VIDEO INTERVISTË | Agoli: Bashkë me martesën e kam pranuar besimin katolik

Maya Agoli/Foto: Free Press

Shtypi i Lirë në mbështetje të bashkësive fetare në Maqedoni. Nëse besoni në veten tuaj ose në Zotin, Allahun, Birin dhe Frymën e Shenjtë, ju udhëhiqeni nga Kurani, Bibla apo Shkrimet e Shenjta, në fund të fundit ju jeni ende një qenie njerëzore, e cila është pjesë e një komuniteti. Ortodoks, Musliman, Scientolog, Bektesh, Dervish, Ungjillor, Katolik apo Judaist. Të gjithë duhet të ndërtojnë bashkëjetesën së bashku dhe të kuptojnë e pranojnë njëri-tjetrin. Shtypi i Lirë do të përpiqet t'u përgjigjet pyetjeve se kush e lavdëron Zotin, kush çfarë kremton, në çfarë beson, si e ndjek besimin, duke njohur fetë. Qëllimi është të njohim veten, por edhe fqinjin, mikun, të njohurin që është pjesëtar i një komuniteti apo kishe tjetër fetare. Përmes një serie prej dhjetë episodesh, ne shpresojmë të kontribuojmë në njohjen më të mirë të njëri-tjetrit dhe të kuptojmë se në fund të fundit jemi të gjithë njësoj.

Maya Agoli është katolike që kur u martua. E lindur si besimtare ortodokse, ajo martohet në një familje katolike, por vjehrri i saj është anëtar i komunitetit mysliman. Ajo i pranon të dyja besimet, por bëhet katolike sepse është më afër besimit të saj, ajo është pagëzuar në një kishë.

-Në vetë dasmën, me mbiemrin që më pëlqeu shumë, pranova edhe besimin. Ka tre fe në familjen tonë. Unë isha ortodoks, por pranoja edhe katolik edhe mysliman. E respektoj edhe fenë e vjehrrit tim, ai është turk. Por më së shumti kemi shkuar në kishën katolike të krishterë, sepse jemi pagëzuar në kishë – thotë Agoli.

Maya Agoli/Foto: Free Press

Kur takoi burrin e saj, ajo e dinte se ai vinte nga një familje në të cilën respektohen të dyja fetë, katolik nga vjehrra, kroate dhe mysliman nga vjehrri i saj, turk.

- Isha për vizitë, u njohëm dhe në pak kohë u martuam. Asgjë nuk më shqetësonte. Unë nuk kam pasur probleme me familjen, kush feston çfarë të dojë, ne festojmë Krishtlindjet, kemi bërë edhe Bajramin, kështu që nuk ka pasur asnjë problem. Vjehrri ka qenë njeri i kulturës, vjehrra është nga Kroacia, këtu nuk ka pasur asnjë problem. Fëmijët e mi janë pagëzuar, dy janë në kishën ortodokse, më i vogli është në kishën katolike. Epo të mos ketë ndarje - thotë Agoli.

Kur filloi të shkonte në një kishë katolike, ajo kuptoi se në to, afrimi me Krishtin dhe festat pothuajse nuk ndryshojnë nga kisha ortodokse.

- Nuk ka dallim, me fëmijët janë ndryshe, duan të ecin përpara. Ajo që më pëlqeu ishte se kishte edukim fetar për fëmijët, ata mësuan gjuhë të huaja, mendoj se ishte një akt i madh, po vinte Papa... Më shtatë janar festojmë Krishtlindjet ortodokse në kishën katolike. Ashtu si në ortodoksë, lutjet janë të njëjta, ndryshimi është vetëm në masën e kishës katolike, dhe në kishën ortodokse shërbimin e kryente prifti. Mënyra e faljes është e ndryshme, sepse në kishën ortodokse jemi të gjithë në këmbë, ndërsa në kishën katolike ka stola dhe karrige. Dhe në Kishën Katolike, Krishtlindjet, Pashkët dhe St. Nikolla, ne agjërojmë edhe Krishtlindjet dhe Pashkët - thotë Agoli.

Ndërsa fëmijët e saj ishin më të vegjël, ajo ishte më aktive në komunitetin katolik. Fëmijët e saj festojnë edhe ortodoksët edhe katolikët. Në prag të Krishtlindjeve nuk ka ndezje zjarri si në kishën ortodokse.

– Të gjitha besimet kanë bukurinë e tyre, çdo besimtar nuk duhet të ndajë besimin sepse çdo besim ka bukurinë e vet – thotë Agoli.

Më poshtë ndiqni të plotë intervistën e koleges Agnesa Chavoli:

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës