VIDEO | Gjorgiev: Identitetet në mesjetë dhe identitetet aktuale kombëtare absolutisht nuk duhet të lidhen

I dashur Georgiev në "Tema e ditës" në televizionin Sitel / 15 gusht 2022 / Foto: Screenshot, Facebook

Perandoritë dhe shtetet mesjetare janë formacione shtetërore, identitete dhe kontekste krejtësisht të ndryshme nga shtetet dhe kombet moderne. Kjo është arsyeja pse ne përpiqemi të shmangim shikimin e ngjarjeve të 150 dhe 1000 viteve më parë në prizmin e sotëm etnik dhe duam të theksojmë vlerat universale të njerëzve të asaj kohe përmes të cilave mund të lidhen dy kombet dhe jo vetëm dy kombet. , tha ai sonte I dashur Gjorgiev, bashkëkryetar nga pala maqedonase i Komisionit të Përzier Historik për çështje historike dhe arsimore me Bullgarinë.

“Identitetet në mesjetë dhe identitetet aktuale kombëtare absolutisht nuk duhet të lidhen. Besnikëria në mesjetë është ndaj mbretit dhe kishës dhe nuk ka besnikëri ndaj kombit dhe popullit. Për këtë periudhë është e rëndësishme të respektohen vlerat universale dhe të insistohet që në nderimin e popullit të asaj kohe të përfshihen jo vetëm Maqedonia dhe Bullgaria, por edhe kombet e tjera. Prandaj rekomandimet që janë miratuar për respektim të përbashkët dhe për tekstet shkollore në Maqedoni dhe Bullgari nuk prekin fare çështje identitare”, tha Gjorgiev në një intervistë për TV Sitel dhe shtoi se është e palogjikshme të lidhet identiteti i sotëm me identitetin e popujt që kanë jetuar këtu në lashtësi.

Në tekstet për festën e përbashkët, shtoi ai, nuk përmenden grupet etnike dhe identitetet e personave apo komuniteteve, me të cilat kemi arritur atë që kemi qëndruar - që çështjet identitare të mos jenë temë e diskutimit në Komisionin.

“Të dy vendet angazhohen për shumë gjëra në protokoll, duke përfshirë ndryshimet në tekstet shkollore. Duhet të ketë reciprocitet në detyrime. Ajo që Maqedonia ka marrë si obligim është 99 për qind identike me atë që duhet të bëjë Bullgaria në aspektin e teksteve shkollore dhe në aspektin e festimeve të përbashkëta”, theksoi Gjorgiev.

Video e ditës