VIDEO-INTERVISTË | Babovski: Duhet të mësojmë të jetojmë me murtajën afrikane të derrave dhe të zbatojmë masa

Nikolce Babovski, drejtor i AHV/Foto: Sloboden Pechat

Sapo ethet afrikane të derrave të përhapet, ajo qëndron për një kohë të gjatë. Kudo në vendet përreth po shtohen pikat e nxehta të popullsisë shtëpiake dhe të egër, që është rezervuari i virusit, por transmetuesi kryesor është njeriu. Virusi nuk është i rrezikshëm për njerëzit, por mund të jetë shkatërrues për ekonominë

Më shumë se 13.700 derra të të gjitha moshave janë shkatërruar në Maqedoni për të parandaluar përhapjen e murtajës afrikane të derrave.

Duhet të mësojmë të jetojmë me këtë sëmundje, por duhet të respektohen masat dhe rekomandimet për frenimin e saj dhe të sillemi të gjithë me përgjegjësi, tha ai. Nikollçe Babovski, drejtor i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë, në një intervistë për “Sloboden Pechat”.

– Murtaja afrikane e derrave është një sëmundje që tashmë është shndërruar në një epidemi dhe nuk ka pothuajse asnjë rajon në botë ku nuk ekziston. Nuk është aspak e rrezikshme për njerëzit, nuk është në grupin e zoonozave, por është sëmundje që e frikëson gjithë botën, sepse kur shfaqet kjo sëmundje mund të ndodhin dëme të mëdha ekonomike nëse nuk merren masat e duhura - thotë Babovski.

Ai informoi se hotspoti i fundit që është konfirmuar në rajon është sërish në Karbintsi, më saktë është një fermë e vogël familjare në Krupishte dhe është në rajonin prej 10 kilometrash nga pika e parafundit në fshatin Tarintsi, ku 8.514 derra. u shkatërruan me shpopullimin e të gjitha kategorive të derrave.

- Për sa i përket pikës së re të nxehtë do të merren të gjitha masat e vlefshme për një rreze prej tre dhe 10 kilometrash, në mënyrë që të vizatohet një hartë e re. Me masat së pari do të bëhet shpopullimi i kafshëve shtëpiake në vetë hotspotin dhe në fermat e kontaktit. Deri më 30 gusht, kur u shfaq shpërthimi më i madh në fermën e Tarincit, ne kishim mbuluar me shpopullim 5.223 kafshë, pjesa më e madhe e të cilave - pra 4.891 kafshë - përdoreshin ekonomikisht, që do të thotë se sëmundja nuk është e rrezikshme për njerëzit. . Në të njëjtën kohë, në varësi të lukunës nga vinin, derrat shkuan për shfrytëzim ekonomik: mishi mund të përdorej për përpunim me trajtim termik, ose nëse ishte nga një fermë brenda një rrezeje prej 10 kilometrash nga pika e nxehtë, nga një ferma që ofron masa të larta biosigurie, mishi nga ajo fermë mund të përdoret edhe i freskët - shpjegoi Babovski.

Ai thotë se me përgjegjësi pretendon se nuk mungon mishi i derrit të freskët që prodhohet në vendin tonë dhe se është e papërgjegjshme rritja e çmimeve pas shkatërrimit të derrave nga një fermë në Tarinci.

Babovski shpjegon se është e lehtë të dallohet nëse derrat vuajnë nga kjo sëmundje.

- Simptomatologjia e sëmundjes është shumë karakteristike, sëmundja nuk mund të mungojë, ka temperaturë të lartë 42 gradë, apati, diarre, rrjedhje nga sytë, goja, hunda, të cilat shpesh mund të jenë me gjak, shfaqen njolla në trup. .. Nëse ekziston dyshimi për sëmundjen, duhet të raportohet në shoqërinë kompetente veterinare dhe tek inspektori ynë zyrtar veterinar i cili është përgjegjës për atë rajon të vendit. Pas marrjes së mostrave, rezultatet fillestare i kemi në një periudhë jo më të gjatë se 24 orë - thotë Babovski.

Regjisori thekson se në Kosovë, Serbi, Bullgari dhe Greqi, pra kudo rreth nesh konfirmohen pika të reja të nxehta si në popullata shtëpiake ashtu edhe në ato të egra.

– Mund të them se bashkëpunimi me gjuetarët është i mirë, por që nuk është në nivelin e dëshiruar. Në vendin tonë u formua një grup ekspertësh, u formua një qendër kombëtare për kontrollin e sëmundjeve dhe gjëja e fundit që u formua nga qeveria është një organ koordinues i menaxhuar nga Agjencia, me qëllim bashkëpunimin më të mirë institucional për trajtimin e kësaj sëmundjeje. . Në këto organe bën pjesë edhe Federata e Gjuetisë, por, për fat të keq, detyrat që ka marrë nga Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Administrimit të Ujërave, si dhe nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, nuk janë zbatuar plotësisht. Rezervuari kryesor i virusit është popullata e egër dhe transmetuesi kryesor, përmes të gjitha kërkimeve epidemiologjike që kemi bërë, është vërtetuar se është njeriu. Prandaj të gjithë ne që shëtisim në natyrë duhet të kemi kujdes, nëse hasim në një derr të egër të mallkuar, lajmërojmë menjëherë. Nuk duhet t'i afrohemi një kafshe të egër të mallkuar, sepse terreni tashmë është i kontaminuar, ndaj nëse e shkelim, bëhemi bartës të mundshëm të virusit.

Agjencia Evropiane e Sigurisë Ushqimore (EFSA) është mbajtëse e fushata “Stop murtajës afrikane të derrave”, dhe Maqedonia është një nga 18 vendet ku realizohet kampanja me qëllim kryesor sensibilizimin për këtë sëmundje në mënyrë që të trajtohet në mënyrë më efektive.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës