VIDEO | Edhe pas tre vjetësh nuk ka zgjidhje rasti: Galeria e rrënuar dhe e djegur mbeti e ankoruar në Vardar.

Galeria e braktisur/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Nga Qyteti i Shkupit nuk ka përgjigje se çfarë po ndodh tani me galerinë, e cila ka mbetur e pahapur, e mbushur me mbeturina dhe e cila është djegur dy herë brenda një periudhe disa mujore. Nuk ka asnjë përgjigje se deri ku janë procedurat gjyqësore dhe nëse ka një vendim përfundimtar nga gjykata se çfarë do të ndodhë më pas – nëse do të prishet apo jo.

Kanë kaluar tre vjet nga largimi i njërës prej galerave në Vardar, filloi anija “Sreja” e ankoruar në “Holiday Inn”. Dhe pas një periudhe të tillë, galeria si “anije tmerri”, me vela të grisura, të djegura, qëndron në lumë pa asnjë qëllim, veç se në të mblidhen të pastrehët dhe mbushet me mbeturina.

Në gjashtë muajt e fundit, ajo është djegur dy herë, kështu që pas çdo zjarri, pjesa e brendshme pastrohet pak nga mbeturinat. Por thjesht nuk po bëhet asgjë dhe vazhdon të dëmtojë qendrën më të rreptë të qytetit dhe kalatën pranë qendrës tregtare të qytetit.

Galeria është dashur të çmontohet tërësisht dhe punimet në terren, me urdhër të ish-kryetarit Petre Shilegov, kanë filluar të kryhen nga ekipet e ndërmarrjes publike “Rrugë dhe rrugë”. Shkak i shembjes ka qenë se pronari i anijes është vonuar disa muaj në pagesën e qirasë prej 1.000 euro në muaj.

Galeria e braktisur/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Prishja filloi sipas parimit “shko – ndalo”. Nga anija u hoqën disa dërrasa, kështu që çështja përfundoi në gjykatë, pasi menaxheri Zharko Milenkovski dhe investitori bullgar - kompania "Service Emus" SHA Shkup, pretenduan se nuk kanë borxh ndaj Qytetit të Shkupit dhe kanë kërkuar drejtësi më parë. autoritetet gjyqësore.

 Investimi në këtë anije është mbi 1,2 milionë euro. Qyteti i Shkupit nuk ka asnjë pretendim ndaj nesh, dhe meqë ra fjala, Qyteti i Shkupit nuk ka investuar asnjë qindarkë - pohoi Milenkovski.

Galeria e braktisur/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Dy çështje gjyqësore ishin në pritje dhe shembja nuk mund të vazhdonte pa një vendim gjykate. Milenkovski pohoi se gjykata është nën presion të madh për të mos miratuar një masë të përkohshme për të parandaluar dëmin.

Shumë gjëra ndodhën në atë vit 2021 pas marrjes së vendimit për shembje deri në zgjedhjet lokale. Ka pasur edhe ndjekje të punëtorëve kur kanë tentuar sërish të vazhdojnë prishjen e anijes “Sreja”.

Pas marrjes së menaxhimit të qytetit të Shkupit nga kryetarja Danela Arsovska, ajo konfirmoi se galeria do të rrënohet sipas urdhrave të dhëna nga kryetari i mëparshëm. Por ajo theksoi se nuk ka ndërmend të shkatërrojë asgjë tjetër sepse ky ka qenë premtimi i saj parazgjedhor.

Në mandatin tim nuk do të shkatërroj asgjë – tha Arsovska.

Galeria e braktisur/foto Sloboden Pechat/Slobodan Djuric

Dhe me të vërtetë, për të tretin vit që kur Arsovska është kryetar komune, galeria në lumin Vardar nuk është rrënuar dhe punëtorët që duhet ta bëjnë rrënimin nuk kanë qenë aty për të njëjtën kohë.

Nga Qyteti i Shkupit nuk ka përgjigje se çfarë po ndodh tani me galerinë, e cila ka mbetur e rrënuar, e mbushur me mbeturina dhe e cila është djegur dy herë brenda një periudhe disa mujore. Nuk ka përgjigje për shkallën e procesit gjyqësor dhe nëse ka një vendim përfundimtar nga gjykata se çfarë do të ndodhë më pas - nëse do të prishet apo jo. As pronari nuk ka shpjeguar publikisht se çfarë po ndodh, edhe pse është më se e dukshme që galeria është ekspozuar ndaj dëmtimeve të vazhdueshme në periudhën e kaluar.

Galerat në Vardar janë vendosur në kohën kur kryetar i Shkupit ishte Koce Trajanovski, në kuadër të projektit kontrovers “Shkupi 2014”.

Sipas studimit për zvogëlimin e rrezikut nga përmbytjet, i cili është përgatitur nga UNDP së bashku me Qytetin e Shkupit dhe Qendrën për Menaxhimin e Krizave, në Vardar nuk duhet të ndërtohen argjinatura, barriera dhe struktura të tjera: Tri galeritë ekzistuese, siç tregojnë të dhënat nga Studimi për një të tretën kanë ulur rrjedhën e lumit, gjë që në vetvete rrit mundësinë e përmbytjeve.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës