me pushime, për çdo rast. Por prindërit duhet ta dinë se 80 për qind e sëmundjeve të fëmijëve janë virale dhe nuk mund të trajtohen me antibiotikë – thotë Trençeva.

Në intervistë folëm edhe për faktin se do të ndryshojë pediatër në kujdesin parësor shëndetësor, për mjekësinë familjare, por edhe për shumë çështje të tjera.

Ndiqeni të plotë intervistën në Slobodna TV:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës